A Google kísérleti projektjében 16 ezer processzormagot kapcsoltak össze egymással. A rendszer az emberi agy működését szimulálja, és külső segítség nélkül tanulta meg azonosítani a macskákat.
A Google kutatói felépítették a világ egyik legösszetettebb mesterséges idegrendszerét, amely tizenhatezer CPU-magból és több mint egymilliárd kapcsolatból áll. A több éve tartó kísérlet az emberi agy működését próbálja modellezni, a rendszert pedig "szabadon engedték", hogy az interneten szerzett információkra építve önálló tanulásba kezdjen.

A macska feltalálása  A hálózat olyan képkockákat vizsgált, amelyeket tízmillió, a YouTube-on hosztolt videóból válogattak ki. A cél az volt, hogy önállóan is felismerje, illetve egy véletlenszerű húszezres mintából sikeresen kiválassza a macskákat. A feladat triviálisnak tűnik, ám a többi képfelismerő algoritmussal szemben a Google rendszere semmilyen támogatást nem kapott hozzá.

Senki sem határozta meg számára, melyek egy macska ismertetőjelei, sőt azt sem, hogy léteznek "macskák" és "nem macskák" –  a digitális agynak önállóan kellett megalkotnia a teljes koncepciót. Mivel a kísérlet sikeresnek bizonyult, ráadásul a gépi tanulás már meglévő algoritmusait alkalmazta, az is kiderült: a módszerek jóval hatékonyabbá válnak, ha a gépek az eddiginél jóval nagyobb adathalmazhoz férnek hozzá.
A kutatás vezetője és a felismert képek egyike a NYTimes.com felvételén


A rendszer az ember vizuális kortexéhez hasonlóan működik: bizonyos dolgokat nagyon gyorsan azonosít, függetlenül attól, hogy milyen szögből vagy milyen állapotban látja azokat. Az agyban specializált idegsejtek feladata, hogy figyeljenek egy-egy meghatározott dologra. Bár az analógia egyelőre nem tökéletes, a digitális idegrendszer ugyanezt modellezi.

A kereső is okosabb lesz  A The New York Times szerint a projekt már komoly eredményeket mutathat fel. Ezekről nemsokára beszámolnak a Google kutatói is, akik a Google X laboratóriumból – annak idején ott kezdte a sofőr nélküli autó vagy a varázsszemüveg is – már átköltöztek abba a létesítménybe, ahol a Google keresőjét és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat fejlesztik. Az eredmények lehetséges felhasználása a képkereséstől a beszédfelismerésen át a gépi nyelvek fordításáig terjed.

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.