Mind bevételben, mind jövedelmezőségben masszív negyedévet tudhat maga mögött a legnagyobb hazai távközlési szolgáltató.

A Magyar Telekom az idei harmadik negyedévét 155,4 milliárd forintos bevétellel zárta, ami 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A nagyobb mutatót a rendszerintegrációs és IT bevételek (RI/IT) erős növekedésének, a jobb készülékértékesítési tevékenységnek, valamint a növekvő mobil adathasználatnak köszönheti a társaság – emelte ki szokásos értékelőjében Szabó János pénzügyi vezérigazgatóhelyettes.  

Uniós pénzek fűtik a rendszerintegrációt

A T-Systems leányvállalathoz köthető RI/IT bevételek 28,4 százalékkal, 19,6 milliárd forintra nőttek. Az év első 9 hónapját tekintve még ennél is nagyobb ütemű volt a szegmens forgalomnövekedése, ami 37,4 százalékos volt és meghaladta a 61 milliárd forintot. A növekedés az uniós forrásokból megvalósuló projekteknek köszönhető.

A társaság összforgalmának a növekedésében meghatározó szerepe volt a vezetékes és a mobil szegmensnek is, utóbbi 8,5 százalékos növekedéssel összességében 85,5 milliárd forintot hozott a konyhára. A mobil szegmensben a feltöltőkártyák kötelező regisztrációja nyomán mintegy 20 százalékkal esett vissza a kártyák száma, ami viszont a bevételekben nem mutatott hasonló mértékű csökkenést. Szabó János elmondása szerint csak az amúgy is inaktív kártyák estek ki a rendszerből. Mindeközben sokan mentek át a havidíjas szegmensbe, amelynek az aránya ma már eléri a 60 százalékot.

A vezetékes bevételek 3,3 százalékkal, 48,9 milliárd forintra nőttek, a növekedésben elsődleges szerepe a tévészolgáltatás iránti kereslet élénkülésének volt, de meghatározó volt a szélessávú internet generálta forgalom is. A pénzügyi vezető beszélt arról is, hogy az ajánlati csomagokban egyre fontosabb szempont a korlátlanság, illetve általában egyre nagyobb az igény a magasabb adatforgalmi tartalmú előfizetések iránt.    

Digi-mumus a vezetékes és a mobil piacon

Általában is jelentős keresletélénkülés és élesedő verseny tapasztalható a hazai távközlési piacon, ahol még nem tudni milyen mozgásokat indít el az Invitelt megvásároló és a mobil piacon is megjelenni szándékozó Digi. A vezérigazgató-helyettes megjegyezte: "utóbbi kapcsán már jó ideje kiáltunk farkast, ami előbb-utóbb tényleg megjön".

Az energiaszolgáltatásból származó bevételek ugyanakkor szép lassan elfogynak, miután a társaság  úgy döntött, hogy novembertől végleg kiszáll a lakossági villamosenergiapiacról. Ennek a szegmensnek a harmadik negyedévi bevétele már csupán 1,3 milliárd forint volt, 7,7 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A nagyobb bevétel, nagyobb kiadásokkal is járt, emiatt például az RI/IT üzletág fedezeti mutatói a tavalyi szinten maradtak, mivel itt a projektek zöme a jóval kisebb jövedelmezőséget eredményező eszközbeszerzést, hardverköltést tartalmazott.

Össztársasági szinten a közvetlen költségek 13,6 százalékkal, 58,1 milliárd forintra nőttek, ebben benne van az a több mint 31 milliárd forintos tétel is, ami a nagyobb számú okostelefon és TV-készülék eladással, valamint a változó roaminghasználattal járt.
Az egyéb működési költségeket megdobta például a negyedévhez köthető FINA vizes VB, amelynek szponzorálására komoly összeget fordítottak.

Sávszélességnövelő beruházások

A pozitívan alakult bevételi oldali mutatóknak köszönhetően az EBITDA szintű jövedelmezőség is jó mutatókkal zárt, éves összehasonlításban 12,1 százalékkal, 57,2 milliárd forintra nőtt. Az adózott eredmény mintegy 6 milliárd forinttal 19,3 milliárd forintra javult, tükrözve a kedvezőbb működési eredmény és alacsonyabb pénzügyi ráfordítások hatásait.

Szó esett az értékelésben a beruházásokról is, amelyek zöme manapság is a hálózatfejlesztésekhez kapcsolódik. Szabó János emlékeztetett rá, hogy 2015-ben indult az intenzív vezetékes hálózatfejlesztésük, 2015-16-ban egymillió háztartásba értek  el vele, idén pedig a tervezett 270 ezer háztartásból 200 ezerben tették már elérhetővé a nagysebességű, szélessávú internetet. Jelenleg ezzel együtt már összesen több mint 2,9 millió háztartásban hozzáférhető a legalább 30 Mbit/s sebességű korszerű hálózat, de a hazai piacon elsőként a cég elérhetővé tette a 2 Gbit/s-os sávszélességet is.

A mobil hálózatban egyre több helyen jelenik meg a 4G+ technológia, amely 200-300 Mbit/s adatletöltési sebességre képes. Az 5G fejlesztések kapcsán kérdésünkre Szabó János elmondta, hogy még csak a teszteléseknél tartanak, az üzleti modellek kialakítása még nem indult el.   

Ami az év hátralévő részét illeti, a cég vezetése tartani kívánja az év elején meghatározott, meglehetősen konzervatív célkitűzéseket, amelyek a tavalyi 574 milliárdos bevételt 580 milliárdra javítanák, az EBITDA-t a 2016-os 187 milliárd forint után 182 milliárdra teszik, és a beruházásra fordított összeget is mintegy 13 milliárddal 85 milliárdra csökkentenék.

Piaci hírek

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.