Sokaknak már a felugró figyelmeztetés is sok volt, de hamarosan sokkal keményebb kampányt indít a Microsoft.

A Microsoft tényleg mindent megtesz, hogy új operációs rendszerére tereljen minnél több Windows 7-es és 8.1-es felhasználót. Az ingyenes upgrade lehetősége azonban láthatóan kevésnek bizonyul, hiszen a mostaninál sokkal erőteljesebb presszióba kezd a szoftvercég.

Erőssen ajánlott frissítés

A cég nemrégiben megjelentetett közleménye szerint a 7-es és 8.1-es Windowst futtatók hamarosan "még könnyebben" válthatnak a preferált 10-es rendszerre. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy hamarosan az összes régi változatnál megjelenik az opcionális frissítések között az új verzió, majd valamikor jövő év elején ez a lehetőség átkerül az ajánlott kategóriába. Mivel a felhasználók jó részénél a beállítások automatikusan engedélyezik az utóbbi táborba eső frissítéseket, így ezeken a gépeken kérdés nélkül elkezdi a "beköltözést" a Windows 10.

A Microsoft szerint azonban semmi ok a pánikra, akik nem elégedettek az amúgy sokkal "gyorsabb, biztonságosabb és egy sor innovációval teli" új oprendszerrel, azoknak egy hónapjuk lesz arra, hogy minden korábbi beállításukkal együtt visszatérjenek az eddig használt változathoz.

Ezzel együtt az upgrade lehetőségére emlékeztető üzenetet is "könnyebben fogyaszthatóvá" teszik. (Láthatóan a könnyebb fogyasztás egyik fontos eleme a kiscicás illusztráció.) Az eddig a tálcáról felugró figyelmeztető ablakok helyett tehát más formátumokkal próbálkoznak majd meggyőzni az embereket, ráadásul a hírek szerint ezt régiónként, kultúránként eltérő változatokban.

Bug volt, feature lesz

Érdekes módon alig néhány napja söpörtek végig az Egyesült Államokban a felhasználói felháborodás hullámai, mert bizonyos Windows 7-es és 8.1-es gépeken az aktuális frissítési körben megjelent a Windows 10 is választható opcióként. Már önmagában ez sokaknál beindította a vörös riadót, de az meg pláne, hogy ez a "választható" opció egyes esetekben automatikusan bejelölt állapotban volt az elvileg valóban opcionális elemeket tartalmazó listán. Az alig két héttel ezelőtti sztori vége az lett, hogy a Microsoft elnézést kért, mert egy hiba miatt véletlenül állítódott automatikusan bejelöltre az amúgy általuk csak kedvességből felajánlott upgrade. Nos úgy tűnik, a tévedésből hamarosan hivatalos gyakorlat lesz.

A Microsoft friss közlése szerint jelenleg mintegy 110 millió eszközön fut Windows 10. A StatCounter adatai alapján mindez közel 10 százalékos jelenlétet erdeményezett a desktopon futó operációs rendszerek mezőnyében. Az élen továbbra is toronymagasan (majdnem 50 százalékkal) a két generációval ezelőtti Windows, a 7-es áll.

Piaci hírek

Az internetnek nem lenne muszáj ilyennek lennie

Legutóbb az új-zélandon elkövetett rasszista mészárlás világított rá arra, hogy a net milyen nyomorult módon működik abban a formában, ahogy a kétezres években felfutott online vállalatok felépítették.
 
Minek nekünk tartalomkezelő rendszer? – teszi fel a kérdést sok kis- és közepes vállalat vezetője. Pedig egy CMS-sel nem csak a költséghatékonyság javítható, hanem bevételek is növelők.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.