Július 1-jén a Google nyugdíjba küldi RSS olvasóját, ezért cikkünkben segítünk új kedvenc alkalmazást találni a hírek olvasásához.
Egy emberként hördült fel az RSS-kedvelők közössége, amikor a Google márciusban bejelentette, hogy július 1-jén lekapcsolja a Reader szolgáltatását. Ekkor derült arra fény, hogy milyen sokan ragaszkodtak a csicsáktól mentes, teljesen egyszerű Readerhez, illetve arra, hogy a sokak által már temetett technológia igenis életben van, sőt, széles rajongótáborral rendelkezik.


Az új helyzethez leggyorsabban a Feedly csapata alkalmazkodott, akik azonnal menekülőutat ajánlottak a Reader használóknak. A gyors reagálásnak meg is lett a következménye, mivel az elmúlt 100 nap alatt 8 millió(!) új felhasználót szereztek, ami július 1. után valószínűleg tovább fog nőni.

Így kezdjen hozzá a költözéshez  Mielőtt közelebbről megnéznénk a lehetséges alternatívákat, segítünk az adatok Readerből való kimentésében, hiszen a Google információi szerint erre július 15. után már nem lesz lehetőségünk. Ehhez elsőként látogassuk meg a Google Takeout oldalát, ami egyébként is hasznos felület, hiszen itt archiválhatjuk a különböző szolgáltatásokban tárolt adatainkat. Amennyiben a Google Readerrel kapcsolatos információs oldaláról indulunk, akkor csak annyi dolgunk van, hogy az archívum létrehozás gombra kattintunk, aminek következtében a rendszer létrehoz egy tömörített állományt, ami tartalmazza a költözéshez szükséges összes információt (feedek, csillagozott elemek, követett felhasználók, stb.). 

Első lépés az adataink lementése
(a kép nagyítható)

Ha beletúrunk egy kicsit a letöltött fájlokba, akkor az ott talált subscriptions.xml a legfontosabb, hiszen ez tartalmazza az összes olyan oldalt, amire feliratkoztunk korábban. Ennek megőrzése azért fontos, mert a Google által megszabott határidő (tehát július 15.) után az adatok Google fiókból történő átemelésére már nem lesz lehetőség, így ez a fájl képezi a mi speciális „adatbázisunkat”. A .zip fájl letöltésével tehát az utolsó köteléket is elvágtuk a Reader és magunk között, így most már nyugodtan keresgélhetünk egy új szolgáltató után. 

Feedly  Ha már említettük a Feedly-t, akkor illik vele kezdeni az ötös listát és nemcsak feltétlenül azért, mert ők ébredtek a leggyorsabban és tudtak rengeteg volt Reader felhasználót elszipkázni. A Feedly az elmúlt 100 nap alatt sok olyan változtatást vittek véghez, amivel a Readerhez hasonló környezetet tudtak biztosítani. Az egyik ilyen az eredetileg magazinos, sok képpel operáló felület mellé egy, kizárólag a címeket mutató nézet beemelése, hiszen a hardcore RSS-használók egyáltalán nem kíváncsiak a dizájnra és a képekre, őket kizárólag a tonnányi információ minél hatékonyabb és gyorsabb befogadása érdekli.

Feedly: a középutas megoldás 
(a kép nagyítható)

A másik fontos lépés az volt, amikor létrehozták a webes felületet, hiszen addig csak mobilról (iOS, Android) lehetett használni, böngészőben pedig csak akkor, ha előtte telepítettük a megfelelő beépülő alkalmazást. Ezen kívül több hasznos billentyűkombináció is segíti a használatot, de a legfontosabb előny talán a sokféle nézet használata, ami elsősorban vonzóvá teheti a felhasználók számára.

Digg Reader  Sokak számára a Digg jelenti a menekülési útvonalat, pedig szinte az utolsó pillanatban kezdték meg a fejlesztést teljesen nulláról és csak pár nappal ezelőtt nyitották meg mindenki számára az addig béta verzióban lévő szolgáltatást. A Digg számára egyértelműen a Google Reader felület imitálás volt a cél, némi csinosítással megfűszerezve. Az adataink importálás után szinte ugyanaz fogad bennünket, mint a Readerben, ugyanazokat a billentyűkombinációkat használhatjuk, kapunk listás és kibontott nézetet, a linkeket elmenthetjük későbbi olvasásra, illetve a Popular szekció azokat az RSS-eket gyűjti össze, amelyeket a legtöbben olvastak el, vagy osztottak meg.

Digg Reader: az új fiú
(a kép nagyítható)

A Digg ígérete szerint sok fejlesztés van még a csőben: július vége előtt érkezik az Android app (iPhone és iPad alkalmazás már van), várható a keresés, a nélkülözhetetlen “View Only Unread” és “Mark As Unread” funkciók, még több megosztási lehetőség (most Facebook és Twitter van csak), különböző böngésző kiegészítők, valamint az adatok importálásának és exportálásának lehetősége.

