Ma még döntően a merevlemezek uralják a vállalati szintű NAS-ok belsejét (is), de egyre jobban zárul a költségolló a mágneses- és a memórialapú adattárolók között. 2016 fontos év lesz ebből a szempontból; cikkünkből az is kiderül, miért.
Hirdetés
 

A Hitachi Data Systems műszaki igazgatója, Hu Josida nemrég a merevlemezpiac visszaeséséről beszélt. Elmondása szerint a Moore-törvényhez hasonló Kryder-törvény, amely szerint a lemezek adatsűrűsége 13 havonta duplázódik, többé nem érvényes. A mágneses adattároláson alapuló technológia ugyanis elérte vagy legalábbis nagyon megközelítette határait.

Mindez azt jelenti, hogy technológiailag és a gyártási mennyiség növelésével sem maradt mozgástér a merevlemezek árának további, jelentős csökkentésére. Vagyis a mozgó alkatrészeket tartalmazó és nem tartalmazó adattároló eszközök közötti költségolló gyorsabban záródhat azáltal, hogy a merevlemezek gyártása terén elfogyott a további költségcsökkentés lehetősége.

Feljövőben az SSD

Ez a trend egyben a flash meghajtók penetrációjára is jótékony hatást gyakorol. Elemzők szerint idén először a cégek többet költenek majd flash drive-okra, mint minden más technológiájú vállalati tároló eszközre. Vish Mulchand, a Hewlett-Packard tároleszközökért felelős igazgatója szerint az ultrasűrű, 16-32 terabájt méretű SSD-k bemutatkozásával a tisztán flashalapú tárolótömbök eladása felül fogja múlni a teljes mértékben merevlemezekre épülőkét.

Jelenleg egyébként hibrid kialakítással igyekeznek a gyártók optimális költség-teljesítmény mutatókat elérni. Ahelyett, hogy a NAS-ban rendelkezésre álló összes bővítőhelyet a lehető legnagyobb kapacitású SSD-kkel töltenénk ki, néhány memórialapú tároló cache-ként funkcionál, mögöttük pedig merevlemezek szolgálják ki a tárolási igényeket. Ilyen megoldásokat például a QNAP és a Synology is szállít a nagyvállalati szektornak.

Pörgés (tizenöt)ezerrel

Az Objective Analysis elemzője, Jim Handy szerint az SSD-k a kifejezetten vállalati piacra készített nagy sebességű (forgási sebessége: 10-15 ezer rpm) merevlemezek szegmensét is kannibalizálják. Elsőként a hatos-nyolcas tömbbe szervezett megoldások terén harcoltak ki jelentős pozíciókat a memórialapú tárolók, majd hamarosan a kevesebb elemű tömbökben is megjelentek.

Ugyanakkor az egy-egy nagy sebességű drive-ot tartalmazó rendszereknél a merevlemez használata még mindig költséghatékonyabb, mint az SSD. Ennek ellenére utóbbiak piaca is folyamatosan zsugorodni fog a következő 12 hónapban, köszönhetően a sűrűbb tárolást lehetővé tevő TLC (Triple Level Cell) technológia egyre gyakoribb alkalmazásának a memóriaalapú tárolókban.

Mindezek ellenére azonban a lemezalapú tárolás továbbra is domináns marad. Becslések szerint csak a következő évtized elején fog visszaszorulni, akkor azonban nagyon gyors lesz a váltás.

Felhőalapú NAS

Új jelenség is felütötte fel a fejét – túl a HDD-SSD csatán. A spanyolviaszt ebben az esetben sem találták fel, mindössze bekapcsolták a folyamatba a felhőt: azaz interneten keresztül elérhető NAS-okról van szó. Ennek kapcsán egy új fogalmat is megjelent: a (c)NaaS, azaz cloud NAS-as-a-Service, melyet főleg backup készítésére és archiválásra használnak. Előnye, hogy nem a CAPEX-et, hanem az OPEX-et terheli, vagyis nem beruházási tételként, hanem költségként jelenik meg a vállalati büdzsében, ráadásul havi előfizetési díj formájában.

Ennek megfelelően nem is a vállalat felelőssége a rendszer folyamatos működésének a biztosítása, azt külső, harmadik fél végzi el, a költségeket pedig kapacitás és felhasznált sávszélesség után állapítják meg. További előnye, hogy mivel nem on-premise kialakítású, ezért bárhonnan és bármikor elérhető – úgy, hogy közben nem feltétlenül kell a nagy felhőszolgáltatók kötöttségeivel (vendor lock-in, adatszolgáltatási direktívák stb.) megbarátkozni.

Csak a változás örök

Továbbra is van tehát jövője a NAS-oknak nagyvállalati környezetben, de ahogy az informatika más ágai, úgy ezen szegmens is folyamatos átalakulás alatt áll. Egyrészt a merevlemez-SSD váltás trendjével kell megbarátkozni, másrészt arra is fel kell készülni, hogy a fizikai eszközök eltűnnek a közelünkből.

Cloud & big data

Egyre több pénzt keresnek a telkók céges IT-szolgáltatásokkal

Egyre több nagyvállalat a távközlési szolgáltatójától vesz IKT szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik.
 

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Hirdetés - HPE blog »
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.