Eredményeiből azonban az is látszik, hogy jól gazdálkodott az erőtartalékaival.

Az előrejelzéseknél jobb negyedévet zárt a Dell. A világ egyik legnagyobb eszközgyártójának bevétele 20 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. (A Dell pénzügyi éve februártól januárig tart, így a texasi Round Rockban már 2024-et írnak.) Ezzel azonban nem kavart jelentősebb viharokat: az eredmények közzététele után 2 százalékot esett az árfolyam. (A Lenovót a 24 százalékos visszaesés sem rendítette meg.)

Ráadásul a két legnagyobb riválisához képest (HP Inc., Lenovo) a vállalatnak sikerült keményen megfogni a költségoldalt, ami meg is látszik az egy részvényre jutó eredményen: egyszeri tételektől megtisztítva részvényenként 1,31 dollár volt a profit – az elemzők viszont csupán 86 centet vártak. Az éves csökkenés persze így is jelentős (29 százalék), tavaly 1,84 dollár profit jutott egy részvényre.

A vállalat egyik operatív vezetője, Chuck Whitten az eredmények ismertetésekor a szigor fenntartását és a működési költségek további csökkentését ígérte. A vállalat vártnál jobb teljesítményéhez egyébként szerinte az is hozzájárult, hogy gyorsabban sikerült normalizálniuk ellátási láncuk működését, mint a konkurenseiknek.

Covid-trauma számokban

A vállalat összbevételei éves összevetésben 20 százalékkal csökkentek, így a végeredmény 20,9 milliárd dollár lett az egy évvel korábbi 26,1 milliárddal szemben. Az elemzők ennél is kevesebbet, 20,3 milliárdot vártak.

Ahogy a Lenovo eredményein is látszott, a Dellt is leginkább a PC-piac zsugorodása érintette. A közel két évig elhúzódó pandémia alatt felhalmozott asztali számítógépek és laptopok után nem rohantak sem a magánemberek, sem a cégek újabb eszközöket vásárolni.

 
Dell: pénzügyi eredmények, 2024/Q1 (2023. február-április)
Infogram

A Client Solutions Group név alatt futó üzletág 23 százalékkal esett: egy éve 16,6 milliárd dollárt hozott, idén pedig csak 12 milliárdot. A konzumer piac valósággal zuhant (41 százalékot), de ez csupán az üzletág bevételeinek kevesebb mint ötödét adta (2,1 milliárd dollár). Az üzleti vásárlások 18 százalékkal estek.

A Covid felpörgető hatásának lecsengésével azonban az infrasturktúra-termékek iránt is csökkent a kereslet. Az Infrastructure Solutions Group 18 százalékkal hozott kevesebbet, a tavalyi 9,3 milliárd dollárral szemben most csak 7,6 milliárdot. Az üzletág bevételeinek nagyjából a felét termelő szerver- és hálózatieszköz-értékesítést jobban megviselte a visszaesés (mínusz 24 százalék), míg a storage-üzletet kevésbé (11 százalékos mínusz).

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.