Tegnap hivatalosan is bemutatták a készüléket, ami hozta az előzetes várakozásokat: nagyon erős, és a dizáj azoknak biztosan bejön, akiknek a Note 8 tetszett.

Ahogy az a csúcsmobiloknál lenni szokott, a Samsung is folyamatosan szivárogtatta a valós és félinformációkat új csúcskészülékéről a Galayx Note 9-ről, hogy csigázza az érdeklődők kíváncsiságát, és lehetőleg minél többen és minél többet beszéljenek az újdonságról. Tegnap viszont New Yorkban minden kiderült, sőt már a hazai ára is ismert (lásd alább).

Az új phablet olyan erős, mint egy PC, és olyan drága, mint egy felső-közép kategóriába tartozó notebook. Külsőleg nincs sok újdonság. Hasonlít a Note 8-ra – üveg elő- és hátlap fém kerettel –, de a belső igazán figyelemre méltó.

Phabletbe zárt PC

Ami kívülről nem feltűnő, de a Samsung nem győzi hangsúlyozni, hogy a phablet erőforrásai már vetekszenek egy notebookéval – ezt egyébként már korábban is lehetett tudni. Na jó, a kijelző nyilván kisebb, de minden más elég brutál. A kijelző ugyanaz, mint elődjénél, Infinity Display, csak némileg nagyobb: képátlója 6,4 hüvelyk, a panel lekerekített sarkú és szélű Super AMOLED, felbontása pedig 2960×1440 képpont (QHD+).

A központi egység Snapdragon 845 vagy Exynos 9810 (ez régiófüggő, hozzánk például utóbbival érkezik), ami kapott egy speciális hűtési rendszert (Water Carbon Cooling). Modelltől függően alapkiépítésben van benne 6 vagy 8 gigabájt memória, a tárhely alapkiépítésben 128 vagy 512 gigabájt, viszont 1 terabájtig lehet bővíteni, ugyanis kezeli 512 gigabájt kapacitású bővítőkártyákat is.

Mivel ezek működéséhez energia is kell, jött a 4000 mAh kapacitású akkumulátor – a vásárlók meg reménykedhetnek, hogy az erőgép nem kap lángra a kezükben, ahogy az a Note 7-eseknél történt. A Samsung egyébként valószínűleg sokat tanult a kudarcból, többek között komoly fejlesztésbe is kezdett, hogy gyorsabban tölthetővé és biztonságosabbá tegye a mobilok akkuit. A gyártó adatai szerint az akku egy napnyi intenzív használatot bír. Van gyorstöltési lehetőség USB-C porton és vezeték nélkül is.

Megújult a készülék tolla. A 9-es modell S Penje már Bluetooth LE (Low Energy) kapcsolaton kommunikál a készülékkel. Emiatt sokoldalúbb (lehet vele léptetni prezentációt, vezérelni pl. kamerát, zenelejátszót stb.), írásra pedig teljesen úgy használható – állítja a Samsung – mint egy rendes toll, és nagyjából azt az élményt is adja. Viszont lesz egy új eszköz, aminek a töltésére is figyelni kell, azaz ha nem használjuk, vissza kell tolni a helyére, mert ott automatikusan töltődik.  Írni lehet vele akkor is, ha lemerült.
 

Egy USB-C–HDMI kábel és egy külső monitor, és máris a desktopon érezhetjük magunkat

Az S Pen sokoldalúsága indokolt is, ugyanis a telefon asztali módban (DeX) szinte teljes desktop élményt ad. A Dex használatához dokkoló sem kell, mert a telefon egy szabványos USB-C–HDMI kábellel kapcsolható külső kijelzőre. A külső kijelző lényegében egy speciális kiterjesztett asztalként jelenik meg, amire úgy lehet kitenni valamit, például egy filmet a gyerekeknek, hogy közben a Note 9 saját képernyőjén tudunk tovább dolgozni valami egészen máson.

Minden más

Az előlapi szelfikamera 8 Mpixeles. A hátlapra 12 Mpixeles duplakamerás rendszer került nagyon sok automatizálási lehetőséggel – még a finomhangolást is elvégzi helyettünk a környezeti viszonyoknak és kiválasztott témának megfelelően. Videót maximum 4K-ban lehet rögzíteni és van szuperlassított felvétel is (960 frame/s). Természetesen vízálló a készülék, bár ezzel a korábbi tapasztalatok alapján jobb vigyázni.

Van benne beépített AKG szteró hangrendszer Dolby Atmos támogatással – bár azért ekkora méretben csodát nem érdemes várni. A külső hangkapcsolatot egy jack csatlakozó biztosítja.

A felhasználóazonosításhoz és a képernyő feloldásához használhatunk ujjlenyomat-olvasót – ez kényelmesebben elérhető helyre, a hátlapra került – és íriszszkennert is.

A készülék mindhárom mobilszolgáltatónál előrendelhető már, az értékesítés azonban csak augusztus 24-től kezdődik. Listaára 335 ezer forint, de az előrendelőknek a Telekom és a Telenor kerek 30 ezer forint, a Vodafone pedig 31500 forint kedvezményt ad. A magyar piacra első körben a gyengébb változat érkezik (6 giga memória, 128 giga tárhely).

Konzumer tech

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.