Az Xbox gyártója 7,5 milliárd dollárt adna a Bethesda Softworks anyavállalatáért, a Zenimax Mediáért.

A Microsoft hétfőn közölte, hogy 7,5 milliárd dollárért felvásárolná a ZeniMax Mediát, a Bethesda Softworks játékkiadó anyavállalatát. A Bethesda a világ egyik legnagyobb, magánkézben lévő játékfejlesztő- és kiadó cége, amelynek nevéhez olyan sikeres franchise-ok fűződnek, mint például a The Elder Scrolls, a Fallout, a Doom, a Wolfenstein, a Quake vagy a Dishonored sorozatok.

A bejelentésre alig egy héttel azután került sor, hogy a Microsoft hoppon maradt a kínai TikTok videomegosztó alkalmazás tengerentúli üzleteinek megszerzéséért folytatott tárgyalásokon, miután a szolgáltatást működtető ByteDance visszautasította a társaság ajánlatát. Mint utóbb kiderült, a későbbiekben létrejövő TikTok Global nevű új vállalatban az Oracle szerez majd jelentős részesedést, de kisebb arányban beszáll mellé a Walmart is.

A Microsoft bejelentése szerint a Bethesda jövőbeni játékai is a havi díjas előfizetéssel működő Xbox Game Pass szolgáltatás alá kerülnének, amikor megjelennek az Xbox vagy a PC platformokon. Maga a Game Pass állítólag 15 millió előfizetővel rendelkezik, a felhasználók számának további növelésében pedig jelentős szerepet szánnak a Bethesdának is.

Kis hátszél az Xboxnak és az előfizetéseknek

A cég struktúrája a felvásárlást követően is változatlan marad, mint ahogy a Microsoft azt sem tervezi, hogy felforgassa a Bethesda jelenlegi vezetőségét. A tranzakciót a 2021-es pénzügyi év második felében zárnák le, az akvizícióval pedig összesen 2300 új alkalmazott, illetve a Bethesda Softworks mellett a Bethesda Game Studios, az id Software, a ZeniMax Online Studios, a Arkane, a MachineGames, a Tango Gameworks, az Alpha Dog és a Roundhouse Studios kerülne a Microsofthoz.

A közlemény hatására a Microsoft részvényeinek árfolyama lefelé indult a tőzsdenyitás előtti kereskedésben. A digitális játékipar éppen a szokásosnál is gyorsabb növekedésben van a világjárvány, az otthoni munka, a távoktatás és a kényszerű utazási korlátozások nyomán. A kommentárok szerint a Microsoft most azt a lehetőséget próbálja megragadni, hogy felhőszolgáltatásain és saját játékkonzolján keresztül minden árkategóriában megtalálhatja a játékosokat.

A felvásárlás bejelentését egyébként egyetlen nappal az elé időzítették, hogy megnyílik a lehetőség a következő generációs Xbox Series X és Xbox Series S konzolok előrendelésére, amelyeket fizikailag novemberben vehetnek majd kézbe a vásárlók. Maga a Bethesda aktuálisan a Microsoft és a Sony játékplatformjára is fejleszt programokat, de az a legelső hivatalos közleményből nem derült ki, hogy ezen a téren milyen változásokra kellene számítani.

Piaci hírek

A gombok a műszerfalon gyorsabbak és biztonságosabbak az érintőképernyőnél

Legalábbis ezt hozta ki egy svéd autós lap tesztje, amelynek során a hagyományos megoldások egyértelműen hatékonyabbnak bizonyultak a járművekbe erőltetett touchscreen használatánál.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.