Harmadik negyedéves eredményei elmaradtak a várakozásoktól.
Hirdetés
 

Még mindig tart az informatikai piac pandémia utáni megtorpanása. Ettől szenved a legtöbb eszközgyártó, köztük a Dell is. A vállalat csütörtökön tette közzé harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit, melyek a múlt évi azonos időszaktól jelentősen, az elemzői várakozásoktól (23 milliárd dollár) pedig kisebb mértékben maradtak el.

A vállalat eredményei annyiban persze nem meglepőek, hogy a gyártó nagymértékben függ a PC-piactól, ami lassan talál magára (ez jól látható a Gartner adataiból is). A teljes bevétel 22,3 milliárd dollár lett, szemben az előző év 24,7 milliárdjával, ami 10 százalékos zsugorodást jelent. A működési eredmény a tavalyi 1,8 milliárdtól 16 százalékkal maradt el, és 1,5 milliárd dollárnál állt meg.

A Client Spoution Group – ide tartozik konzumer és vállalati PC-s üzletág – közel 12,3 milliárd dollár bevételt termelt. Ez 11 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakának eredményénél. A vállalati PC-k 9,8 milliárdot, a konzumer gépek 2,4 milliárdot dollárt hoztak.

Az Infrastructure Solutions Group forgalom szempontjából 12 százalékos mínusszal és 8,5 milliárd dollárral zárta a negyedévet. A szerverek és a hálózati megoldásokból származó bevétel 4,7 milliárd dollár volt, ami jelentős elmaradás a tavalyi 5,2 milliárdhoz képest. A szervereken belül ugyan nőtt a kereslet a mesterséges intelligenciára optimalizált kiszolgálókra 9 százalékkal, ám itt korlátozza a növekedést az, hogy MI-csipekből (pl. az Nvidia GPU-iból) nincs elegendő a piacon – a Dell például jelenleg 39 hetes átfutással tudja teljesíteni a megrendeléseket. A storage-okból származó bevétel 8 százalékkal csökkent (3,8 milliárd).

Közel a kilábalás

Bár még tart a PC-gyártóknál a pandémia utáni sokk, amit az okozott, hogy a világjárvány után a felhalmozott vállalati és otthoni eszközök miatt senki sem akar új eszközt venni, már látszik a fény az alagút végén. Az elemzők egyöntetű véleménye, hogy a piac elérte a mélypontját, és már az idei ünnepi bevásárló szezonban megindul felfelé. Sőt a szakértők látnak olyan trendeket is, melyek hosszabb távon biztosíthatják a növekedést.

Mind az Intel, mind az AMD, de egyre több elemző is úgy véli, hogy a mesterséges intelligenciára felkészített PC-k hozhatják ismét lendületbe a piacot. Ezek olyan architektúrájú munkaállomások (desktop, laptop, notebook) lesznek, melyek képesek helyben futtatni LLM-eket (large language model), valamint rájuk épülő alkalmazásokat akár felhős háttérinfrastruktúra nélkül is. A Canalys szerint ez nagyon közel van: 2027-re ilyen lehet az összes értékesített PC 60 százaléka.

Piaci hírek

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.