A SpaceX vezérigazgatója Föld körüli pályára állított obszervatóriumokkal szerelné le a Starlink műholdcsordája miatt háborgó csillagászokat.
Hirdetés
 

Musk az US National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine (praktikusan az amerikai tudományos akadémia) egyik bizottságának videokonferenciáján beszélt róla, hogy a jövőben szívesen együttműködne a csillagászokkal a világűr mélyebb felfedezésében, ami egyebek mellett az exobolygókról készített tisztább felvételeket jelentene. A (természetesen) Zoom alapú bizottsági ülésen kiderült, hogy mindezt az űrbe telepített teleszkópok révén valósítaná meg, amelyek a most használt eszközök arányaihoz képest kifejezetten nagy méretűek lehetnének.

Az ülésre a következő évtizedre szóló áttekintő folyamat részeként került sor, amelyben a NASA és más kormányügynökségek, illetve a meghívott tudósok próbálják meghatározni a csillagászati és asztrofizikai kutatások prioritásait. Musk meghívásának apropója a sokat emlegetett Starlink globális műholdas internetszolgáltatás és az ahhoz tartozó infrastruktúra, amely a tervek szerint alsó hangon 12 ezer műholdból fog állni, és amelyhez több mint 400 mesterséges égitestet már pályára is állítottak.

A rendszerrel kapcsolatos egyik fenntartás, hogy az szabad szemmel is látható műholdaknak katasztrofális hatása lehet a csillagászati megfigyelésekre. A csillagászok szerint ezek a számosságuk miatt teljesen elvakíthatják a teleszkópok érzékeny kameráit, és a felvételeken a fényt visszaverő eszközök egy radírhoz hasonlóan üres csíkokat húzhatnak az égboltra – szerintük a dolog akár azzal is járhat majd, hogy megakadályozzák  a Földre veszélyt jelentő égitestek észlelését.

Ahogy korábban írtuk, az ügyben megszólaló csillagászok szerint a műholdak fényességét akár a század részére is le kellene csökkenteni, hogy egyáltalán lehetőségük legyen a megfelelő szotfveres technikákkal értékelhető módon feljavítani a felvételeket. A SpaceX válasza minderre egy olyan kísérleti objektum felbocsátása volt, amelyet különleges sötétítő bevonattal láttak el, hogy a jelenség szempontjából lényeges elemei sokkal kisebb mértékben verjék vissza a Nap fényét.

Fegyverszünetet ajánlanak a csillagászoknak

Korábban Musk arról beszélt, hogy a mesterséges égitesteknek nem lesz hatása a csillagászok munkájára, de korrekciós intézkedéseket ígért arra az esetre, ha mégsem neki lesz igaza. A SpaceX alapítója most mindenesetre már a "VisorSat" nevű holdakról beszélt, amelyeket az említett bevonattal ellátva állítanak Föld körüli pályára, és beszámolója szerint a későbbiekben felvitt szatelliteket már alapértelmezett módon ellátják majd a becsillanást akadályozó megoldásokkal.

Musk ezúttal odáig is elment, hogy szükség szerint további lépésekre is hajlandóak, sőt úgy fogalmazott, hogy utólag kicsit bután érzik magukat, tekintettel a a probléma megoldásának egyszerűségére. A konferencián egyébként megerősítette, hogy a Starlink ideális esetben 20-30 ezer műholdból állna, ha a kívánt lefedettséget és a megfelelően alacsony késleltetésű szélessávú internetszolgáltatást akar biztosítani. A SpaceX az illetékes hatóságoknál 40 ezer műholdat próbál engedélyeztetni.

A kedélyek megnyugtatására Musk bedobta egy "bolygó-képalkotó megfigyelő egység" ötletét is, amelynek létrehozásában a SpaceX is részt venne. Itt Föld körüli pályára állított, óriási teleszkópokról lenne szó, amelyek a Starlink holdak pályájának körülbelül 328-580 kilométeres magassága fölött működnének, és nem így hatékonyságukat nem befolyásolná a Starlink vagy más megakonstellációk. A SpaceX vezetője szerint a cég következő generációs Starship rakétái már néhány éven belül rendszeresen repülhetnek, és hozzájárulhatnak az ilyen telepítések gazdaságos megvalósításához.

Musk a beszámolók szerint egy viccel támogatta meg a dolgot, amely szerint az egészben az motiválja, hogy kiderüljön, valóban egy számítógépes szimulációban élünk-e – ahhoz azonban, hogy legalább elképzelni sikerüljön más bolygókat, sokkal jobb renderelésre lesz szükség. Magáról a Starlink rendszerről nem sokkal korábban már kiderült, hogy a szolgáltatás első, zárt tesztjét már néhány hónapon belül megkezdik, miközben ez alatt az idő alatt megháromszoroznák a már pályára állított Starlink műholdak számát is.

Piaci hírek

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.