Két OLED és egy LCD panelre épülnek majd a telefonok.

Három új telefonnal jelentkezik 2018-ban az Apple, állítja a KGI Securities elemzője, Ming-Csi Kuo. A jövő évben debütáló modellek mindegyike az iPhone X-nél megismert kijelzőkialakítást kapja majd, vagyis a képernyő tetejébe belefognak lógni a frontpanel érzékelői.

Több OLED, kevesebb LCD

Habár alig két hete kapható a legújabb almás okostelefon, máris megérkeztek az első értesülések az újabb modellekről. Ezek természetesen nem hivatalos, az Apple által is megerősített információk. A gyártó egyébként is közismerten megtagadja minden, leendő termékeit érintő információ kommentálását. A további részleteket ezért egyelőre nem lehet készpénznek venni.

Mindazonáltal, ha igaznak bizonyul Kuo prognózisa, akkor két OLED kijelzőre alapuló és egy TFT-LCD display-jel bíró készülék jelenik majd meg 2018-ban. Előbbiek 5,8 és 6,5 inches képátlóval rendelkeznek – ők képviselik a jövő évi okostelefonok csúcskategóriáját. Az olcsóbb, folyadékkristályos technológiát alkalmazó iPhone 6,1 inches méretű lehet.

A TFT-LCD kijelzők jelentősen eltérő paraméterekkel bírnak az OLED-hez képest mind a hardver, mind a design tekintetében – többek között alacsonyabb felbontású látványvilágot tárnak a leendő vásárlók szeme elé. Ennek a kevésbé innovatív technológiának a létjogosultságát várhatóan az olyan új funkciók, mint a teljes frontpanelt lefedő display vagy a 3D-s érzékelőtechnika középkategóriában való bemutatása igazolja.

A várakozások szerint 650-750 dollárért lesz majd megvehető az olcsóbb kiadás, a másik két, OLED-es modell áráról azonban egyelőre még becslés sincsen. Bár, ha a vásárlók idén lenyelték az ezer dolláros békát, akkor a következő évben is megetethetők vele, úgyhogy árcsökkenésre ne nagyon számítsunk.

Leáldozóban a Touch ID kora?

A fentiekből következően várhatóan mindegyik készülék megkapja azt a teljes kijelzős designt és a TrueDepth kamerarendszert, ami most csak az iPhone X sajátja. Ez egyben azt is jelentheti, hogy az Apple végleg szakít az ujjlenyomat leolvasására alapuló Touch ID azonosító rendszer alkalmazásával.

Az is igaz, hogy ez már most sincs jelen az idei csúcsmodellben, mivel az Apple beszállítói nem tudták megbízhatóan használhatóvá tenni a kijelző alá csúsztatott ujjlenyomat-olvasó érzékelőt. Az amerikai vállalat pedig úgy döntött, hogy nem követi a Samsung példáját, így a hátlapra való száműzetés helyett teljes mértékben feladta ezt a fajta biometrikus azonosítási módszert. Cserébe a felhasználó saját arcával oldhatja fel a képernyőzárat.

Az sem kizárt, hogy az új iPhone-ok már nem az éppen felvásárlási célpontnak számító Qualcomm modemlapkáival szerelten érkeznek majd. Az Apple közlése értelmében már folynak a tesztek az Intel és a MediaTek hasonló célokat szolgáló termékeivel; ezek sikeressége esetén némileg csökkenthetné függőségét a vállalat a mobilchipek világát domináló beszállítójával szemben. És ha már szóba kerültek a lapkák: az iPhone 11 munkacímen futó okostelefonok nem kizárt, hogy a Samsung A12 CPU-jára fognak alapulni.

Még több kell?

Kuo úgy véli, hogy az Apple tanult idei hibájából, és a piaci startra jóval nagyobb készleteket fog felhalmozni jövőre. Az idei döcögős indulások ellenére a második félévre körülbelül 80 millió(!) iPhone-t terveznek leszállítani, ezt kellene 2018-ban tovább fokozni az almás vállalatnak.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.