Az ausztrálok megelégelték a fürdőzőket zaklató tengeri ragadozókat, és felküldtek a levegőbe egy mesterséges intelligenciával dolgozó, cápákat azonosító repülő eszközt.
Hirdetés
 

A koalamedvéken kívül szinte minden őshonos állat, legyen az apró vagy hatalmas, veszélyt jelent az emberre Ausztráliában. Némelyik mérgével öl, mások csapatban vadásznak, de van egy olyan ragadozótípus, mely szerte a világon zsigeri félelmet vált ki mindenkiből. Az ausztrálok azonban most megtalálták az ellenszert.

Cápa!

A modern technika segítségével csökkentették minimumra a cápatámadások jelentette veszélyt. Létrehozták a SharkSpotter nevű eljárást, mely képes élő videofelvételből felismerni a tengeri ragadozókat a sekély vízben. Így tulajdonképpen pusztán annyi lett a feladat, hogy a fürdőzők által kedvelt partszakaszokon drónt kell reptetni, mely folyamatosan monitorozza a vizet, és az általa látott képet továbbítja adatfeldolgozásra.

A Little Ripper Livesaver (lásd nyitóképünket) a felszín felett repkedve mindenről tájékoztatást ad: úszók és szörfösök, delfinek, ráják, cápák egyaránt szerepelnek a felvételen. Ebből kell a mesterséges intelligenciának kiszűrnie az emberre veszélyes ragadozókat. A mélytanuló neurális hálózatok és az MI bevetésével létrehozott rendszer a világon elsőként ismeri fel a cápákat, a tesztek szerint gyorsabban és megbízhatóbban, mint ahogyan erre az emberi szem képes.
 


Alaposan átgondolt projektjük révén az ausztrálok nem csupán észlelni képesek a veszélyt, de arról tájékoztatni is tudják az érintetteket. A drónra felszerelt megafonnal felkérhetik a tengeri ragadozók közelében tartózkodó úszókat, szörfösöket, hogy a saját biztonságuk érdekében hagyják el a környéket.

Megóvott életek

A tavalyi év során összesen 26 cápatámadás következett be Ausztrália partjainál, ebből kettő bizonyult végzetesnek. A Taronga Conservation Society Australia statisztikái ugyan meglehetősen alacsony számokat mutatnak, különösen ahhoz képest, hány millióan élvezték az óceán habjait 2016-ban a kontinensnyi országban, a helyieket azonban mindig is foglalkoztatta ez a fajta veszély. Ausztrália északi, északkeleti partjai ugyanis a világ egyik legnagyobb cápapopulációjának adnak helyet, így óhatatlanul is összeütközésbe kerül a szárazföldek és a tengerek két csúcsragadozója.

Visszatérve a dróntechnológiára: a kutatók állítása szerint annyira korán képesek észlelni a repülő eszköz és a mesterséges intelligencia révén egy-egy cápa helyzetét, hogy az akkor még bőven elegendő időt az ember számára a menekülésre. A potenciális ember-cápa találkozások száma így a fent említett számokhoz képest még tovább minimalizálható.

Több mint egy évig tartott a Sidney-i Műszaki Egyetem Szoftveriskolája (University of Technology Sydney's School of Software) és a drónokkal foglalkozó The Little Ripper Group együttműködésével zajló fejlesztés. A cápaészlelő rendszer Michael Blumenstein professzor közlése szerint biztonságosabbá teszi az óceánpartokat és elősegítheti az ember és a cápa együttélésének megkönnyítését.

Az automatikus észlelő- és azonosítórendszer ugyan kifejezetten a cápák detektálására született, de a többi, tengerben előforduló objektum feltérképezésével is megbirkózik a fejlett neurális hálózatok és képfeldolgozó eljárások révén, foglalta össze Blumenstein. Közlése szerint hatékonyan tesz különbséget a cápák és más célpontok között, függetlenül attól, hogy a jelforrás videó vagy állókép.

A drónok hamarosan szolgálatba is állnak. New South Wales és Queensland partjainál repkednek majd szeptembertől, a szörfszezon kezdetétől.

Cloud & big data

Képzeljen el egy országot, ahol két emberre jut egy megfigyelőkamera

De nem is kell elképzelni: Kína hamarosan ilyen lesz. Már most is közel 170 millió kamera figyeli az embereket a távol-keleti országban.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.