Meghökkentő, vicces és egyben lenyűgöző alkotásokat produkált a Google képfelismerésre tanított algoritmusa, amikor a kutatók megfordították a feladatot.

Számos más kezdeményezés mellett természetesen a Google kutatóit is foglalkoztatja a gépek képfelismerési képességének fejlesztése. A cég fejlesztői blogján most egy érdekes bejegyzést tettek közzé, amely bepillantást enged a kulisszák mögé.

Mesterséges idegpályák

A keresőóriás kutatócsapata egy olyan algortimuson dolgozik, amely mesterséges ideghálózat segítségével igyekszik az emberi képfelismerést szimulálni. A mesterséges intelligencia rétegekből áll, ahol az egyes szintek más és más típusú ismertető jegyek után kutatnak, majd a kapott eredményt továbbítják a felsőbb, egyre bonyolultabb, elvontabb fogalmakkal is megbírkózni képes rétegek felé. Míg az alacsonyabb szinteken csak az alakzat éleit, sarkait igyekszik beazonosítani a program, addig a fejlettebb rétegek már alapvető formákat keresnek (például egy ajtóét vagy levélét), a legutolsó egységek pedig már olyan komplex alakzatokat képesek azonosítani, mint egy épület vagy egy fa.

A kutatók számára azonban nem triviális, hogy az egyes szinteken pontosan mi is zajlik és hogy jut arra a kimenetre a gép, amit végül továbbít a sorban következő szintnek. Ennek megértésére találták ki a feje tetejére állított módszert. Azaz nem egy ismeretlen képet mutatnak a gépi intelligenciának, amiről meg kell állapítania, hogy mit ábrázol, hanem arra utasítják, hogy alakítson át egyet úgy, hogy az egy korábban képek ezreivel "begyakoroltatot" tárgyat vagy élőlényt formázzon.
 


 

A fenti képeket egy teljesen értelmezhetetlen, véletlenszerű színes ponthalmazból (vizuális zajból) generálta a mesterséges intelligencia. Minden képnél az volt a feladata, hogy egy bizonyos formát igyekezzen megtalálni, majd felerősítenie az alapképen. A számítógép tehát megkereste például azokat a területeket, amelyek egy banánra hasonlítottak, majd kicsit felnagyította ezeket a halvány hasonlóságokat. A következő körben aztán még inkább be tudta határolni a banánok helyét, újra erősített rajtuk, és így tovább, egészen a kész "műalkotásokig".
 


 

Hogy miért fontos ez a visszafelé ellenőrzés, arra konkrét példát is kaptak a kutatók. A fenti képsorozatnál ugyanis súlyzót kellett alkotnia a gépnek. Mint látható, ez nagyjából sikerült is, ám a súlyzókhoz szinte minden esetben egy azokat mozgató emberi kart is odaképzelt a mesterséges intelligencia. Ebből kiderült, hogy a tanítási szakasz nem volt tökéletes, a gép nem tudta elválasztani egymástól a súlyzó és az azt tartó kéz fogalmát.

Pszichedelikus álmok

Még érdekesebb eredményt kaptak a szakemberek akkor, amikor a gépi intelligenciának nem mondták meg, mit is kellene belelátnia egy ábrába. Csak fogtak egy képet, és engedték, hogy szabadon asszociálva erősítse fel azokat a formákat, amelyeket felismerni vél. A történetet még azzal is megfűszerezték, hogy ezt a feladatot kifejezetten egy mesterséges idegi szintnek adták ki. Mivel ahogy már korábban írtuk, ezek a szintek teljesen más típusú és komplexitású mintázatokat keresnek, az átalakítás is eltérő eredményeket hozott.
 

A kép kattintásra nagyítható


A magasabb szintű felismerő rétegek nem egyszer elképesztően érdekes képeket gyártottak. Egyikről-másikról simán el lehetne hinni, hogy egy pszichedelikus stílusú művész alkotása, és nem egy álmodozó algoritmusé. Azok a rendszerek, amelyeket például állatok képével tanítottak a formák felismerésére, mindenhová be tudták csempészni a nekik "kedves" madarakat, kutyákat. Így lett a nyitóképen látható híres Edvard Munch festmény sikoltó embere is kutyafejű. De hasonló bravúrokat mutattak be azok a gépi tanulók is, amelyeket épületek, városok képeivel kondicionáltak.
 


 


 


Aki a gépi művészet további kortárs remekeiben akar gyönyörködni, látogasson el a kutatói képgalériára

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.