Az alternatív taxicég havonta sok ezer munkahelyet hoz létre, a fejlődés megállíthatatlannak látszik.

Eddig is kemény ellenállás fogadta a taxizást teljesen új alapokra helyező Ubert, a frissen bejelentett adatok pedig várhatóan még jobban kiélezik a vitát a startup körül. A cég vezérigazgatója, Travis Kalanick a TechCrunch rendezvényén adott interjút, amiben megdöbbentő számokkal sokkolta a nézőket és igyekezett elmagyarázni, hogy miért terjeszkedik ennyire agresszívan a vállalkozás.

50 ezer sofőr havonta

Kalanick egyik mondatában úgy fogalmazott, hogy partnerek százaival, ezreivel állnak folyamatos kapcsolatban és az Uber jelenleg havonta 50 ezer új állást hoz létre világszerte. Annyira meglepően magas számról van szó, hogy a Mashable az előadás után külön írásos megerősítést kért a CEO-tól, aki a levélben sem mondott mást: „a jelenlegi fejlődési tempó mellett az Uber platform havonta 50 ezer új sofőr pozíciót generál – ez a szám májusban még 20 ezer volt”.

Travis Kalanick, az Uber társalapítója és CEO-ja (fotó: TechCrunch)

A személyfuvarozást merőben új alapokra helyező rendszerben az utasok az operátorok kihagyásával, egy alkalmazás segítségével rendelnek maguknak fuvart. Ehhez az appban meg kell adni a pozíciót, ami után a rendszer máris küldi a legközelebbi szabad autót. Az Uber vállaltan drága, viszont nagy figyelmet fordít arra, hogy az autói tiszták és jó minőségűek legyenek. Az ár már megrendeléskor egyértelmű, a fizetés pedig szintén az alkalmazás segítségével, az összeg bankkártyáról való levonásával történik, amiből az Uber 20 százalékban részesül.

A felvázolt stratégiából is egyértelmű, hogy ahova az Uber beteszi a lábát, ott azonnal kemény ellenállásba ütközik a cég, mivel az ott dolgozó taxisok érdekeit több szempontból is sérelem éri. A havi 50 ezres szám brutális növekedésre utal, bár a cég képviselői megjegyzik, hogy ez nem feltétlenül jelenti a taxisok háttérbe szorítását, mivel közülük sokan egyszerűen az Ubernél, vagy valamelyik hozzá hasonló szolgáltatónál folytatják a sofőrködést.

Egyelőre semmi nyoma a lassulásnak

A világ 45 országában és annak 128 városában elérhető (már hazánkban is toboroznak munkatársakat) vállalkozás a világ jelenleg legmagasabbra értékelt startupja: a legutóbbi, több mint 1 milliárd dolláros befektetés után közel 18 milliárd dollárra értékelték fel az Ubert.

A viharos sebességgel növekedő céget rengeteg támadás éri, így nem volt meglepő az interjú végén érkező kérdés, mely szerint nem zavarja-e Kalanicket, hogy „a startup világ Darth Vadereként tartják számon.” A CEO erre mindössze annyit reagált, hogy ha „ennyire keményen kell megküzdeni valamiért, akkor az megköveteli az embertől, hogy a harc során abnormálisan perfekcionista, és abnormálisan vad legyen.”

Piaci hírek

Újabb szűk negyedévet zárt az IBM

Szinte minden szegmensben elmaradtak a bevételek az elemzők által várttól. A Red Hat azonban erős pozitívban zárta a negyedévet.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.