Csak megerősítette az NMHH mai döntése azt, amit borítékolni lehetett: a pályázó állami konzorcium lesz a negyedik hazai mobilszolgáltató.

A Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorciuma lesz a negyedik mobilszolgáltató a magyar piacon, miután megnyerte a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertz szélességű egybefüggő "A"-blokk árverését.

Az árverésen további blokkokat is értékesítettek, ezeket a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. nyerte. Az NMHH közleménye szerint a nyertesek a blokkokért összesen közel nettó 44 milliárd forintot ajánlottak meg.

Meglepő nevek és papírforma  A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság még tavaly augusztusban hirdetett nemzetközi árverést a 900 megahertzes frekvenciasávon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságra. Ez a kétfordulós pályázat adta meg a lehetőségét annak, hogy egy negyedik szolgáltató is piacra lépjen Magyarországon.

A meghosszabbított jelentkezési határidő elérkeztekor kiderült, a jelenlegi három szolgáltató mellett a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Fejlesztési Bank alkotta állami konzorcium is indul. Rajtuk kívül a román RCS&RDS, amely Magyarországon a Digihez köthető távközlési és tévészolgáltatásokkal van jelen, valamint - némi meglepetésre - a vietnami védelmi minisztérium irányítása alá tartozó Viettel Group jelentkezett.

Az indulók névsorát látva nem nagyon volt kérdés, melyik pályázat lehet a befutó, amit az NMHH január eleji döntése csak még egyértelműbbé tett. Ekkor ugyanis a három új jelentkezőből az állami konzorcium kivételével mindenkit partvonalon kívülre tettek. A mai hivatalos döntés ezek után már gyakorlatilag csak formalitásnak tekinthető.

Az állam maradt versenyben a mobilszolgáltatói pályázaton
Jövőre érkezhet az újabb hazai mobilszolgáltató

Újra nekifuthatnak A frekvenciaárveréssel kapcsolatos keddi bejelentésen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) illetékesei jelezték, hogy a szolgáltatóknak az elnyert frekvenciákért járó díjat 15 napon belül kell befizetniük az államkasszába. A mostani eljárásban meghirdetett összesen 10,8 Mhz-nyi frekvencia hivatalosan 43 milliárd 875 millió 590 ezer forint plusz áfáért kelt el, az állam tényleges bevétele azonban ennél 10 milliárd forinttal kevesebb, ennyit kell ugyanis egyik zsebéből a másikba áttennie az állami szereplő által elnyert 5 Mhz-es frekvenciablokk fejében.

A három piaci szereplő a frekvenciatartomány másik feléért együttvéve ennek több mint a háromszorosát fizette, a hatóság illetékesei szerint az aránytalanság tudatos volt az új szereplő piacra lépésének megkönnyítésére. Az állami konzorciumnak egy éven belül kell elkezdenie a hálózat építését, 2014 végére pedig már el kell érnie a harmincezer lakosúnál nagyobb hazai településeket. A 15 éves időtartamra most elnyert frekvenciákat három éven belül nem adhatja el, arra azonban nincs érvényben tiltás, hogy a konzorcium tagjai cserélődjenek.

A már piacon lévő szolgáltatók az árverési kiírás alapján vállalták, hogy mindaddig, amíg az új szereplő ki nem építi a hálózatát, hozzáférést adnak neki a saját hálózatukhoz. A belföldi roaming megállapodást, beleértve a használati díjat is a hírközlési hatóság az érintett felekre bízza, csak akkor avatkozik be, ha nem tudnak megállapodni.

Újra nekifuthatnak A Magyar Posta számára nem ismeretlen a távközlési piac, ám a Vodafone erőforrásait használó Postafon szolgáltatás nem futott be fényes karriert az utóbbi években, mindenesetre az ország majd' minden településén megtalálható fiókhálózat elvben jó alapot adhat az értékesítésre. A konzorcium másik két tagja hálózati infrastruktúrát és pénzügyi hátteret biztosíthat a most már biztosan felálló negyedik mobilszolgáltató működéséhez.

Mint ahogy a pályázat eredménye sem éppen egetrengető meglepetés, úgy az sem tűnik lehetetlennek, hogy az új szolgáltató üzleti sikerét nagyban segíti majd az is, hogy vélhetően az állami szféra intézményei által kiírt telekommunikációs tendereken jelentős hátszéllel indulhat.

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.