Az IDC mérései szerint a külső OEM tárolók globális piaca 1,7 százalékkal bővült.

Ha nem is látványosan, de nőtt ez első negyedévben a vállalati külső OEM tárolók piaca, mutatta ki az IDC. A szállítók globális összbevétele 6,7 milliárd dollár volt, 1,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban (6,6 milliárd dollár). A leszállított tárolókapacitás növekedési üteme sokkal nagyobb volt: 16,3 százalék. A gyártók az első negyedévben 19,9 exabájt kapacitást értékesítettek, tehát a fajlagos tárolási költségek látványosan csökkentek.

Mint az IDC jelentése megjegyzi, az ODM-piac (Original Design Manufacturer) ennél jóval dinamikusabban bővült: a hyperscale adatközpontoknak értékesített tárolók értéke több mint 14 százalékkal (5,6 milliárd dollár) bővült, a leszállított tárolókapacitás növekedése pedig meghaladta 28 százalékot (70,2 exabájt). A negyedév során a gyártók összesen (külső OEM + ODM + szerveralapú) közel 119 exabájt kapacitást szállítottak le, ami 21 százalékkal több, mint amennyit a piac 2020 első negyedévében vett fel.

Még mindig kevesebb a pénz, mint két éve

Az OEM tárolópiac a szűk esztendő után fontos fordulóponthoz ért az IDC szerint. Mádi-Szabó Zsófia, az IDC infrastruktúra-platformokkal és -technológiákkal foglalkozó kutatásvezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyes régiók között jelentős különbségek vannak. Míg Ázsiában és a Csendes-óceán térségében közel 12 százalékkal, az EMEA régióban pedig majdnem 5 százalékkal nőttek az eladások, Amerikában 5 százalékot meghaladó visszaesést mért a kutatócég.

De még egy-egy régión belül is voltak érdekes eltérések. Ázsiát például Kína húzta felfelé (35 százalékos növekedés), miközben Japánban közel 12 százalékkal zsugorodott a piac éves összevetésben. Amerika is vegyes képet mutat: az USA piaca 5 százalékkal zsugorodott, míg Kanadáé 13 százalékkal bővült. Latin-Amerikát viszont nagyon megviselte a járvány: ott 28 százalékos volt a visszaesés. Mádi-Szabó szerint hosszabb idő kell, hogy a piac minden régióban kiheverje a COVID hatását. A globális piac mérete bevételi szempontból még mindig nem érte el a 2019-es első negyedévi méretét (6,85 milliárd dollár).

 
IDC: OEM Enterprise Storage Market 2021/Q1
Infogram


A hyperscale adatközpontok tárolóigényének fentebb említett látványos növekedése is mutatja ugyanakkor, hogy a tárolási igény jelentősen átalakul. Ahogy az IDC tavalyi évre vonatkozó egyéb kutatásaiból kirajzolódik, a hiperkonvergens rendszerek vagy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás a járványhelyzet ellenére is pozitív hatást gyakoroltak a tárolópiacra.

Ami a vezető szállítókat érinti, nincs drámai változás. A Dell vezeti a piacot, bevétel szempontjából a vállalaté a globális piac 32 százaléka. Fölénye meggyőző, a következő négy legnagyobb szereplő együttesen sem éri el a piaci súlyát, legalábbis a bevételben. A második NetApp részesedése 11 százalék, harmadik a HPE/H3C 9 százalékkal; a negyedik Hitachi 6 százalékot, az ötödik Huawei pedig 5 százalékot szerzett a tortából. Az IBM viszont, amely a korábbi években a harmadik-negyedik helyért versengett, hosszú idő után kiesett az élcsapatból.

Piaci hírek

A technológia szó szerint kiszagolhatja a betegségeket is

Az Alphabet-Google befektetési alapja nagy lehetőségeket lát az illatok digitalizálásában, feltárva egy olyan területet, amely eddig kimaradt a gépi érzékelés és adatfeldolgozás gyors fejlődéséből.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.