The Old Reader  Aki tényleg a Google Reader élményekre vágyik, annak a (magyarul is tudó) The Old Reader kitűnő választás lehet. Ez nem csak a könnyű kezelhetőséget, átláthatóságos és általános egyszerűséget jelenti, hanem azt is, hogy egyelőre kizárólag webes felülettel szolgál. Mobilos alkalmazásnak nincs nyoma, viszont a fejlesztők arról számoltak be blogjukban, hogy hamarosan elkészül a Reader mobilos API-ja.

The Old Reader: a minimalista
(a kép nagyítható)

Ennek köszönhetően megnyílik a lehetőség, hogy más mobilos alkalmazásba behúzzuk a The OldReader RSS feedjét, és így mégis mobilos formába lehessen önteni a hírek olvasását és követését. A feedek rendszerezése, mapparendszere egyrészt a Google-ből áthozottakhoz igazodik, másrészt a rendszer külön rendszerezi a kedvelt, megosztott, illetve mások által népszerűnek tartott híreket. A The Old Reader tehát minimálisan annyit ad, amennyi a hírek weben történő gyors, hatékony nyomon követéséhez kell, egy kicsivel sem többet.

Pulse  Ha az előző alternatívák a Google Reader élmény tökéletes pótlásául szolgáltak, úgy a Pulse valami egészen mást nyújt. Aki látványra, nagy képekre, és nem listás elrendezésre vágyik, annak a Pulse lehet a jó megoldás. A hírek rendezésében maximum abban válogathatunk, hogy kis, nagy, vagy még nagyobb képekkel kísérve szeretnénk látni a híreket, amibe csak az rondít bele, ha olyan oldalt vettünk fel a csatornáinkba, amely nem támogatja ezt a megjelenési formát és nem tesz képet a címek mellé.


Pulse: a színes, szagos
(a kép nagyítható)

A webes felületen kívül mobilos alkalmazásokban (iOS, Android) is fogyaszthatjuk a híreket rendületlenül, viszont éppen ezért regisztrációra mindenképpen szükség van ahhoz, hogy elkezdjük használni. Ez azonban azzal az előnnyel szolgál, hogy bármilyen felületen is járjunk, ugyanazok a hírcsatornák fogadnak bennünket, ha pedig elfogyott az ötlet, akkor a Pulse maga ajánl olvasnivalót. A webes felületen mindössze Facebook és Twitter megosztási lehetőség van és összességében az látszik, hogy a Pulse megjelenési formulája inkább a mobilok kijelzőjén működik, így azoknak ajánlott, akik elsősorban ott fogyasztják a nap hírtermést.

NewsBlur  A NewsBlur webes felületen, iOS és Androidos alapú mobilokon várja a hírek fogyasztóit, és gyűjtésünkben ez az egyetlen olyan szolgáltató, amelyik fizetős megoldást is kínál a felhasználóknak. Ez egyrészt kellemetlen, mert a regisztráció után várakozni kell, míg az ingyenes fiókunkhoz hozzáférhetünk (itt is van természetesen Google Reader importálási opció), amíg ez nem történik meg, addig csak kipróbálhatjuk a funkciókat. Másrészt míg lepörög az idő, elgondolkodhatunk azon, hogy áldozunk-e 24 dollárt évente azért, hogy 64-nél több oldalt adhassunk hozzá az olvasnivalókhoz, illetve egyéb kényelmi opciókat kapjunk.

NewsBlur: a 24 dolláros 
(a kép nagyítható)

A webes felület (van iOS és Anbdroid app is) villámgyors, igazi kockáknak való, mivel rengeteg beállítási, testreszabási lehetőség van, a dizájn pedig meglehetősen ipari jellegű, vagyis pont ellenkezője pl. a Pulse megjelenésének. Az összes Google Reader funkció megtalálható itt, többféle nézet beállítható, vagyis vérbeli RSS-olvasó szolgáltatásról van szó. Ha valaki nem szeretne úgy járni, mint a Google Readerrel és egy év múlva is ugyanazt a szolgáltatót szeretné használni, akkor a NewsBlur jó megoldás lehet, havi 2 dollárt ez a biztonság talán megér.

Ez az öt szolgáltató csak egy rendkívül kis szelete az RSS-olvasók kínálatának. Aki tovább szeretne kalandozni, annak ezt a gyűjtést ajánljuk, ahol az alapvető információk feltüntetése nagyban megkönnyítheti a választást. 

Nincs többé Google Reader 
Félmilliós növekedés a Google Reader halálából
Jegyzetelő alkalmazást készít a Google 

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.