Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.

Tavaly közel 1 millió esetben akadályozta meg, hogy egy új alkalmazás felkerüljön az App Store-ba, valamint nagyságrendileg ugyanekkora mennyiségben mondot nemet frissítési kísérletekre - derül ki a cég frissen nyilvánosságra hozott jelentéséből, amely az iOS-ökoszisztéma biztonságosságát igyekszik tényadatokkal igazolni.

A hatalmasnak tűnő számok mögött ugyanakkor nem feltétlenül kell minden esetben káros szándékot tulajdonítani az appokat fejlesztők részéről. Az elutasítások oka lehet az is, hogy az Apple nem találta kellően kész állapotúnak, vagy éppen hibátlanul működőnek a terjesztésre szánt alkalmazást.

Sok volt a teendő

A problémás esetek között volt viszont bő 48 ezer app, amelyek rejtett vagy dokumentálatlan funkciókkal bírtak, több mint 150 ezer esetben pedig azért történt az elutasítás, mert a program spamet generált, utánzatként azonosították, illetve olyan megtévesztő eszközöket használt, amely alkalmas lehetett a fogyasztókat nem kívánt vásárlásra ösztönözni.  

Megközelítőleg 215 ezerre tehető azon appok száma, amelyek azért akadtak fenn az Apple szűrőjén, mert a kelleténél több személyes adatot akartak begyűjteni a felhasználóktól, illetve a megszerzett információkat nem megfelelő módon kívánták hasznosítani.

Majdnem félmillióra tehető azon fejlesztői fiókok száma, amelyeket 2020-ban törölt a cég nem szabályszerű működés miatt. További 205 ezer esetben pedig már a jelentkezési fázisnál elakadtak azok, akiket potenciálisan veszélyesnek ítélt meg az Apple. A vállalat közlése szerint a csalásfelderítő rendszerének köszönhetően átlagosan kevesebb mint egy hónap alatt kiszűrik és eltávolítják az ökoszisztémából azokat a szereplőket, akik kárt okozhatnak az Apple-ügyfeleknek.

Cupertino számításai szerint a fenti biztonsági intézkedéseknek és protokolloknak hála tavaly több mint 3 millió lopott bankkártya használatát akadályozták meg. Összességében pedig több mint 1,5 milliárd dollár értékben hiúsítottak meg visszaélésgyanús tranzakciókat az App Store rendszerében 2020-ban.

A lét a tét?

A jelentés nyilvánosságra hozását nem nehéz párhuzamba állítani egy az Egyesült Államokban éppen most zajló jogi eljárással. Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, hatalmas perpatvar keveredett abból, hogy az Epic Games tavaly önkényesen felrúgta az Apple szabályzatát és Fortnite játékába Cupertino fizetési rendszerét megkerülő tranzakciós lehetőséget épített. Ennek az alkalmazás felfüggesztése, majd az Epic Games munkatársainak kizárása lett az azonnali következménye, majd futószalagon érkeztek a két cég részéről indított perek és ellenperek.

Az Epic a keresetét arra alapozza, hogy az Apple ökoszisztémája és az abban alkalmazott jutalékrendszer csak azért olyan, amilyen, mert utóbbi visszaél hatalmával. Ez a gyakorlat pedig akadályozza a szabad versenyt, ami összességében árt a fogyasztóknak, azaz a társadalom egészének. (Ezzel a teóriájával egyébként messze nincs egyedül.) Ennek jogi úton történő megváltoztatása természetesen alapvetően és igencsak negatívan befolyásolná az Apple üzletmenetét. 

Cupertino oldaláról ezért folyamatosan azzal próbálják lepattintani az ilyen jellegű vádakat, hogy a megfelelően zárt rendszere (és az abban alkalmazott jutalékszint) képes garantálni azt, hogy a felhasználók a lehető legnagyobb biztonság mellett a lehető legmagasabb szinvonalú szolgáltatásokat élvezhessék.

Ezt igyekszik a mostani jelentés is alátámasztani, ugyanakkor az Apple álláspontját nem csupán az gyengíti, hogy bőven akad példa arra, hogy sikerül rést találni a szuperhatékonynak beállított pajzson. Az említett bírósági meghallgatáson például pár napja került elő egy 2015-ös levelezés, amelyben az Apple munkatársai arról írnak, hogy 2500 kártékony alkalmazást azonosítottak, amelyeket több mint 200 milliószor töltöttek le. És bár szó volt róla, hogy ezeket a felhasználókat értesíteni kéne a potenciális veszélyről, ez a benyújtott bizonyítékok alapján végül nem történt meg.

Az Epic Games pere egyébként csak egy a sok eljárás közül, amelyek hasonló vádakra és kifogásokra épülnek. Többek között Ausztáliában, az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban is zajlanak perek, hatósági vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogy mennyire egyeztethető össze az Apple gyakorlata a tisztességes piaci magatartással.

Biztonság

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.