A brit Dialog Semiconductor 4,6 milliárd dollárt fizet az amerikai Atmelért.

Komoly felvásárlással bővíti ipari termékpalettáját a brit-német Dialog Semiconductor: bejelentette, hogy 4,6 milliárd dollárért felvásárolja a beágyazott rendszerek piacán erős amerikai Atmel Corporationt.

Csökkenteni a kiszolgáltatottságot

A Dialog elsősorban azt várja a felvásárlástól, hogy stabilabban meg tudja vetni a lábát az Internet of Things (IoT) piacán. A brit cég ugyanis jelenlegi termékpalettájával erősen ki van szolgáltatva a mobilpiacnak, különösen az Apple-nek.

Az brit-német vállalat ún. fabless félvezetőgyártó. A tervezést és a kutatás-fejlesztést végzi, de a gyártást kiszervezi, ennek megfelelően viszonylag alacsony létszámmal, 1500 alkalmazottal dolgoznak. Bár a cég központja Londonban van, a németországi Kircheimben üzemeltetik a k+f központjuk, teszt- és fizikai kutatólaborjukat.

Jó ideje keresnek olyan felvásárlási célpontokat, amelyekkel csökkenteni tudnák a vállalat mobilpiaci kitettségét. Tavaly egy grazi székhelyű, de az USA-ban is jelen lévő szenzorgyártó vállalatot, az AMS AG-t próbálták felvásárolni. A tárgyalások azonban tavaly nyáron elakadtak, amire a tőzsde rosszul reagált, a Dialog részvényei esni kezdtek (az AMS-é viszont emelkedett).

A Dialog amúgy jó karban van. Az idei második negyedéves bevételei éves összevetésben 44 százalékkal nőttek. Tavaly a második negyedév 213 millió dollárt, az ide már közel 317 milliót hozott, és javult a vállalat nyereségessége is. 2014-et egyébként 1,2 milliárd dollár bevétellel zárták.

Az Electronics Weekly egy 2013-as kutatása szerint a fabless félvezető-gyártók között csupán a 17. legnagyobb volt, ugyanakkor a negyedik leggyorsabban növekvő a Spreadtrum, a MediaTek és a Qualcomm után. Bevételei azonban nagyon féloldalasak voltak. A Bloomberg egy tavalyi információja szerint a bevételeik meghatározó része, mintegy 80 százaléka az Apple-től származott, azaz szinte teljes egészében az almás cég termékeinek értékesítésétől függtek.

Irány az IoT-piac

Az Atmel minden szempontból kiváló befektetést jelent a Dialognak. Egyrészt a két cég termékei között kicsi, alig 5 százalékos átfedés van, így a Dialog a felvásárlással új piacokra is be tud lépni.

Az Atmel meghatározó szereplője a mikrokontroller-piacnak. Beágyazott vezérlőit ipari környezetben és konzumer eszközökben egyaránt használják. Az egyik legfontosabb értéke az ASIC áramkörök (alkalmazásspecifikus áramkörök) fejlesztésében és gyártásában szerzett tapasztalata, amiket az ipartól a gyógyászaton és az autóiparon át az űrkutatásig és a katonai eszközökig széles körben használnak. A konzumer oldalon pedig ott vannak például az okoskarkötők és a fitneszeszközök, de a cég nevéhez fűződik az Arduino open source elektronikai fejlesztőplatform is, amely például a britek iskolai mini pc-s prjektjében is szerepet kaphat.

A Dialog azt is várja a felvásárlástól, hogy jobban tudja diverzifikálni a piacát és az ügyfeleit, ami távlatilag javíthatja a növekedési kilátásait is. Jalal Bagherli, a Dialog vezérigazgatója azonban azt is kiemelte, hogy az Atmel termékei – például az érintőképernyős és titkosítási megoldásai – nagyon fontosak ahhoz, hogy a Dialog biztosabb alapokra építhessen az Internet of Thing piacon.

A felvásárlás érdekessége egyébként, hogy létszámban az Atmel nagyobb, mintegy ötezer alkalmazottja van, ami elsősorban annak köszönhető, hogy van gyártási kapacitása is. 1,4 milliárd dollár bevétellel zárta a tavalyi évet, és minimális nyereséget is ki tudott mutatni az előző év tetemes veszteségei után. A két cég összeolvadásával egy 2,7 milliárd dollár éves forgalmat bonyolító cég jön létre. Bagherli ettől a költségek csökkenését is várja. A tervek szerint két éven belül éves szinten mintegy 150 millió dollárral lehet kisebb a kiadási oldal.

A tranzakció, amit mindkét vállalat igazgatótanácsa jóváhagyott, várhatóan jövő év első negyedévére záródik le.

Piaci hírek

Öt év alatt háromszorozná félvezetőgyártási kapacitását a Samsung

Ha ez összejön, 2027-re szorosabbá teheti a versenyt a TSMC-vel.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.