Ezt a Gartner állítja. Új előrejelzése szerint globálisan egészen pontosan 2,4 százalékkal költünk többet infokommunikációra idén, mint 2022-ben.

Válság ide, recesszió oda, globálisan továbbra is nőni fognak az IT-kiadások, állítja friss előrejelzésében a Gartner. 2023-ban 4,5 ezermilliárd dollárt költ a világ IT-ra, ami 2,4 százalékkal több a 2022-es kiadásoknál. Ez a recessziós várakozások tükrében még mindig nagyon pozitív előrejelzés. A Gartner arra egyébként külön felhívja a figyelmet, hogy erőteljesen lefelé módosította a várakozásait, egy tavalyi előrejelzése szerint 5,1 százalékot várt 2023-ra, de az egy évvel ezelőtti forecast is lényegesen szebb volt: 5 százalék.

Ami a lefelé módosítást indokolja: az infláció csökkenti a fogyasztói vásárlóerőt. A vállalati IT-kiadások viszont összességében továbbra is izmosak maradnak, biztatja az enterprise piac szállítóit a Gartner. John-David Lovelock, a cég alelnöki rangban lévő vezető elemzője ezt annyival árnyalja, hogy a fogyasztóknak és a vállalatoknak nagyon más gazdasági realitásokkal kell számolniuk. A fogyasztóknak az infláció miatt egyre kevesebb pénzük lesz, ezért kevesebbet vásárolnak, így a B2C vállalatok elbocsátásokra kényszerülnek. A B2B szegmenst viszont továbbra is hajtja majd a digitalizációs kényszer, hiába lassul eközben a világgazdaság.

Persze a pálya ettől a B2B piacon mozgó vendoroknak sem lesz könnyű: a turbulens világgazdasági folyamatok határozzák meg az üzleti döntéseket, emiatt viszont az informatikai vezetők addig késleltetik a döntéshozatalt, ameddig csak lehet. De az IT-büdzsék megmaradnak, sőt a Gartner szerint recesszióállóak is lesznek. A halogatás azonban így is megviseli a szállítókat, és némi restrukturálásra kényszeríti azokat a vállalatokat, amelyek korábban túl sokat fektettek a növekedésbe (itt valószínűleg olyan vendorokra gondolhatott az elemző, mint a Salesforce).

 
Gartner: IT Spending 2023, forecast
Infogram

 

A kutatócég szerint a szoftverek 9,3 százalékkal, az IT-szolgáltatások területe pedig 5,5 százalékkal bővül idén. Ellenben kevesebb vasat fogunk venni: az eszközpiac 5,1 százalékkal zsugorodik, mert a fogyasztók és a vállalatok is megnyújtják a hardverfrissítési ciklusokat.

Megszűnt a kényszercsere, de van helyette munkaerőhiány

Az eszközbeszerzés visszaesése teljesen logikus: járvány miatt sokan kényszerültek előrehozni a beszerzéseiket (táblagép, laptop, mobiltelefon stb.). És amit ott kényszerből, a működőképesség megőrzéséhez kiadtak, most szeretnék visszavenni. De az informatikai vezetők a korábbi kényszerek helyére kaptak újat: a munkaerőhiányt.

Hiába jönnek ugyanis a hírek az elbocsátásokról, informatikusból továbbra is hiány van. Ez húzza felfelé a szoftverpiacot, ami viszont növeli az igényt a szolgáltatásokra (külső informatikai szakértők alkalmazása bevezetéshez, supporthoz stb.), mivel nagyon sok feladatot már nem tud megoldani a belső IT az erőforrás- és a kompetenciahiány miatt. A Gartner szerint tanácsadásra 2023-ban 6,7 százalékkal költenek majd többet (264,9 milliárd dollár), mint tavaly. A CIO-k itt kényszerhelyzetben vannak a Gartner elemzői szerint, mert az IT-szakemberek a technológiai és szolgáltató cégekhez áramlanak.

Piaci hírek

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.