A Nokia végre elhozta a fotós mennyországot, vagyis amikor a Windows Phone találkozik a Pure View-val.

A finnek rengeteg legendás mobilt alkottak fennállásuk során, amelyek közül a fotózásra kihegyezett készülékeik magasan a mezőny fölé magasodtak különlegességük és minőségük miatt. A Nokia a Pure View márkanév, illetve az a mögött álló technológia megalkotásával zökkent vissza a korábbi útra, amelynek legutóbbi megállója a Lumia 1020.

A téma megkeresése

Emlékszik még valaki az N90-es modellre? A 2005-ben bemutatott, flipes kialakítású mobil mai szemmel furcsa szerzetnek tűnik, pedig akkor az egymástól függetlenül elforgatható kijelzőrész, illetve objektív, a külső megjelenítő, az oldalt elhelyezett joystick mind arról tanúskodott, hogy a Nokiában tombolnak a kreatív energiák, amit el sem nagyon fojtanak – szerencsére. A kamera már akkor is Carl Zeiss optikát használt, ami nem változott az évek során, legfeljebb az, hogy a formatervezők megszelídültek és olyan visszafogottabb, de ikonikus mobilok kerültek a piacra, mint az N82 (2007), vagy az N8 (2010).

Az AMOLED kijelző itt is jól teljesít

A képalkotás (de mondhatnánk fényképezésnek is) az összes említett készülék esetében kulcsfontosságú és a gyártó számára komoly piaci előnyt nyújtó mozzanat volt, ami végül a még Symbian rendszert használó 808 PureView-ban csúcsosodott ki. Sokan a mai napig ezt a mobilt tartják a legjobb kamerás készüléknek, aminek legnagyobb drámája, hogy a rendszer miatt gyakorlatilag – a fotózáson kívül - minden másra használhatatlan. Amióta a Nokia átnyergelt a Windows Phone-ra, azóta várjuk, hogy a PureView megjelenjen egy ilyen készülékben, ami idén végre bekövetkezett: ez lett a Lumia 1020.

Fókuszálás

A Nokia kínálatának csúcsát jelentő 1020-as szemből csak nagyon nehezen megkülönböztethető az összes többi modelltől. Ezen már sokat keseregtünk, de el kell fogadni, hogy Lumia dizájn csak apróbb részletekben tér el egyes mobilok esetében. Tesztünk alanya három színben érhető el hivatalosan (sárga, fehée, fekete), nekem a fehér kiadás jutott, amihez már egészen hozzászoktam, hiszen az utóbbi időben az összes fontosabb tesztkészülék ebben a színben pompázott. A 1020 is pompázik, amennyire bír és amennyire ezzel az egy tömbből kialakított polikarbonát készülékházzal lehet.

Innen még bármelyik Lumia is lehetne

Ahogy az összes Nokia tesztnél, úgy itt is meg kell állapítani, hogy a finnek még mindig az iparág csúcsát képviselik, ha hardverről van szó. A formanyelv ugyan nem sokat változik, a kialakítás, a felhasznált anyagok, a masszív kialakítás mind arra utal, hogy a Lumia 1020 még egy esetleges atomkatasztrófa után is boldogan lődözné a 38 megapixeles fotóit a kietlen tájról. A kezelőszervek a jobboldali részre kerültek: hangerőgomb, bekapcsoló és kamera elsütő követik egymást fentről lefelé. Alul a microUSB csatlakozója, fent a szintén fedetlen jack port található, ami mellé a SIM kártya fiókja került.

A kamera dudora miatt nem fekszik fel teljesen a felületekre

A hátlap árulkodik arról, hogy nem egy szokványos Lumiáról van szó: a kamera egy méretes, fekete, kör alakú kiemelkedésben található a LED és Xenon vaku párossal egyetemben. Ez azt jelenti, hogy a 1020 erre a nagy dudorra fekszik fel, ami a használhatóságot ugyan nem befolyásolja, viszont az kérdéses, hogy pár hónap eltelte után ez a rész mennyire sínyli meg az állandó fizikai érintkezést a külvilággal.

Az előlapon a szenzorok, a Nokia logó, illetve az alul található szokásos három érintőgomb található. E felett egy 4,5 colos, 1280 × 768 képpont felbontású AMOLED kijelző teljesít szolgálatot, ami már az elődmodell, a 925 esetében is így volt és az a körülmény sem változott, hogy, noha nem full HD, a képminőség ettől még tökéletes.

A dupla vaku (LED+Xenon) és az objektív

A 925-tel való hasonlóságok hosszasan folytathatóak lehetnének, hiszen a 1020-ba szintén az ott használt Qualcomm Snapdragon, kétmagos, magonként 1,5 GHz-es processzora jutott, a belső tárhely viszont már 32 gigabájtra nőtt (+2 GB RAM), de a GPS, az LTE, az NFC, a Bluetooth mind ugyanúgy adott. Az operációs rendszerről sem kell, lehet különösen hosszabban értekezni, mivel a Windows Phone uniformizáltsága ezt nem engedi meg. A csempés rendszer megbízhatóan teszi a dolgát, a Nokia most is ellátta a felhasználót a saját készítésű alkalmazásaival, amelyek közül a fotózással összefüggő appok lesznek még érdekesebbek, de ezekre egy kicsit később térek ki.

