Néhány területen a szenior versenyzők továbbra is millió fölött vihetnek haza. A gyakornokok és kezdők viszont jóval alacsonyabb szinten indulnak.

Úgy tűnik, egyelőre nem érezni a válság hatását az informatikusok bérezésén. A magyar piacra tavaly októberben a Ringier Axel Springer állásportál-portfóliójának tagjaként belépő lengyel gyökerű No Fluff Jobs (NFJ) állásportál szerint azonban főleg a tapasztalt szakembereknek van lehetőségük kiemelt fizetést kérni Magyarországon.

A kifejezetten IT-pozíciókra szakosodott állásportál a fizetési viszonyokról, lehetőségekről azért rendelkezik viszonylag pontos – bár nem reprezentatív – adatokkal, mert a hirdető cégeknek kötelezően meg kell adniuk a kínált bérezés tartományát a technológiai stackkel, azaz a technológiai környezetre vonatkozó információkkal együtt.

Az átlag elég magas

Az NFJ a magyarországi indulásuk óta feladott álláshirdetések alapján összeállította, mennyit lehet keresni egyes IT-területeken. Az oldal szabályai szerint a hirdető cégeknek tól-ig sávban kell megjelölniük, mennyit kínálnak a meghirdetett pozícióban. Ebben azért elég nagy szabadságot élveznek, mert a felső érték az alsó érték maximum duplája lehet. Ugyanakkor a hirdető cégeket némileg kényszerítheti a pontosságra, hogy ezek az adatok is nyilvánosak – és összehasonlíthatók a portálon.

Érdekes adalék, hogy a portálon a legtöbb cég (a hirdetések 85 százaléka) teljes munkaidőbe keres munkatársat, és csak a fennmaradó 15 százalék keres számlaképes bedolgozókat/alvállalkozókat. Az oldalt főleg fővárosi munkahelyek (78 százalék) meghirdetésére használják. Szemmel is látható részesedése a pécsi (4,6 százalék) a debreceni (4,4 százalék) és szegedi (4,2 százalék) állásoknak van.

Az elmúlt fél évben feladott hirdetések alapján a teljes mezőny (minden terület, minden tapasztalati szint) alsó értékének átlaga bruttó 660 ezer forint volt. Ez egy egyedülálló szakembernek kb. 440 ezer forintos nettó fizetést jelent. Fiatal házasoknál (2014. december 31. után kötött házasságot) egy gyerekkel ez felmegy 454 ezerre, két gyerekkel pedig 484 ezerre.

A felső átlagra bruttó 955 ezer forint. Ez az egyedülállóknak nettó 635 ezret, a nem fiatal házasnak (tekintve, hogy ezek már jellemzően szenior pozíciók) egy gyerekkel 657 ezret, a két gyereket eltartóknak pedig kb. 700 ezret jelent.

Az NFJ-n a vizsgált időszakban 15 kategóriában lehetett hirdetni (ezt azóta 20-ra bővítették), így az oldalon megjelenő hirdetések alapján azt is be lehet lőni, hogy az egyes területeken hogyan alakulnak a fizetések, melyek a legkeresettebb szakmák.

Úgy tűnik, három olyan terület van, ami kimagaslik a mezőnyből: az üzleti intelligencia, a projektmenedzsment és a devops területén dolgozó szenior és expert munkavállalói vihetik haza a legmagasabb bért. Az alsó átlag mindhárom területen bruttó 800-900 ezer forint között, míg a felső átlag 1,1-1,2 millió között van.

 
NFJ informatikus fizetések 2020 április
Infogram


Bár az átlag alul és felül is az üzleti intelligencia területen dolgozóknál a legmagasabb, a csúcs mégis a projektmenedzsereké. Volt olyan hirdető cég, amely egy expert szintű projektmenedzsernek 3,3 millió bruttót kínált (ami nagyságrendileg 2,3 milliós nettót jelent).

Nincs látványos elmozdulás

Az NFJ adatai és a jelentősen nagyobb adatmennyiségre támaszkodó Hays felmérése között nincs látványos eltérés, ha egyes részletekben (elsősorban a junior szintű szakembereknek kínált fizetéseknél) vannak is eltérések.

A lényeg: még mindig jól lehet keresni informatikusként. Van kereslet, és hajlandók is megfizetni a cégek a jó szakembereket. A Hays elemzése, amely főleg a tavalyi adatokon alapult, már nem mutatott ki az előző évekhez képest látványos növekedést a informatikusoknak kínált fizetésekben. Az NFJ adataiból viszont az is látszik, hogy az általános válsághelyzet ellenére még nincs visszaesés sem.

 
NJF területrangsor 2020
Infogram


Az ugyanakkor mindenképpen figyelemre méltó, hogy a vállalatok elsősorban a tapasztalt szakemberekért akarnak fizetni, legalábbis erre enged következtetni, a kezdőknek és az experteknek kínált fizetések közötti látványos különbség.

Közösség & HR

Így néz ki a tízszarvúak új toplistája

A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének I. fázisa

A két geo-redundáns GSM-R központhoz kapcsolódó több mint 150 kültéri és 30 beltéri bázisállomás mintegy 1000 km hosszú vasútvonalat fed le.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.