Már dolgoznak az első Epyc processzorok az Amazon EC2 felhőjében, ez a hír pedig rendesen megdobta a chipgyártó árfolyamát is.
Hirdetés
 

Az Amazon és az AMD keddi bejelentése szerint már igénybe vehetők olyan virtuális gépek az Amazon EC2 (Amazon Elastic Compute Cloud) felhőjében, amelyek a chipgyártó Epyc processzorain futnak. Az Amazon Web Services (AWS) cloud platform központi elemének számító EC2 óriási skalpnak számít az AMD-nél: a vállalat hosszú évekkel ezelőtt kigolyózta magát az x86-os szerverprocesszorok jól jövedelmező piacáról, miután vagy késve hozta ki új termékeit, vagy nem volt képes biztosítani a beharangozott teljesítményt.

A nagy visszatérésre tavaly nyáron, az Epyc processzorok kiadásával került sor, amelyekre nem kisebb feladat várt, mint hogy teret nyerjen a piac 99 százalékán uralkodó Intellel szemben. Egy évvel később, idén júniusban már az Intel azóta leköszönt vezérigazgatója is kimondta, hogy cége 2018 második felében minden bizonnyal veszít majd részesedéséből az AMD-vel szemben – ezt ráadásul azzal a meglehetősen nagyvonalú előrejelzéssel fejelte meg, hogy az Intelnek mindenképpen 15-20 százalék alatt kell tartania az AMD-t.

Az Intel a saját dolgát nehezíti meg

A legnagyobb ügyfelek ezen a területen nyilvánvalóan az óriási adatközpontokat üzemeltető multinacionális felhőszolgáltatók, mint amilyen az Alphabet-Google vagy a szóban forgó Amazon. Az Epyc-alapú AWS instance-ek megjelenése éppen ezért nagyon fontos az AMD számára – az új partnerséget a vállalat befektetői is egyből beárazták, és a chipgyártó részvényeinek árfolyama egyetlen nap alatt majdnem 9 százalékot emelkedett.

A két vállalat közleménye szerint a megfelelő virtuális gépek esetében az AMD processzorai 10 százalékos megtakarítást tesznek lehetővé, és bizonyos munkafolyamatok (mikroszolgáltatások, alacsony késleltetéssel működő interaktív alkalmazások, kis és közepes méretű adatbázisok, vitruális desktopok, fejlesztői és tesztkörnyezetek stb.) esetében további spórolásra is lehetőséget adnak az ügyfeleknek.

Az AMD eközben azt is bejelentette, hogy a tajvani TSMC-nél 7 nanométeres eljárással készülő leendő processzorterveit (ami az Epyc processzorok második generációja) már elküldte ügyfeleinek. Közben az is kiderült, hogy az Intel 10 nanométeres gyártástechnológiára épülő szerverprocesszorainak megjelenése ismét, és már nem először, késni fog. Az új chipek a legutóbbi, október végi hírek szerint legkorábban a jövő év második felében érkezhetnek meg, így az Intel helyzete egyre kevésbé kényelmes a feltörekvő versenytársakkal szemben.

Cloud & big data

Mit keresnek a szoftverfejlesztők a gyártócégeknél?

A Manufacture IT Hungary konferencia idén is bemutatta az Ipar 4.0, a gyártóipar digitalizációjának újdonságait és gyakorlati alkalmazásait.
 
Hirdetés

Blokklánccal még a sör is finomabb

Az új technológiák önmagukban is rengeteg változást hoznak, teljesen átalakítanak, vagy felgyorsítanak üzleti folyamatokat, összekapcsolásukkal azonban még több eredményt lehet elérni.

A szemünk előtt válik egymás komplementerévé a két technológia. Az okos szerződésektől, az élelmiszeriparon keresztül az energiaelosztásig, szinte nincsen olyan terület, amit ne forradalmasítana blokklánc és a dolgok internetének összehangolt működése.

a melléklet támogatója az Oracle Hungary

Hirdetés

Mesterséges intelligencia a NAS-okban

A maga nemében egyedülálló a QNAP legújabb, TS-2888X NAS MI platformja. A QuAI a gépi tanulási modellek gyors létrehozásával, képzésével, optimalizálásával és telepítésével korábban elérhetetlen távlatokat nyit meg a felhasználók előtt.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.