Az új szabályozási környezetben az iPhone gyártója felfoghatatlan mennyiségű offshore vagyont költöztethet haza, így most mindenki kedvenc sportja, hogy fejben elkölti az Apple pénzét.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook az ír állami csatornának nyilatkozva már 2016-ban elejtette, hogy a vállalat akkor még 215 milliárd dolláros offshore vagyonának részben vagy egészben való hazaköltöztetésére készül. A nem túl konkrét elképzelések most újra előkerültek az amerikai adótörvények nemrég elfogadott változásai nyomán, amelyek értelmében a társasági adó korábbi, 35 százalékos mértéke 21 százalékra csökken, a külföldről kapott osztalékot terhelő adót pedig 15,5 százalékra vágják vissza, miközben az Európai Unió éppen egy 13 milliárd eurós büntetést próbál érvényesíteni a céggel szemben.

Ez elvileg azt jelentené, hogy az Apple amerikai vagyona akár 250 milliárd dollárral növekedhet, amit nyilván nem a párnahuzatban akar elhelyezni. A társaságra eddig nem igazán voltak jellemzők a különösen nagy értékű cégfelvásárlások és befektetések (közülük magasan kiemelkedik a Beats Electronics 2014-es, 3 milliárdos akvizíciója), és tavaly Tim Cook is világossá tette, hogy az Apple esetében a vételár már nem lehet egy felvásárlás akadálya, ezért (vagy ennek ellenére) a méretek helyett a stratégiai szempontokat tartják szem előtt.

Valószínűleg a tévét támadják meg

A találgatások ennek ellenére újra beindultak a Magyarország több évnyi GDP-jének megfelelő vagyon sorsáról. Újra előkerültek a korábbi elemzések, közülük is a Citigroup májusi összeállítása, amely az Apple lehetséges célpontjait vette sorra. Annak alapján a Netflix lenne messze a legígéretesebb üzlet, amire a Citi elemzője tavasszal 40 százalékot adott, ezt pedig a Disney követte 25 százalékkal. (Érdekesség, hogy az előbbi csak 5-10 százalékot, míg az utóbbi állítólag 15-25 százalékot lendíthetne az Apple részvényeinek árfolyamán.)

A Netflix az elemzés szerint kapásból 115 millió új előfizetőt és csak ebben az évben 110 új filmet vagy sorozatot jelentene az Apple-nek egy dedikált streaming szolgáltatás tetejébe, ráadásul az új felhasználók java egy másik platformot hagyna ott az Apple kedvéért. A Disney viszont egy másik dimenzió: az arányosan számolva háromszor magasabb vételár csak egy dolog, de a vállalatcsoport közel 200 ezer alkalmazottja mellett még az Apple is szinte eltörpül, és esély sem lenne arra az organikus fejlődésre, amit a Netflix kínálhat egy tartalomiparban is nyomuló techvállalatnak.

Semmi szükségük a nagy halakra

A Citi mindezeken felül még három, a játékpiacon mozgó társaságot (Electronic Arts, Activision Blizzard, Take-Two Interactive), a Hulut, illetve a Teslát sorolja a 10 százalék körüli valószínűségi kategóriába. Érdekes ugyanakkor, hogy ezzel ki is merül a lista, mivel az Apple szerepét játszó elemzők ezekről is sikeresen lebeszélik magukat – nem is szólva az olyasmiről, mint a komponensgyártó vagy autóipari cégekbe történő befektetések, amelyek nem hogy olcsóbbá, de inkább drágábbá tennék az Apple működését.

A kommentárok nagyrészt megegyeznek benne, hogy az Apple tényleg a kisebb, sebészi pontossággal kiválasztott akvizíciókban érdekelt, nagyszabású üzletekre pedig egyszerűen nincs szüksége a jelenlegi helyzetben. Kivételt a Netflix jelenthet, de nem azért, mert az Apple-nek iszonyatosan nagy szüksége lenne rá; a többi állítólagos felvásárlási célpont megszerzése pedig inkább terhet jelentene a cégnek, mintsem hasznot. Ennek alapján a technológiai gigaüzleteket 2018-ban sem a hihetetlen készpénzállományt felhalmozó Apple-től várhatjuk.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.