A bevételek növekedése felmúlta a várakozásokat. Úgy tűnik, jó irányba vitte a céget Chuck Robbins vezérigazgató.

Nem igazolták a Cisco negyedéves számai az elemzők aggodalmait: nem érződik az USA és Kína között kialakult kereskedelmi háború. A várakozásokat (12,4 milliárd dollár) némileg túlteljesítve 12,5 milliárd dollár bevétellel zárta a január 26-ával végződő negyedévét a vállalat (a pénzügyi év augusztustól júniusig tart). Ez éves alapon az SPVSS (Service Provider Video Software Solutions) üzletágat figyelmen kívül hagyva 7 százalékos növekedést jelent. (A videós üzletágat az új stratégia szellemében tavaly eladták.)

A 2015 nyarán kinevezett vezérigazgató, Chuck Robbins külön kitért az USA és Kína közötti feszültségre, mint mondta, a Cisco-termékek iránti kereslet egyenletes volt a negyedév során, nem érződött a bonyolult geopolitikai helyzet hatása. Annyi azonban a bevételek régiós bontásából kiderül, hogy az APJC régióban (Ázsia, Csedes-óceán térsége, Japán, Kína) volt a legkisebb a növekedés, 5 százalék, Amerika 7 százalékával és az EMEA 8 százalékával szemben. Igaz ugyanakkor, hogy a teljes félévet nézve (augusztus-január) a vállalat bevételeinek közel 60 százalékát adó Amerika nőtt a legkisebb mértékben, 6 százalékkal, míg az EMEA és az APJC régió is 10 százalékos plusszal zárta az időszakot.

A Ciscóval szemben más az elvárás?

Miután a vállalat közzétette a negyedéves eredményeket, a részvények 4 százalékkal emelkedtek. Érdemes összevetni ezt más cégek eredményeinek tőzsdei fogadtatásával: az Intel 9 százalékos növekedést jelentett, amit a befektetők 7 százalékos árfolyameséssel "jutalmaztak", mert a vállalat elmaradt az elemzők által várt eredményektől. De a Microsoft sem járt sokkal jobban, pedig lényegében hozta is az elvárt növekményt: részvényei a jelentés közzététele után 3 százalékot gyengültek annak ellenére, hogy a bevételek 12 százalékkal nőttek.

Elemzők úgy értékelték az eredményeket, hogy bevált Chuck Robbins stratégiája: a vállalat stabilizálta helyzetét a hálózati piacon, ami a bevételek összetételén is meglátszik. Két üzletág teljesített kiemelkedően. A legnagyobb növekedést az alkalmazásszoftver üzletág produkálta, a negyedévet 1,47 milliárd dollár bevétellel zárta, amely éves összevetésben 24 százalék pluszt jelent. A biztonsági üzletág (tűzfal, behatolásdetektáló eszközök stb.) 658 milliót hoztak, ami 18 százalékos plusz éves alapon.

 
Cisco pénzügyi eredmény 2019 Q2
Infogram


Persze a stabilitáshoz kellett az is, hogy bevétel legnagyobb részét hozó területek is jól teljesítsenek. Az ezeket összefogó infrastruktúra-platform üzletág 6 százalékkal növelte a bevételeit, így 7,33 milliárd dollárral zárta a negyedévet.

Pozitív a jövőkép is

A befektetőket azonban nem is a mostani eredmények, sokkal inkább a vállalat menedzsmentje által felvázolt közeljövő győzhette meg, hogy érdemes a Ciscóba fektetni. A folyó negyedévben a bevételek akár 6 százalékkal is nőhetnek éves összevetésben. A most előrejelzett 12,96-13,21 milliárd dolláros bevétellel szemben az elemzők eddig 12,84 milliárddal számoltak.

Összességében tehát helyesnek bizonyult Chuck Robbins stratégiája, hogy a piac más régi szereplőihez hasonlóan a vállalatot a nagy növekedést ígérő területek felé terelje (tárgyak internete, biztonság, felhő, analitika, mesterséges intelligencia vagy hálózati területen az SDN, azaz a software defined network). Eközben azonban a vállalat nem mondhatott le a hagyományos piacairól sem, melyek még mindig a bevétel zömét adják, és ahol közben óriási harcot vív többek között a Huawei-jel.

Cloud & big data

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.