Ennek oka az ő esetükben is az időzavar és a teljesítménykényszer lehet, csakhogy sokkal nagyobb problémákat okozhatnak vele.

A The Register múlt pénteken közölt összeállításában két olyan kutatást is szemléz, amelynek megállapításai szerint a generatív mesterséges intelligenciát egyre gyakrabban használják a tudományos publikációk elkészítéséhez. A tudományos cikkek nyelvészeti és statisztikai elemzése (vagyis a szóválasztás vizsgálata az anyagok korpuszában) ugyanis egyértelműen erre utal: az egyik idézett tanulmány, amelyet a University College London munkatársa tett közzé márciusban, a 2023-ban megjelent publikációk legalább egy százalékát tulajdonítja legalábbis részben a mesterséges intelligenciának.

A másik kutatás, amit a Stanford Egyetem munkatársai közöltek áprilisban, ezt az arányt 6,3 és 17,5 százalék közé teszi a témától függően. Mindkét becslés azoknak a szavaknak és kifejezéseknek az előfordulására épül, amelyeket a nagy nyelvi modellek (LLM-ek) gyakran használnak. Az pedig ugyancsak mindkettő szerint megállapítható, hogy néhány ilyen megfogalmazás elterjedtsége alig változott 2019 és 2022 között, 2022-től mostanáig azonban a duplájára nőtt, vagy még annál is nagyobb arányban bővült.

Ebből is megárt a sok

A statisztikák értelében a számítástechnikai és az elektrotechnikai területen szaporodott el leginkább az MI-re jellemző nyelvhasználat, amihez a stanfordi szerzők azt is hozzátették, hogy az általános időzavar és az egyre értelmetlenebb publikációs kényszer ösztönzi az LLM-ek használatát, amelyek kézenfekvő megoldást nyújtanak a teljesítmény növelésére. Hasonló következtetésekre jutott egyébként a pakisztáni FAST magán-kutatóegyetem egyik professzora is, aki ugyancsak márciusban tette közzé egy több száz egyetemista és doktorandusz bevonásával végzett felmérés eredményét.

A mesterséges intelligencia használata persze nem újdonság a kutatási folyamatokban, de azért a változatos felhasználásokkal együtt is általános elvárás, hogy a tudományos cikkeket valódi emberek írják. Az MI-modellek ebben az összefüggésben különös kockázatokat hordoznak, mert gyakran állítanak elő pontatlan szövegeket, sőt időnként nem létező forrásokat és idézeteket is kitalálnak. A stanfordi tudósok ezértarra figyelmeztetnek, hogy a generatív MI ilyen típusú alkalmazása veszélyezteti a tudományos gyakorlat biztonságát és függetlenségét is.

Részletek a The Register oldalán »

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.