Újabb fordulatot vett a roamingdíjak eltörlését célzó, hosszú évek óta tartó folyamat.

Az Európai Unió tagállamai között folytatott telefonhívások és a külföldi mobilnetezés extra költségeit az Európai Parlament hosszú évek munkájával majdnem teljesen felszámolta. Azért csak majdnem, mert az utolsó pillanatban a miniszterelnököket és az EB elnökét tömörítő Tanács nemcsak megfúrta a javaslatot, hanem jelezte, 2018-ig nem is kíván hallani az esetleges továbblépésről.

Kompromisszum született

A távközlési vállalatok igen hatékony lobbiját követően úgy tűnt, hogy sokáig együtt kell még élnünk az országok közötti kommunikációt terhelő, egyébként a régebbi szintekhez képest jelentősen csökkentett plusz terhekkel. Ma hajnalra azonban ismét változott egy kicsit a helyzet. Az MTI beszámolója szerint 12 órán át tartó maratoni tárgyalás után megszületett a megállapodás Brüsszelben az EU soros lett elnöksége és az Európai Parlament között arról, hogy az Európai Unióban eltörlik a roamingdíjakat, mégpedig 2017. június 15-től.

Tehát a korábban tervezett idei karácsonyhoz képest másfél év múlva jöhet el az extra költségektől mentes barangolás korszaka. Ám még mindig vannak bizonytalansági tényezők, hiszen az alkuhoz még a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk. És ugye pont a tagállamok miniszterelnökei voltak azok, akik idén egy huszárvágással leállították a folyamatot.

Van még egy figyelemre érdemes apróbetűs rész is. A 2017-es eltörlés a kompromisszum értelmében annyiban nem lesz teljes és feltétlen, hogy az uniós tagországok közötti mobil távközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak megmarad a joguk az úgynevezett "tisztességes felhasználási irányelvek" alkalmazására, amelyek alapján továbbra is díjkötelezettséggel sújtható a "visszaélésszerű barangolás". Az olyan mobilhasználat, amelyet nem a mobilkészüléket regisztráló tagországban folytatnak, akkor nem minősül visszaélésszerűnek, ha "időnkénti utazáshoz" kapcsolódik.

Addig is folytatódik az árcsökkentés

A fentiek alapján most már nagyobb biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy ugyan nem idén év végétől, de másfél év múlva élvezhetjük a felár nélküli romaingolást. Ráadásul a megállapodásnak köszönhetően a korábbi években megkezdett hatósági árcsökkentés is folytatódhat az átmeneti időszakban. Jövő április 30-án újabb díjcsökkentést hajtanak végre, akkortól telefonálás esetén legfeljebb percenként 5 eurócentet, sms-küldésnél 2 centet, illetve minden megabájt adatforgalom után 5 centet lehet majd maximálisan felszámolni a távközlési szolgáltatóknak.

Közösség & HR

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.