Újabb fordulatot vett a roamingdíjak eltörlését célzó, hosszú évek óta tartó folyamat.

Az Európai Unió tagállamai között folytatott telefonhívások és a külföldi mobilnetezés extra költségeit az Európai Parlament hosszú évek munkájával majdnem teljesen felszámolta. Azért csak majdnem, mert az utolsó pillanatban a miniszterelnököket és az EB elnökét tömörítő Tanács nemcsak megfúrta a javaslatot, hanem jelezte, 2018-ig nem is kíván hallani az esetleges továbblépésről.

Kompromisszum született

A távközlési vállalatok igen hatékony lobbiját követően úgy tűnt, hogy sokáig együtt kell még élnünk az országok közötti kommunikációt terhelő, egyébként a régebbi szintekhez képest jelentősen csökkentett plusz terhekkel. Ma hajnalra azonban ismét változott egy kicsit a helyzet. Az MTI beszámolója szerint 12 órán át tartó maratoni tárgyalás után megszületett a megállapodás Brüsszelben az EU soros lett elnöksége és az Európai Parlament között arról, hogy az Európai Unióban eltörlik a roamingdíjakat, mégpedig 2017. június 15-től.

Tehát a korábban tervezett idei karácsonyhoz képest másfél év múlva jöhet el az extra költségektől mentes barangolás korszaka. Ám még mindig vannak bizonytalansági tényezők, hiszen az alkuhoz még a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk. És ugye pont a tagállamok miniszterelnökei voltak azok, akik idén egy huszárvágással leállították a folyamatot.

Van még egy figyelemre érdemes apróbetűs rész is. A 2017-es eltörlés a kompromisszum értelmében annyiban nem lesz teljes és feltétlen, hogy az uniós tagországok közötti mobil távközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak megmarad a joguk az úgynevezett "tisztességes felhasználási irányelvek" alkalmazására, amelyek alapján továbbra is díjkötelezettséggel sújtható a "visszaélésszerű barangolás". Az olyan mobilhasználat, amelyet nem a mobilkészüléket regisztráló tagországban folytatnak, akkor nem minősül visszaélésszerűnek, ha "időnkénti utazáshoz" kapcsolódik.

Addig is folytatódik az árcsökkentés

A fentiek alapján most már nagyobb biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy ugyan nem idén év végétől, de másfél év múlva élvezhetjük a felár nélküli romaingolást. Ráadásul a megállapodásnak köszönhetően a korábbi években megkezdett hatósági árcsökkentés is folytatódhat az átmeneti időszakban. Jövő április 30-án újabb díjcsökkentést hajtanak végre, akkortól telefonálás esetén legfeljebb percenként 5 eurócentet, sms-küldésnél 2 centet, illetve minden megabájt adatforgalom után 5 centet lehet majd maximálisan felszámolni a távközlési szolgáltatóknak.

Közösség & HR

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.