A most indult Epitopes.world mögött komoly szakmai csapat áll. A mesterséges intelligenciára épülő, interaktív platformmal azokat az ötleteket igyekeznek kiszúrni, amelyek jobb eséllyel vehetik fel a harcot a fél világot karanténba záró vírus ellen.
Hirdetés
 

Egy gyógyszer vagy vakcina életútja normális körülmények között könnyen meghaladhatja a 10 évet is, amíg a felfedezéstől a széles körű használatig eljutunk. A rengeteg tesztelést, ellenőrzést és klinikai vizsgálatot igénylő procedúrát azonban a koronavírus okozta rendkívüli helyzet miatt mindenhol igyekeznek a lehető legrövidebbre szorítani. Ennek a küzdelemnek lehet egy hasznos eleme a nemrégiben indult Epitopes.world platform.

MI-vel hidalják át a hiányt

A kezdeményezés mögött igen széles repertoárral bíró szakértői csapat áll. A Harvard és az Université de Montréal kutatói között találunk gépi tanulásban, immunbiológiában és bioinformatikában jártas kutatókat. A mesterséges intelligenciára épülő, interaktív platform a CAMAP-nak hívott algoritmus segítségével képes olyan előrejelzéseket készíteni, ami segítheti az ellenszer hatékonyabb megtalálásában a világ számos pontján dolgozó kutatói csapatokat.

A CAMAP-ot eredetileg a rákkutatás előmozdítására dolgozta ki a mostani projektet vezető Dr. Tariq Daouda, ám úgy tűnik, a kód alkalmas lehet fegyvernek a koronavírus elleni harcban is. Az algoritmus feladata az immunrendszerekben fellelhető mintázatok kiszúrása, ami komoly segítséget jelent a vírus gyenge pontjainak felfedezésében.

Az ellenszeren dolgozó csoportok feladatát nagyon megnehezíti, hogy nincs elegendő "alapanyag" a vakcina kifejlesztéséhez elengedhetetlen tesztekhez, alapvető kutatási munkához. A Covid-19-cel megfertőződött egyéneknél ugyanis lecsökken az immunsejtek száma, ami megnehezíti, hogy elegendő fertőzött sejt kerüljön a laboratóriumokba - a kutatócsapatok tulajdonképpen egymással versenyeznek ezekért a fontos sejtekért.

Az Epitopes.world rendszere ugyan nem szintetizálja az oltóanyag-jelölteket a laborok helyett, de előrejelzései felhasználhatók arra, hogy a biológusok a lehető legígéretesebb célpontokon végezzenek teszteket.

Megfelelő epitópot keresnek

Az oldal nevét is adó epitópok az antigén-molekuláknak, jelen esetben a koronavírusnak az a része, amelyhez az antitest kötődik abból a célból, hogy elpusztítsa. Az előzetes tanítással felturbózott CAMAP-modell 1,5 millió lehetséges epitóp és ezek metaadatainak adatkészletére támaszkodik.

Az Epitopes.world segítségével vizualizációs anyagok is készíthetők, amelyek lehetővé teszik a kutatók számára az eredmények ábrázolását és felhasználását további kutatásokhoz. A szabadon felhasználható rendszert, amelynek API-ja is elérhető, Daouda csapata új eszközök és funkciók hozzáadásával igyekszik fejleszteni a közeljövőben.

Cloud & big data

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.