Véget ért a megapixel-háború. A Microsoft mesterséges intelligenciával okosított fotós appját először riválisa terepén, iPhone-on próbálja ki. Ha sikeres lesz, jön Androidra is.

Nem túl fantáziadúsan Pix névre keresztelték a redmondiak új mobilalkalmazását, mely számos fejlett technikát alkalmaz a jobb fényképek készítésének érdekében. Többek között mesterséges intelligencia, számítógépes utófeldolgozás és képstabilizálás áll a fotózók rendelkezésére. Ellentétben a Photoshoppal, ezeket nem sok száz opción keresztül lehet szabályozni, hanem gyakorlatilag önműködően, bolondbiztosan segítik a jobb képminőség elérését.

Álló- és mozgókép

Az App Store-ban tegnap megjelent mobilalkalmazás tulajdonképpen nem is egy, hanem rögtön – fél másodperc alatt - tíz képet készít, amikor az okostelefon tulajdonosa rábök a képrögzítésre. Ezek közül a legjobban sikerültet – ha jelentősen megváltozott a készítés ideje alatt a kép témája, akkor a legjobb kettőt - kínálja fel megtartásra.

Videós integrációjának köszönhetően mozgóképes digitális anyagot is lehet vele rögzíteni. Sőt, a kettő kombinálására is képes, az angol terminológiában cinemagraph – mozgó fotó - néven említett produktum állítható vele elő. Ekkor az eredmény egy része álló, más része mozgókép lesz.

„Az Apple-nek nagyon erős márkaneve van a mobilfotózásban” – nyilatkozta Josh Weisberg, a Microsoft kutatórészlegének számítógépes fotográfiáért felelős csoportjának programvezetője. Weisberg azonban úgy vélte, hogy a Microsoft képes lehet még jobb fotókat készíteni az iPhone-on – és hamarosan Androidon is.

Kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető (forrás: Microsoft)

Trükkök

Mindazonáltal a fejlett technikák alkalmazásának ára van. A képfeldolgozás nagyjából két másodpercet igényel; a legtöbb okostelefon-tulajdonos pedig nem szeret ennyit várni egy fotó elkészültére. Pedig idő kell az olyan feladatokhoz, mint a képen levő arcok felismerése és fényerősségük beállítása, az elkészített tíz képből a csukott szemű, elmosódott arcú, nem mosolygó alanyokat tartalmazók törlése.

Tulajdonképpen összességében nem is tíz kép készül, hanem folyamatos a rögzítés - csak mindig az utolsó tízet tartja meg feldolgozásra a szoftver. Tesztek szerint ugyanis az emberek hajlamosak lekésni a fontos pillanatot, ezért a fényképezést indító gomb megérintése előtt már aktív a kamera. Így az érintés pillanata előtti hét és az azutáni három fotóval foglalkozik a Pix. És, noha a Microsoft algoritmusai a képek többségét figyelmen kívül hagyja, arra azért felhasználja őket, hogy csökkentse a képzajt vagy a nem kívánt színes foltokat.

Kifulladt a megapixelháború

A hétköznapi felhasználónak már nem mondanak sokat a felbontást jelző megapixel-számok – nem is válik jobbá csupán attól egy fénykép, hogy 8 helyett 13 megapixeles felbontással készül el. Mivel az optika, a lencse tekintetében sincsen túl sok mozgástér egy okostelefon esetében – noha azért a Nokia anno a Carl Zeiss együttműködésével bebizonyította, hogy van hely a minőség javításának -, ezért a piac a követező logikus irányba mozdul el: algoritmizált módon igyekszik javítani a fényképeken.

Nem csak a Microsoft lépett ebbe az irányba; az Apple új okostelefonjai például magával ragadó látványt kínáló videodarabkákat készítenek a Live Photos révén. A Google Motion Stills technikája elsősorban a videók stabilizálására ment rá és a már fent említett mozgó fotók révén készít végtelenített animációkat. Az új Polaroid Swing app pedig egy másodperces pillanatokat képes elkapni.

A sok, háttérben meghúzódó technikai jellemző kiemelése helyett tehát a fotózási élmény kerül – végre – előtérbe. Néha túlságosan is...

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.