Brüsszelben már készül a terv, hogyan kellene kirántani a szőnyeget az AliExpress, a Shein és a Temu lába alól.

Az Európai Unió területére jelenleg 150 euró értékküszöb alatt vámmentesen lehet behozni árut bármely nem EU-s országból. Ez főleg az Unió piacát filléres – és sokszor kétes minőségű – termékekkel elárasztó kínai e-kereskedelmi platformok, az AliExpress, a Temu és a Shein piacszerzését segítette. A Financial Times értesülése szerint azonban ennek hamarosan vége lehet.

Amint feláll az új Európai Bizottság, azonnal benyújt egy javaslatot a vámértékküszöb lenullázására. Az intézkedés legfőképpen a három kínai kereskedő további térnyerését lenne hivatott akadályozni, állította egy a brit lapnak névtelenül nyilatkozó EU-s tisztviselő. A rendelkezés minden olyan online kiskereskedőre vonatkozna, amely közvetlenül az EU-n kívülről szállít uniós ügyfeleknek. A vámtörvény módosítása az Amazont nem érintené hátrányosan, mert bár székhelye az USA-ban van, az európai vásárlóit helyi cégeken keresztül szolgálja ki.

Duplázódott a kívülről érkező termékek mennyisége

Egyre többen és egyre többet vásárolnak az Unióban kínai e-kereskedőktől. Az Európai Bizottság szerint tavaly mintegy 2,3 milliárd darab termék érkezett vámmentesen az EU-ba (azaz ennyinek az értéke nem érte el a 150 eurót), kétszer annyi, mint az azt megelőző évben. A jelenlegi rendszer olyannyira kedvező feltételeket biztosít harmadik országok kereskedőinek, hogy még Kínából is megéri repülővel szállítani Európába a termékeket.

Az EB emellett szeretné elérni, hogy a nagy e-kereskedelmi platformoknak ugyanúgy kötelező legyen értéktől függetlenül minden értékesített termék után az EU elektronikus áfarendszerére csatlakozva megfizetni az áfát, ahogy az uniós cégeknek.

A javaslat nem új, az EB már tavaly tavasszal felvetette a vámküszöb eltörlésének lehetőségét egy átfogó vámreform részeként, de most talán kedvezőbbek a körülmények az elfogadtatására, mert egyre több tagállamot zavar az olcsó import.

Ez az optimista forgatókönyv. Mások szerint ugyanis a technikai kivitelezés nehézségei miatt (a vámrendszer minden tagállamban eléggé leterhelt) nem lesz könnyű elérni, hogy a tagállamok támogassák a javaslatot.

Nem kizárólag az olcsóság a baj

Az EU-nak nemcsak a vámmentességgel megtámogatott dömpingárakkal van baja, hanem a termékek minőségével is. 2022 és 2023 között több mint 50 százalékkal nőtt azoknak a termékeknek a száma, amelyeket a különböző fogyasztóvédelmi hatóságok veszélyesnek minősítettek. Főleg kozmetikai cikkekről, játékokról, elektromos berendezésekről és ruhákról derült ki, hogy nem felelnek meg az EU-s szabványoknak és/vagy veszélyesek. A Toy Industries of Europe nevű iparági szervezet ezt próbavásárlásokkal is alátámasztotta: a Temutól vettek 19 játékot, melyek egyike sem felelt meg az uniós szabványoknak, 18 játék pedig szerintük kifejezetten veszélyt jelent a gyermekekre. (A Temu szerint már egyik terméket sem forgalmazzák az EU-ban.)

A magyar Országos Kereskedelmi Szövetséget is tagjai között tudó EuroCommerce nevű iparági szervezet vezetője, Christel Delberghe szerint egyébként az e-kereskedelem jelenlegi szabályozása teljesen kielégítő, csak épp hatékony és határokon átnyúló módon kellene bevasalni azok betartását minden szereplőtől, amely EU-s polgároknak értékesít.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.