Egyre komolyabban dolgozik intelligens szemüvegének fejlesztésén a Google. A beszámolók szerint a környezeti információkat, navigációs térképeket a lencse belső oldalán megjelenítő eszközt hamarosan nyilvánosan is tesztelik.
Biztosan sokan emlékeznek még a Terminátor filmekben látható megoldásra, amellyel a robot szemébe érkező vizuális információk mellett mindenféle egyéb adat jelent meg a környezetről. Ami 20 éve még fantasztikumnak számított, a Google-nél már élő fejlesztés a 9to5google.com beszámolója szerint - nemsokára talán élőben is találkozhatunk olyan tesztelőkkel, akik az utcán bólogatva és fejcsóválva irányítják cyber-napszemüvegüket.


Az Oakley Thumps már létező megoldás, ám a Google megoldása állítólag még okosabb és funkciógazdagabb lesz

Nyílik a harmadik szem A HUD (Heads Up Display, azaz fejmagasságú kijelző) fogalmát többen a számítógépes játékokból ismerhetik, de a technológia már létezik például a modern vadászrepülőkben is, ahol a pilóta sisakjának ellenzőjén is megjelennek a navigációhoz vagy épp a célzáshoz szükséges információk. Ezáltal nincs szükség arra, hogy az ember kétfelé figyeljen, egyrészt a műszerfalra, másfelől a külvilágra: az élőkép és az információ egy nézetben találkozik.

Ugyanez volt a vezérelve a kiterjesztett valóságnak (Augmented Reality, AR) is: egyes mobilos böngészők már a kamera élő képéhez illesztenek valós idejű extra információkat. Erre a technológiára, valamint a viselhető kütyük divatjára épül egy hamarosan tesztfázisba lépő új eszköz.

Jelenetek a klasszikus Terminátor filmből: 20 éve még sci-fi, jövőre már valóság?

A Google különféle források szerint már jó ideje dolgozik egy hasonló megoldás "hétköznapiasításán", melyben a HUD egy okos napszemüveg lencséjének belső oldalán látható majd.

A 9to5google értesülései szerint az eszköz kinézetre az Oakley Thumps AR-szemüvegéhez hasonlít, de annál jóval többre képes. A szemüveg egyik lencséjének szem felőli oldalán térképek illetve a környezettel kapcsolatos információk jeleníthetők meg, az interaktivitásról pedig természeetsen nem kézmozdulat vagy egér gondoskodik: a felhasználók a készülék mozgásérzékelőjének segítségével, konkrétan bólintással illetve egyéb fejmozdulatokkal görgethetik a térképnézetet vagy válthatnak a funkciók között.

Jönnek a viselhető cyberkütyük
Argon, a Terminátor-szemű mobil-böngésző
Kiterjesztett valóság: Tom Cruise után szabadon

Szemüvegesnek áll a világ Az eszköz belsejében egy mai, középkategóriás Android telefonnak megfelelő hardver dolgozik majd, beépített flash alapú háttértárral. Az információk szerint a szemüveg hangvezérléssel is működtethető, és egy apró, beépített kamerán keresztül kapja az információt a külvilágról. Az eszköz állítólag nem egyszerűen valamilyen kiegészítőként működik egy Android-telefonhoz kapcsolva, önmagában is képes lesz információkat közölni és egyes feladatokat végrehajtani.

A most megjelent hírek szerint a fejlesztés idén lép magasabb lépcsőfokra, amikor a Google-kampuszon kívül is megkezdődnek az éles tesztek. Ennek ellenére egy ideig még nem érdemes a boltokban keresgélni a Google-szemüveget, mivel a vállalat állítólag még nem döntötte el, lesz-e önmagában is forgalmazott, konzumer termék a megoldásból, vagy valamilyen egyéb, speciális célközönségeknek szóló módot választanak a hosszú tesztidőszak befejezése után.

Rágyúrna Európa a videójátékokra

Az EP kultúráért és oktatásért felelős bizottsága a digitális szórakozási forma eddiginél lényegesen nagyobb és átfogóbb támogatását javasolja, mert az több szempontból is hasznos lenne a régiónak.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.