Neural Processing Unit névre hallgat a vállalat saját fejlesztésű mobilprocesszora.

Kirin 970 SoC – bemutatkozott a kínai gyártó legújabb mobilprocesszora. A saját fejlesztésű lapka érdekessége, hogy tartalmaz egy, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számítások elvégzését segítő dedikált egységet.

Neural Processing Unit

A Huawei HiSilicon chiptervező divíziója által fejlesztett és a tajvani TSMC lapkagyártó által legyártott processzorok NPU-ja jelenti az okostelefonok jövőjét, állítja a vállalat. A Kirin 970 natív MI feldolgozóegysége felhőalapú mesterséges intelligenciával is együttműködik, így még inkább személyre szabott felhasználói élményt nyújt.

Várhatóan a SoC fogja kiszolgálni a Huawei régóta rebesgetett, mesterséges intelligenciájára alapuló digitális személyi asszisztensét (mint amilyen a Cortana a Microsoft esetében, a Siri az Apple-nél vagy a Bixby a Samsungnál), ezt azonban egyelőre nem erősítették meg a kínaiak. Ehelyett az NPU számítási teljesítményét demózták. Képfelismerési feladatot végeztettek meg vele, melynek során a Kirin 970 másodpercenként kétezer képpel birkózott meg, gyorsabban teljesítve a feladatot minden, a piacon ma kapható riválisához képest.

Miben más a Kirin 970 versenytársaihoz viszonyítva? A Huawei hisz abban, hogy a lokális és a felhőalapú MI társításával olyan távlatokat nyithat meg a mesterséges intelligencia alkalmazásában, amikre eddig nem volt lehetőség. A kínaiak szerint a megfelelő mobil MI élményt csak az eszközön és a felhőből elérhető szolgáltatás együttese hozhatja arra a szintre, amire a felhasználók vágynak.
 


Nemsokára bárki kipróbálhatja

Hardveres téren a 10 nanométeres gyártási eljárással készülő, 5,5 milliárd tranzisztorból álló Kirin 970-et egy 8 magos CPU és egy 12 magos GPU hajtja meg. A Huawei állítása szerint a chip 25-ször nagyobb teljesítményt nyújt a négymagos Cortex-A73 processzorhoz képest. Erre ráadásul úgy képes, hogy közben 50-szer jobb energiahatékonysággal dolgozik, vagyis összességében erősebb és tovább használható egyetlen akkumulátortöltéssel.

Nem kell már sokat várnia annak, aki a való életben is ki akarja próbálni, mennyire jó a Kirin 970 ezen a téren. A Huawei tájékoztatása szerint a lapkák a vállalat Mate 10 és Mate 10 Pro okostelefonjaiban fognak debütálni. Noha ezek hivatalos megjelenése még nem ismert, de iparági becslések szerint az idén ősszel, várhatóan októberben lépnek majd piacra.

Robban a mesterséges intelligencia

Kétségtelenül zsúfolt piacon próbál helyt állni a Huawei. A Google például már májusban bejelentette, hogy saját MI fejlesztése abba a fázisba jutott, ahol képes önmaga másolására és továbbfejlesztésére. A Google.ai projekt keretei között zajló változás előnyeit minden, a Google portfoliójában megtalálható termék élvezni fogja. Ezek közül a legfontosabb a Google Search és a Google Assistant, illetve a két szolgáltatás együttműködése, vagyis a közeljövőben megtapasztalhatjuk a hangalapú digitális személyi asszisztens és a keresés közötti integráció jobbá válását, illetve a kettő közötti, most még viszonylag éles határvonal elmosódását.

Mindeközben azt is bejelentették az amerikaiak, hogy saját tervezésű MI-processzoraik 30-szor gyorsabbak napjaink processzorainál, ráadásul jóval kevesebbet fogyasztanak. Energiahatékonyságukat is jelentősen tudta javítani a vállalat; az egységnyi teljesítményre jutó fogyasztás 30-80-szor jobb lehet (második oszlop az alábbi ábrán), szintén az általános célú processzorokhoz viszonyítva.

Emellett a beszédszintézissel foglalkozó Lyrebird fejlesztése egészen minimális idő alatt képes megtanulni bárki beszédstílusát, hangtónusát, hogy utána bármilyen szöveget elmondhasson az illető hangján. Ezt alátámasztandó a volt amerikai elnök, Barack Obama beszédstílusát mutató hangmintákkal rukkolt elő a cég, illetve a jelenlegi vezető Donald Trump és az elnökségért szintén versenybe szállt Hillary Clinton beszédét utánzó felvételeket is közzé tettek.

De az élet olyan területein is egyre inkább az MI-re támaszkodunk, amelyekről akár még most se gondolnánk, hogy szükség van a mesterséges intelligenciára. Nemrég írtunk arról, hogy az ausztrálok megelégelték a fürdőzőket zaklató tengeri ragadozókat, és felküldtek a levegőbe egy mesterséges intelligenciával dolgozó, cápákat azonosító repülő eszközt. Az a felszín felett repkedve mindenről tájékoztatást ad: úszók és szörfösök, delfinek, ráják, cápák egyaránt szerepelnek a felvételen. Ebből kell a mesterséges intelligenciának kiszűrnie az emberre veszélyes ragadozókat. A mélytanuló neurális hálózatok és az MI bevetésével létrehozott rendszer a világon elsőként ismeri fel a cápákat, a tesztek szerint gyorsabban és megbízhatóbban, mint ahogyan erre az emberi szem képes.

Cloud & big data

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.