Két év alatt jelentősen nőtt a hazai okostelefon-használat, de ezzel párhuzamosan még erőteljesebb volt a mobilinternet népszerűségének növekedése.

Egy frissen publikált, idén májusban készült felmérés szerint itthon 5,3 millióan használunk okostelefont. Az eNET mobiltelefonos kutatása megvizsgálta az okostelefon-használat fő trendjeit is, amiből többek között az is kiderült, hányan viszik magukkal telefonjukat még a mellékhelyiségre is.

Erős növekedés

A piackutató 2017-ben ezelőtt végzett hasonló felmérése még csak 4,5 millió mobilt mutatott ki, azaz két év alatt 800 ezerrel nőtt az állomány. Ez a teljes felnőtt internetező lakosságra vetítve 89 százalékos használati arányt jelent. A friss adatok szerint az okostelefon-tulajok 92 százaléka használja a készülékét wifin keresztül. A legjelentősebb változás viszont a mobilnet esetében érhető tetten. 2017-ben 2,8 millió magyar használta online kapcsolatra a mobilhálózatot, ám a csoport azóta 4,5 milliónyira hízott. Ezek alapján az okostelefonosok 85 százaléka szokott mobilnetet (is) használni.

Az operációs rendszerek tekintetében a két megkérdezés között eltelt időszakban csak fokozódott a Google dominanciája. A magyar okostelefonok 85 százalékán ugyanis Android fut (szemben a 2017-es 78 százalékkal). Az Apple 11 százalékot birtokol az iOS-szel, miközben az időközben teljesen leállított Windows Phone-nál is kimutatható még 3 százaléknyi jelenlét.

A gyártók rangsorában már kicsit kiegyenlítettebb a helyzet. Továbbra is a Samsung a piacvezető a maga 34 százalékával, de az utóbbi időben komoly térhódításba kezdett a Huawei, és már 23 százalékon áll. A dobogó harmadik fokán az Apple-t találjuk a már említett 11 százalékkal.

Mindenre IS jó

A kutatásból kiderült, hogy a hazai felhasználók egyre inkább felismerik és használják az okostelefonokban rejlő potenciált. Az okostelefonon napi szinten végzett legjellemzőbb online tevékenységek a böngészés (72%), az online üzenetküldés alkalmazással (68%) és a közösségi média oldalak látogatása (67%).

Az eszköz életünkben elfoglalt pozícióját jól szemlélteti, a tulajdonosok 71 százaléka szinte sosem kapcsolja ki telefonját, 55 százalék éjszaka is maga mellett tartja, negyedük pedig még a mellékhelyiségbe is magával viszi azt.
 

 

A válaszokból kirajzolódik az is, milyen szempontok alapján választanak maguknak modellt a magyar felhasználók. A hazai közönségnél még mindig az árérzékenység a legmarkánsabb jellemző (85 százalék), a készülék tudása, technikai jellemzői 82 százaléknál bizonyulnak perdöntőnek, míg az operációs rendszer a vásárlások háromnegyedénél mutatkozik kulcsfontosságúnak.

Konzumer tech

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.