Exponálás

És akkor el is érkeztünk az est fénypontjához, a kamerához, amit ma az iparág legjobb és legfejlettebb mobilos fényképezőgépének tartanak és én sem tudok olyan körülményről, ami ennek ellentmondana. A fotótechnikai kis szeminárium megtartása nélkül a lényeg az, hogy a PureView kamera sokkal nagyobb érzékelőt használ, mint az átlagos mobilok fényképezőgépei, az objektív egy 6 részből álló lencserendszert használ, amihez egy optikai képstabilizátor is társul. Ez a kombó így együtt azt eredményezi, hogy olyan trükkös körülmények között is értékelhető, sőt, kifejezetten jó minőségű fotókat lehet készíteni a 1020-al, aminél a többi kamerás mobil simán elvérezne.

Az anyagok kellemesek, de a fotózáshoz mindkét kezünkre szükség van

Az előny elsősorban a kevés fény mellett készült képeknél érezhető: a stabilizálásnak köszönhetően a fotók nem mozdulnak be, kisebb esélye van az értékelhetetlen, „az egyébként a macskám, csak nem annyira látszik” típusú fotók megalkotásának, sőt, olyan helyszínen is jó eredménnyel fotózhatunk, ahol egyébként semmit sem látnánk.

A másik komoly előny a fénydinamika feldolgozásának képessége, ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy amikor nagy ellenfényben fotóznánk, a PureView képes arra, hogy a sötét és világos területeket úgy mérje be, hogy egy portré esetében az arcokból ne a Harry Potterből jól ismert démoni alakok legyenek sötét foltokkal az arcukon, hanem remélhetőleg a családtagjaink, ismerőseink, stb.

Az összes beállítás egy ilyen tárcsás felületen piszkálható

Végül a hatalmas, a gyakorlatban 38 megapixeles fotók azért lehetnek hasznosak, mert utólag úgy dolgozhatjuk, vághatjuk meg a felvételt, hogy abból minőségromlás, azaz a kép szétesése, pixelesedése nélkül juthatunk hozzá az értékes részletekhez. Ha pedig a Pro Camera szoftvert használjuk a fotózáshoz, akkor arra is van lehetőség, hogy egy exponáláskor egy nagyobb, illetve egy kisebb fotó is készüljön, így az utóbbit könnyebben oszthatjuk meg hálás, a közösségi médiát szintén használó ismerőseinkkel. A 10-20, esetenként 30 megapixeles fényképek gyakran elérik a 10 megabájtos méretet is, aminek az a következménye, hogy a Lumia 1020 több másodpercig is elszöszöl a feldolgozással egy-egy kép készítése után.

  

   

A Lumia 1020 kamerájával készült képekre kattintva azok teljes méretben is megtekinthetők

A már említett Pro Camera felülete úgy szolgálja ki és segíti a fotózást, mintha egy hagyományos, akár kompakt, akár DSLR géppel dolgoznánk. A felső csíkban találhatók a legfontosabb beállítási lehetőségek (vaku, fehéregyensúly, fókusz mód, ISO, zársebesség, expozíció korrekció), amelyek kiválasztása után egy tárcsás felület jeleni meg, ami végtelenül egyértelművé és könnyűvé teszi a pontos beállításokat. Ha ennél több effektre, mágiára vágyunk, akkor ott van a Smart Cam, ami különleges (sorozat) felvételek készítésében segít, a Cinemagraph pedig akkor ajánlott, ha a gifekhez hasonló animációkat kreálnánk.

A kép feldolgozása

A Lumia 1020 egy minden kétséget kizáróan különleges mobil, ami könnyedén kiváltja az egyszerűbb kompakt fényképezőgépeket, a nagy kérdés csak az, hogy ezzel együtt érdemes-e kiadni rá közel 200 ezer forintot. Ha azt nézzük, hogy, a kamerát leszámítva, a most 130 ezer körül kapható Lumia 925 ugyanezt tudja, akkor az ember vakargatja egy kicsit a fejét, viszont ha fontos a jó minőségű képek, videók készítésének lehetőség lehetőleg minden helyzetben (márpedig elég sok vásárlónak ez a prioritás), akkor egyértelműen verhetetlen ajánlat a 1020. (A Sony Xperia Z1 tesztben szereplő fotók például 1020-szal készültek, érdemes megnézni.

Nokia Lumia 1020

Az mindenképpen a Nokia javára írható, hogy végre van egy olyan mobil a piacon, ami különösebb méretnövelés, vagy extrém kialakítás nélkül megoldotta a mobilos fényképzés alapvető problémáit (Köszönjük!), ha másért nem, ezért legalább kalapemelés illeti a finn mérnököket. Mivel a Lumia termékek portfóliója mostanra rendkívül széles, a 1020-nak nem az a feladata, hogy hatalmas nyereséget hozzon, hanem annak hirdetése, hogy a Nokia még mindig a mobilos fotózás királya. 

Konzumer tech

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.