Egy kanadai kutatócsapat állítása szerint a jövő nem a szilíciumban rejlik. Olcsóbb, rugalmasabb és fenntarthatóbb megoldást ígér kutatásuk eredménye.

Az észak-amerikai Waterloo Egyetem kutatói - állításuk szerint - korszakalkotó felfedezést tettek. Beszámolójuk szerint projektjük nyomán elterjedhetnek a fenntartható módon létrehozott, műanyagból készülő, olcsó félvezetők.

Régóta ismert technikák

Derek Schipper professzor és kutatócsapata szerint valóssá vált annak lehetősége, hogy az eddigi laboratóriumi játszótérről tömeggyártásba kerüljenek a műanyagból készült félvezetők. Ennek alapja az úgynevezett konjugált polimer (a konjugáció nevű kémiai folyamat az eredeti anyagok többek között vezetőképességbeli változását okozza). Ennek köszönhetően a műanyag a fémekhez hasonlóan vezetheti az elektromosságot.

Egyszerű dehidratációs technikával érték el a kanadai kutatók az eredményt; a víz mint melléktermék létrejötte mellett poliaréneket állítottak elő. Utóbbi műanyagokat többnyire a napcellákban, a LED-es kijelzőkben és kémiai érzékelőkben alkalmazzák napjainkban.

A dehidratációs eljárás során a monomerek (molekulák ismétlődő sorozatai) vonatszerűen kapcsolódnak össze. A természetben nem ismeretlen a folyamat: így áll elő cukor glükózból, illetve a műanyaggyártás ezt a jelenséget használja nejlon és poliészter gyártására.


Egykor Nobel-díjat ért a felfedezés

A természet évmilliárdok, az ipar több mint száz éve használja ezt a folyamatot. Egyike a műanyaggyártáshoz használt legolcsóbb és leginkább környezetbarát reakcióknak, nyilatkozta Schipper professzor.

Az első konjugált polimereket az 1970-es évek végén három kutató, Alan Heeger, Alan McDonald és Hideki Shirakawa fedezte fel. Munkájukért később, a kétezres években megkapták a kémiai Nobel-díjat. Azóta a kutatók és mérnökök szerte a világon számos új polimerosztályt hoztak létre, melyek közül sok sikeres kereskedelmi karriert futott be.

Azt ugyanakkor Schipper is megerősítette, hogy ezeknek az anyagoknak a tömeggyártása kihívást jelentő feladat. A technikába befektetni kívánó vállalatoknak a drága és gyakran környezetszennyező katalizátorok fejlesztésére is gondolniuk kell. A kutatók azonban állítják, hogy tökéletesítették a technikát; az új dehidratációs szintézis eljárásokkal más műanyagok előállításának folyamata is hatékonyabbá tehető.

Régóta sok fejtörést okozó probléma a szintézis megvalósítása ezen a téren, ismerte el Schipper. A miénkhez hasonló dehidratációs eljárások azonban az egész eljárást racionalizálják, kezdve az új anyagszármazékok felfedezésétől a kereskedelmi termékek fejlesztéséig - közölte a professzor. Előnyük, hogy relatíve gyorsan mennek végbe, és ehhez elegendő a szobahőmérséklet, a folaymat nem igényel speciális hűtési, fűtési környezetet.

Piaci hírek

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.