Tegnap hivatalosan is bemutatták a készüléket, ami hozta az előzetes várakozásokat: nagyon erős, és a dizáj azoknak biztosan bejön, akiknek a Note 8 tetszett.

Ahogy az a csúcsmobiloknál lenni szokott, a Samsung is folyamatosan szivárogtatta a valós és félinformációkat új csúcskészülékéről a Galayx Note 9-ről, hogy csigázza az érdeklődők kíváncsiságát, és lehetőleg minél többen és minél többet beszéljenek az újdonságról. Tegnap viszont New Yorkban minden kiderült, sőt már a hazai ára is ismert (lásd alább).

Az új phablet olyan erős, mint egy PC, és olyan drága, mint egy felső-közép kategóriába tartozó notebook. Külsőleg nincs sok újdonság. Hasonlít a Note 8-ra – üveg elő- és hátlap fém kerettel –, de a belső igazán figyelemre méltó.

Phabletbe zárt PC

Ami kívülről nem feltűnő, de a Samsung nem győzi hangsúlyozni, hogy a phablet erőforrásai már vetekszenek egy notebookéval – ezt egyébként már korábban is lehetett tudni. Na jó, a kijelző nyilván kisebb, de minden más elég brutál. A kijelző ugyanaz, mint elődjénél, Infinity Display, csak némileg nagyobb: képátlója 6,4 hüvelyk, a panel lekerekített sarkú és szélű Super AMOLED, felbontása pedig 2960×1440 képpont (QHD+).

A központi egység Snapdragon 845 vagy Exynos 9810 (ez régiófüggő, hozzánk például utóbbival érkezik), ami kapott egy speciális hűtési rendszert (Water Carbon Cooling). Modelltől függően alapkiépítésben van benne 6 vagy 8 gigabájt memória, a tárhely alapkiépítésben 128 vagy 512 gigabájt, viszont 1 terabájtig lehet bővíteni, ugyanis kezeli 512 gigabájt kapacitású bővítőkártyákat is.

Mivel ezek működéséhez energia is kell, jött a 4000 mAh kapacitású akkumulátor – a vásárlók meg reménykedhetnek, hogy az erőgép nem kap lángra a kezükben, ahogy az a Note 7-eseknél történt. A Samsung egyébként valószínűleg sokat tanult a kudarcból, többek között komoly fejlesztésbe is kezdett, hogy gyorsabban tölthetővé és biztonságosabbá tegye a mobilok akkuit. A gyártó adatai szerint az akku egy napnyi intenzív használatot bír. Van gyorstöltési lehetőség USB-C porton és vezeték nélkül is.

Megújult a készülék tolla. A 9-es modell S Penje már Bluetooth LE (Low Energy) kapcsolaton kommunikál a készülékkel. Emiatt sokoldalúbb (lehet vele léptetni prezentációt, vezérelni pl. kamerát, zenelejátszót stb.), írásra pedig teljesen úgy használható – állítja a Samsung – mint egy rendes toll, és nagyjából azt az élményt is adja. Viszont lesz egy új eszköz, aminek a töltésére is figyelni kell, azaz ha nem használjuk, vissza kell tolni a helyére, mert ott automatikusan töltődik.  Írni lehet vele akkor is, ha lemerült.
 

Egy USB-C–HDMI kábel és egy külső monitor, és máris a desktopon érezhetjük magunkat

Az S Pen sokoldalúsága indokolt is, ugyanis a telefon asztali módban (DeX) szinte teljes desktop élményt ad. A Dex használatához dokkoló sem kell, mert a telefon egy szabványos USB-C–HDMI kábellel kapcsolható külső kijelzőre. A külső kijelző lényegében egy speciális kiterjesztett asztalként jelenik meg, amire úgy lehet kitenni valamit, például egy filmet a gyerekeknek, hogy közben a Note 9 saját képernyőjén tudunk tovább dolgozni valami egészen máson.

Minden más

Az előlapi szelfikamera 8 Mpixeles. A hátlapra 12 Mpixeles duplakamerás rendszer került nagyon sok automatizálási lehetőséggel – még a finomhangolást is elvégzi helyettünk a környezeti viszonyoknak és kiválasztott témának megfelelően. Videót maximum 4K-ban lehet rögzíteni és van szuperlassított felvétel is (960 frame/s). Természetesen vízálló a készülék, bár ezzel a korábbi tapasztalatok alapján jobb vigyázni.

Van benne beépített AKG szteró hangrendszer Dolby Atmos támogatással – bár azért ekkora méretben csodát nem érdemes várni. A külső hangkapcsolatot egy jack csatlakozó biztosítja.

A felhasználóazonosításhoz és a képernyő feloldásához használhatunk ujjlenyomat-olvasót – ez kényelmesebben elérhető helyre, a hátlapra került – és íriszszkennert is.

A készülék mindhárom mobilszolgáltatónál előrendelhető már, az értékesítés azonban csak augusztus 24-től kezdődik. Listaára 335 ezer forint, de az előrendelőknek a Telekom és a Telenor kerek 30 ezer forint, a Vodafone pedig 31500 forint kedvezményt ad. A magyar piacra első körben a gyengébb változat érkezik (6 giga memória, 128 giga tárhely).

Konzumer tech

A kamu vásárlói véleményekre is ráuszították a mesterséges intelligenciát

Úgy tűnik, hogy a több területen is bizonyított GAN rendszerek a véleményszpemmerek kiszűrésére is kiválóan alkalmasak, ráadásul nincs is szükségük túl sok adatra, hogy megtanulják elkülöníteni a valódi és a hamis információt.
 
A kis és közepes méretű vállalatok körében gyakorlatilag megkerülhetetlen a CMS-ek használata, de számos pozitívumuk ellenére akad néhány sötét folt is a területen. Mik ezek és mit lehet ellenük tenni?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.