150 dolláros fitneszalkalmazással lépett piacra egy amerikai startup. Apple Watchot is ad ingyen az app mellé.

Piacra került a világ egyik legdrágább konzumer appja, a Future. Na, de mit ad ennyiért? Természetesen egészséget és fittséget, ugyanis az alkalmazás nem más, mint egy mobilba költöztetett személyi edző.

A bűntudatra építenek

Sokaknál a bűntudat a leghatásosabb kényszerítő eszköz arra, hogy nap nap után eddzék magukat. De az sem árt, ha van egy olyan külső kontroll, mint amit leginkább egy személyi edző tud biztosítani, aki ránk szól, ha lazsálunk. Erre épített appot, mögé pedig egy szolgáltatást két San Franciscó-i startupper, egy fejlesztő, Justin Santamaria, aki közel tíz évet húzott le az Apple-nél appfejlesztőként, és egy a Stanfordon végzett asztrofizikus, Rishi Mandal.

A TechCrunch szerint az app nem hiába kerül ennyibe: felülete is a luxust sugározza. A feliratkozáskor válaszolni kell néhány kérdésre, köztük arra, hogy mi a cél az edzéssel, majd jön a személyi edző kiválasztása. Ha megtaláltuk a szimpatikus trénert, negyedórás videocsetben egyeztethetünk az edzővel a részletekről, megvitathatjuk vele a javaslatait és az igényeinket.

Az edző ez alapján készít edzéstervet, amiben figyelembe veszi az ügyfél szokásos napi menetrendjét, és az egyes foglalkozásokat ahhoz igazítva osztja be. Az edzésterv nem csak leírásokat tartalmaz a gyakorlatokról, hanem rövid videókat is, hogy az ügyfél minél pontosabban hajthassa végre a feladatokat. Ha valakinek zenére könnyebben megy a súlyzózás, azt is ad a gyakorlatokhoz az app.

De mi biztosítja a lelkiismeret-furdalás faktort? Ahogy egy 150 dolláros apptól elvárható, természetesen egy Apple Watch, amely folyamatosan tájékoztatja a személyi edzőt, hogy végrehajtottuk-e az előírt gyakorlatokat, és ha igen, milyen intenzitással égettük a zsírt. Az óra adatai alapján az edző küldi előre rögzített hangfelvételeken a buksisimogatást vagy a ledorongolást, vagy ha kell, motivációs szövegekkel buzdít új feladatok elvégzésére.

Az edzések finomhangolását is lehet segíteni azzal, ha valaki folyamatosan küld visszajelzéseket az appon keresztül. Így a heti edzésprogramok még inkább illeszkednek a napirendbe.

Ahogy a nagyok csinálják

Mandal ötlete onnan jött, hogy megnézte, hogyan dolgoznak a profi sportolók. Mint kiderült, még a csapatsportokat űzőknek is van személyi edzőjük. Nem csak azért alkalmaznak trénert, hogy személyre szabott edzésterveket készítsen számukra, hanem azért is, hogy legyen egy külső kényszerítő erő, aki ráveszi őket a gyakorlatok rendszeres elvégzésére. Ez azonban keveseknek elérhető, hiszen egy személyi edző 100-150 dollárt, sőt akár többet is elkérhet egy-egy óráért.

A fizikus és Santamaria – aki az Apple-nél többek között az iOS-en, az iMessage-en és a FaceTime-on is dolgozott – azért bútorozott össze 2017-ben, hogy megteremtsék a személyi edzők olcsó alternatíváját, amely egy appon és egy okosórán keresztül biztosítja az intenzív személyes kapcsolatot edző és tanítványa között. A személyes kapcsolat az üzlet szempontjából is fontos, mert folyamatos kommunikáció olyan bizalmi viszonyt alakít ki, amely hosszabb távon megtartja a Future ügyfeleit.

Mandal szerint a Future pontosan azt biztosítja a sportolni vágyóknak, amit a mesterséges intelligenciára épülő hasonló alkalmazások nem tudnak: a motiváló személyes kapcsolatot. Az eddigi tesztek azt bizonyítják, hogy a dolog működik. Bár a Future pénzvisszafizetési garanciát vállal az első harminc nap használat után, sőt ingyen ad Apple Watch okosórát is, ha nincs az előfizetőnek, a tesztidőszakban az ügyfelek 95 százaléka használta az appot legalább három hónapig, 85 százalékuk pedig legalább fél évig.

Ökoszisztémában gondolkodnak

Az alapítók egyébként már az üzlet bővítésén is gondolkodnak. Az alkalmazáson belül már most is lehet vásárolni sportruházatot, sportitalokat, de a kínálat bővítéséhez együttműködnének sporteszköz-gyártókkal, speciális élelmiszereket gyártó cégekkel stb.

A befektetők a magas ár ellenére látnak fantáziát Mandalék a modelljében. A közelmúltban kaptak 8,5 millió dollár kockázati tőkét egy a Kleiner Perkins vezette konzorciumtól.

Konzumer tech

Politikusfegyelmező funkciót próbálgatnak a Twitternél

A közösségi platform olyan megoldásokon dolgozik, amelyek akár a közösségi visszacsatoláson keresztül erősebb kontextusba helyezné a tartalmakat, és azt is megakadályozná, hogy trollok vagy pártaktivisták rohanjanak le egy-egy topikot.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.