Az Xbox gyártója 7,5 milliárd dollárt adna a Bethesda Softworks anyavállalatáért, a Zenimax Mediáért.

A Microsoft hétfőn közölte, hogy 7,5 milliárd dollárért felvásárolná a ZeniMax Mediát, a Bethesda Softworks játékkiadó anyavállalatát. A Bethesda a világ egyik legnagyobb, magánkézben lévő játékfejlesztő- és kiadó cége, amelynek nevéhez olyan sikeres franchise-ok fűződnek, mint például a The Elder Scrolls, a Fallout, a Doom, a Wolfenstein, a Quake vagy a Dishonored sorozatok.

A bejelentésre alig egy héttel azután került sor, hogy a Microsoft hoppon maradt a kínai TikTok videomegosztó alkalmazás tengerentúli üzleteinek megszerzéséért folytatott tárgyalásokon, miután a szolgáltatást működtető ByteDance visszautasította a társaság ajánlatát. Mint utóbb kiderült, a későbbiekben létrejövő TikTok Global nevű új vállalatban az Oracle szerez majd jelentős részesedést, de kisebb arányban beszáll mellé a Walmart is.

A Microsoft bejelentése szerint a Bethesda jövőbeni játékai is a havi díjas előfizetéssel működő Xbox Game Pass szolgáltatás alá kerülnének, amikor megjelennek az Xbox vagy a PC platformokon. Maga a Game Pass állítólag 15 millió előfizetővel rendelkezik, a felhasználók számának további növelésében pedig jelentős szerepet szánnak a Bethesdának is.

Kis hátszél az Xboxnak és az előfizetéseknek

A cég struktúrája a felvásárlást követően is változatlan marad, mint ahogy a Microsoft azt sem tervezi, hogy felforgassa a Bethesda jelenlegi vezetőségét. A tranzakciót a 2021-es pénzügyi év második felében zárnák le, az akvizícióval pedig összesen 2300 új alkalmazott, illetve a Bethesda Softworks mellett a Bethesda Game Studios, az id Software, a ZeniMax Online Studios, a Arkane, a MachineGames, a Tango Gameworks, az Alpha Dog és a Roundhouse Studios kerülne a Microsofthoz.

A közlemény hatására a Microsoft részvényeinek árfolyama lefelé indult a tőzsdenyitás előtti kereskedésben. A digitális játékipar éppen a szokásosnál is gyorsabb növekedésben van a világjárvány, az otthoni munka, a távoktatás és a kényszerű utazási korlátozások nyomán. A kommentárok szerint a Microsoft most azt a lehetőséget próbálja megragadni, hogy felhőszolgáltatásain és saját játékkonzolján keresztül minden árkategóriában megtalálhatja a játékosokat.

A felvásárlás bejelentését egyébként egyetlen nappal az elé időzítették, hogy megnyílik a lehetőség a következő generációs Xbox Series X és Xbox Series S konzolok előrendelésére, amelyeket fizikailag novemberben vehetnek majd kézbe a vásárlók. Maga a Bethesda aktuálisan a Microsoft és a Sony játékplatformjára is fejleszt programokat, de az a legelső hivatalos közleményből nem derült ki, hogy ezen a téren milyen változásokra kellene számítani.

Piaci hírek

Megtalálták a legolcsóbb és leghatékonyabb COVID-előszűrőt

Elég lesz hozzá egy mobil is, hogy egy speciális MI-algoritmus kimutassa a betegséget a tünetmentes fertőzötteknél.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.