Eredményeiből azonban az is látszik, hogy jól gazdálkodott az erőtartalékaival.

Az előrejelzéseknél jobb negyedévet zárt a Dell. A világ egyik legnagyobb eszközgyártójának bevétele 20 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. (A Dell pénzügyi éve februártól januárig tart, így a texasi Round Rockban már 2024-et írnak.) Ezzel azonban nem kavart jelentősebb viharokat: az eredmények közzététele után 2 százalékot esett az árfolyam. (A Lenovót a 24 százalékos visszaesés sem rendítette meg.)

Ráadásul a két legnagyobb riválisához képest (HP Inc., Lenovo) a vállalatnak sikerült keményen megfogni a költségoldalt, ami meg is látszik az egy részvényre jutó eredményen: egyszeri tételektől megtisztítva részvényenként 1,31 dollár volt a profit – az elemzők viszont csupán 86 centet vártak. Az éves csökkenés persze így is jelentős (29 százalék), tavaly 1,84 dollár profit jutott egy részvényre.

A vállalat egyik operatív vezetője, Chuck Whitten az eredmények ismertetésekor a szigor fenntartását és a működési költségek további csökkentését ígérte. A vállalat vártnál jobb teljesítményéhez egyébként szerinte az is hozzájárult, hogy gyorsabban sikerült normalizálniuk ellátási láncuk működését, mint a konkurenseiknek.

Covid-trauma számokban

A vállalat összbevételei éves összevetésben 20 százalékkal csökkentek, így a végeredmény 20,9 milliárd dollár lett az egy évvel korábbi 26,1 milliárddal szemben. Az elemzők ennél is kevesebbet, 20,3 milliárdot vártak.

Ahogy a Lenovo eredményein is látszott, a Dellt is leginkább a PC-piac zsugorodása érintette. A közel két évig elhúzódó pandémia alatt felhalmozott asztali számítógépek és laptopok után nem rohantak sem a magánemberek, sem a cégek újabb eszközöket vásárolni.

 
Dell: pénzügyi eredmények, 2024/Q1 (2023. február-április)
Infogram

A Client Solutions Group név alatt futó üzletág 23 százalékkal esett: egy éve 16,6 milliárd dollárt hozott, idén pedig csak 12 milliárdot. A konzumer piac valósággal zuhant (41 százalékot), de ez csupán az üzletág bevételeinek kevesebb mint ötödét adta (2,1 milliárd dollár). Az üzleti vásárlások 18 százalékkal estek.

A Covid felpörgető hatásának lecsengésével azonban az infrasturktúra-termékek iránt is csökkent a kereslet. Az Infrastructure Solutions Group 18 százalékkal hozott kevesebbet, a tavalyi 9,3 milliárd dollárral szemben most csak 7,6 milliárdot. Az üzletág bevételeinek nagyjából a felét termelő szerver- és hálózatieszköz-értékesítést jobban megviselte a visszaesés (mínusz 24 százalék), míg a storage-üzletet kevésbé (11 százalékos mínusz).

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.