Már dolgoznak az első Epyc processzorok az Amazon EC2 felhőjében, ez a hír pedig rendesen megdobta a chipgyártó árfolyamát is.
Hirdetés
 

Az Amazon és az AMD keddi bejelentése szerint már igénybe vehetők olyan virtuális gépek az Amazon EC2 (Amazon Elastic Compute Cloud) felhőjében, amelyek a chipgyártó Epyc processzorain futnak. Az Amazon Web Services (AWS) cloud platform központi elemének számító EC2 óriási skalpnak számít az AMD-nél: a vállalat hosszú évekkel ezelőtt kigolyózta magát az x86-os szerverprocesszorok jól jövedelmező piacáról, miután vagy késve hozta ki új termékeit, vagy nem volt képes biztosítani a beharangozott teljesítményt.

A nagy visszatérésre tavaly nyáron, az Epyc processzorok kiadásával került sor, amelyekre nem kisebb feladat várt, mint hogy teret nyerjen a piac 99 százalékán uralkodó Intellel szemben. Egy évvel később, idén júniusban már az Intel azóta leköszönt vezérigazgatója is kimondta, hogy cége 2018 második felében minden bizonnyal veszít majd részesedéséből az AMD-vel szemben – ezt ráadásul azzal a meglehetősen nagyvonalú előrejelzéssel fejelte meg, hogy az Intelnek mindenképpen 15-20 százalék alatt kell tartania az AMD-t.

Az Intel a saját dolgát nehezíti meg

A legnagyobb ügyfelek ezen a területen nyilvánvalóan az óriási adatközpontokat üzemeltető multinacionális felhőszolgáltatók, mint amilyen az Alphabet-Google vagy a szóban forgó Amazon. Az Epyc-alapú AWS instance-ek megjelenése éppen ezért nagyon fontos az AMD számára – az új partnerséget a vállalat befektetői is egyből beárazták, és a chipgyártó részvényeinek árfolyama egyetlen nap alatt majdnem 9 százalékot emelkedett.

A két vállalat közleménye szerint a megfelelő virtuális gépek esetében az AMD processzorai 10 százalékos megtakarítást tesznek lehetővé, és bizonyos munkafolyamatok (mikroszolgáltatások, alacsony késleltetéssel működő interaktív alkalmazások, kis és közepes méretű adatbázisok, vitruális desktopok, fejlesztői és tesztkörnyezetek stb.) esetében további spórolásra is lehetőséget adnak az ügyfeleknek.

Az AMD eközben azt is bejelentette, hogy a tajvani TSMC-nél 7 nanométeres eljárással készülő leendő processzorterveit (ami az Epyc processzorok második generációja) már elküldte ügyfeleinek. Közben az is kiderült, hogy az Intel 10 nanométeres gyártástechnológiára épülő szerverprocesszorainak megjelenése ismét, és már nem először, késni fog. Az új chipek a legutóbbi, október végi hírek szerint legkorábban a jövő év második felében érkezhetnek meg, így az Intel helyzete egyre kevésbé kényelmes a feltörekvő versenytársakkal szemben.

Cloud & big data

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.