A brit-német illetőségű Dialog Semiconductor energiagazdálkodási csipeket tervező részlege lesz almás.

Felvásárolja egy partner néhány részlegét az Apple – jelentették be az érintettek. Az angol-német csiptervező cég, a Dialog Semiconductor 600 millió dollárt kap a 300 főt foglalkoztató részlegekért. Az Apple tudja, mit vesz, mivel az első iPhone óta a Dialog Semiconductor szállít energiagazdálkodási vezérlőcsipeket a cupertinói cégnek.

Az 1981-ben alapított Dialog Semiconductor lényegében az Apple számára lényeges kompetenciát, valamint a szükséges eszközöket (labor, műszerek stb.) és a szakembereket adja el. A 300 fő egyébként a csiptervező teljes létszámának 16 százaléka. Ez összesen 300 milliót ért, a további 300 millió a szabadalmakért és a következő három évben szállítandó csipekért jár.

A Dialog többi része dolgozik tovább. Elsősorban az IoT, autóipar, illetve adatközponti területekre fejlesztenek speciális csipeket. A befektetők örülnek, a hírre látványosan erősödtek a Dialog papírjai a tőzsdén.

Mindenkit más hajtott az üzletben

Az, hogy az Apple miért vásárol, jól láthatók: minden fontosabb és/vagy drágább alkatrész tervezését házon belül akarja tudni. De a Dialog vezetőinek, tulajdonosainak a fantáziáját sem csak a felcsillanó 600 millió zöldhasú mozgatta meg.

A Financial Times idézi a Dialog vezérét, Jalal Bagherlit, aki azért tekinti ezt jelentős lépésnek, mert csökkenti a vállalat függőségét az Apple-től. Jelenleg ugyanis a bevételek háromnegyedét az Apple-üzlet hozza. A vezérigazgató azzal számol, hogy az Apple-től származó bevételeik 2022-re harmadolódnak. Az eladásból jövő pénzt viszont egészen más irányú fejlesztésekre fordíthatják.

Bagherli magyarázata sokkal jobban érthető, ha felidézzük, mi történt a szintén angol Imagination Technologies nevű csipfejlesztővel: az Apple felmondta vele az együttműködési megállapodást, amitől bezuhantak a részvényei, pedig bevételeinek csak a felét hozta az Apple-megállapodás. Végül a cég kénytelen volt eladni magát.

A Dialog nem most kezdte keresni a menekülő utat. 2015-ben 4,6 milliárd dollárt ígértek a beágyazott rendszerekhez csipeket fejlesztő Atmelért, hogy gyorsabban tudjanak terjeszkedni az IoT-piacon, és hogy kevésbé függjenek az Apple megrendeléseitől. A felvásálás nem jött össze, de a brit-német vállalat azóta is dolgozik a probléma megoldásán.

Konzumer tech

Adatokból jósolták meg, hogy melyik bolt csődöl be

Érdekes mellékszálakat szül a prediktív adatelemzés. Cambridge-i tudósok 80 százalékos pontossággal megmondták, hogy egy üzlet bejön vagy bukik fél éven belül.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.