Már dolgoznak az első Epyc processzorok az Amazon EC2 felhőjében, ez a hír pedig rendesen megdobta a chipgyártó árfolyamát is.

Az Amazon és az AMD keddi bejelentése szerint már igénybe vehetők olyan virtuális gépek az Amazon EC2 (Amazon Elastic Compute Cloud) felhőjében, amelyek a chipgyártó Epyc processzorain futnak. Az Amazon Web Services (AWS) cloud platform központi elemének számító EC2 óriási skalpnak számít az AMD-nél: a vállalat hosszú évekkel ezelőtt kigolyózta magát az x86-os szerverprocesszorok jól jövedelmező piacáról, miután vagy késve hozta ki új termékeit, vagy nem volt képes biztosítani a beharangozott teljesítményt.

A nagy visszatérésre tavaly nyáron, az Epyc processzorok kiadásával került sor, amelyekre nem kisebb feladat várt, mint hogy teret nyerjen a piac 99 százalékán uralkodó Intellel szemben. Egy évvel később, idén júniusban már az Intel azóta leköszönt vezérigazgatója is kimondta, hogy cége 2018 második felében minden bizonnyal veszít majd részesedéséből az AMD-vel szemben – ezt ráadásul azzal a meglehetősen nagyvonalú előrejelzéssel fejelte meg, hogy az Intelnek mindenképpen 15-20 százalék alatt kell tartania az AMD-t.

Az Intel a saját dolgát nehezíti meg

A legnagyobb ügyfelek ezen a területen nyilvánvalóan az óriási adatközpontokat üzemeltető multinacionális felhőszolgáltatók, mint amilyen az Alphabet-Google vagy a szóban forgó Amazon. Az Epyc-alapú AWS instance-ek megjelenése éppen ezért nagyon fontos az AMD számára – az új partnerséget a vállalat befektetői is egyből beárazták, és a chipgyártó részvényeinek árfolyama egyetlen nap alatt majdnem 9 százalékot emelkedett.

A két vállalat közleménye szerint a megfelelő virtuális gépek esetében az AMD processzorai 10 százalékos megtakarítást tesznek lehetővé, és bizonyos munkafolyamatok (mikroszolgáltatások, alacsony késleltetéssel működő interaktív alkalmazások, kis és közepes méretű adatbázisok, vitruális desktopok, fejlesztői és tesztkörnyezetek stb.) esetében további spórolásra is lehetőséget adnak az ügyfeleknek.

Az AMD eközben azt is bejelentette, hogy a tajvani TSMC-nél 7 nanométeres eljárással készülő leendő processzorterveit (ami az Epyc processzorok második generációja) már elküldte ügyfeleinek. Közben az is kiderült, hogy az Intel 10 nanométeres gyártástechnológiára épülő szerverprocesszorainak megjelenése ismét, és már nem először, késni fog. Az új chipek a legutóbbi, október végi hírek szerint legkorábban a jövő év második felében érkezhetnek meg, így az Intel helyzete egyre kevésbé kényelmes a feltörekvő versenytársakkal szemben.

Cloud & big data

Teljes szellemmódot ígér McAfee újabb vállalkozása

Az informatika botrányoktól övezett örökifjú fenegyereke ezúttal egy lekövethetetlen mobilnetes szolgáltatással igyekszik megváltani a világot.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.