A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.

Egyesek a világ megváltójaként istenítik, mások szerint viszont csak egy hatalmas tétben játszó svindler. Később még simán kiderülhet, hogy az Elon Musk által fújt "passzátszél" csak egy lufit dagaszt, ám egyelőre ez a lufi láthatóan nem akar kipukkadni.

100 milliárd lett, maradhat?

A több más vállalkozás mellett az elektromos autókat fejlesztő Teslát és az űrhajózásban érdkelt Space X-et is alapító, vezető Muskot a Bloomberg leggazdagabb emberekről vezetett friss listáján már a második helyen találjuk. A jelenleg 127,9 milliárd dollárra becsült vagyon elég volt ahhoz, hogy az ilyen összeállításokon rendszerint az élen, vagy maximum a második helyen szereplő Microsoft-alapítót is maga mögé utasítsa. Persze Bill Gates helyzete miatt sem kell aggódni, hiszen az ő 127,7 milliárdjából is telik majd azért nem csak kenyérre, de a hozzá és feleségéhez kötődő gáláns támogatási programok folytatására is.

Visszatérve Musk előretörésére: ez leginkább a Tesla részvényárfolyamának idén bemutatott elképesztő növekedésének volt köszönhető. Elsősorban ezeknek a papíroknak a drágulásának köszönhető az, hogy Musk összvagyona idén több mint 100 milliárd dollárral hízott. Ennek fényében annyira nem is tűnik komoly lemondásnak az, hogy a dél-afrikai származású amerikai üzlet- és megmondóember ingyen látja el a Teslánál a vezérigazgatói teendőket.

A csúcs meghódításához azonban még kicsit tovább kell tartania a kedvező folyamatoknak. Az Amazon feje, Jeff Bezos ugyanis 182 milliárd dollárral, tehát meglehetősen nagy előnnyel vezeti a szupergazdagok mezőnyét. Érdekes párhuzam egyébként, hogy Bezos maga is érdekelt az űrkutatásban az általa vezetett Blue Origin okán.

Technológiai uralom

A dobogósok alapján ízelítőt kaphattunk abból, mennyire "rátelepedett" a világra a technológiai ipar, és az ebben érdekelt nagyvállalatokat irányító, birtokló személyek. Mindez azonban csak még nyilvánvalóbbá válik az alább található 10-es toplista teljes mezőnyének átböngészésével.

 

Dollármilliárdosok a Bloomberg listájánn
Infogram


A tíz leggazdagabb ember között mindössze hárman vannak, akik nem a technológiai szektornak köszönhetik mesés vagyonukat. A legnagyobbak között ott találjuk a Facebook alapítóját és a Google két orosz származású megálmodóját is, mint ahogy Steve Balmert, a Microsoft egykori vezérét sem kell nagyon bemutatni az informatika iránt éppen csak érdeklődőknek sem. Az külön kiemelendő, hogy a listán szereplő milliárdosok közül idén mindössze ketten vesztettek vagyonukból, és ezek közül egyik sem kötődik a techszektorhoz.

Piaci hírek

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.