A Google is megcsinálta a maga vaskarikáját fából: készpénzért is lehet venni appokat a Google Play-en.

Meglepő helyzeteket eredményez a felhőszolgáltatások és a háttérrendszerek fejlettsége közti különbség. Ennek köszönhető például az Amazon 2015-ben bevezetett Snowball tárolója, amellyel közúton lehet elszállítani a nagy mennyiségű adatokat az AWS adatközpontokba. És most a Google is húzott egy érdekeset: bevezeti a készpénzes fizetés lehetőségét a Google Play-en. Hamarosan az is eldől, hogy ez jó húzás, vagy csupán kétségbeesett próbálkozás. A Google Play ugyanis hiába előzi meg letöltésszámban az Apple alkalmazásboltját, az App Store még mindig több pénzt termel. A Google pedig – érthetően – szeretné, ha ez nem így lenne.

Ma már nem aprópénzért folyik a verseny, az App Annie legutóbbi tanulmánya szerint tavaly 101 milliárd dolláros piacért lehetett küzdeni. A Google pedig mindent bevet, hogy ebből minél nagyobb arányban részesedjen. Korábban például bevezette a szolgáltatói számlázást, amikor a mobilszolgáltatónál lehet fizetni az alkalmazásért. Ezt jelenleg több mint 170 operátornál lehet igénybe venni világszerte.

A kápés fizetés is gyors, de vannak hátrányai

A feltörekvő piacokat, melyeken a bankkártya-használat még nem terjedt el, és az emberek főleg készpénzért vásárolnak, most újabb fizetési móddal serkentenék vásárlásra. A "pending transactions" (függőben lévő tranzakció) nevű vásárlási lehetőség biztosítja, hogy az is tud vásárolni appot, akinek nincs bankkártyája. A felhasználó fizethet banki átutalással, de akár készpénzzel is. A szolgáltatást Mexikóban és Japánban tesztelik.

Ha valaki bankkártya nélkül akar appot vásárolni, a Play Store-ban kiválasztja a kívánt terméket, majd kiválasztja a pending transactions lehetőséget. Ekkor kap egy fizetési kódot, amivel akár egy fizikai boltban (valamelyik Google-partnernél) készpénzzel is kiegyenlítheti a vételárat. Ha valaki ezt a lehetőséget választja, a fizetés után a vételár tíz percen íródik jóvá a Google rendszerében, és utána már le is lehet tölteni az appot, a számla később emailben érkezik.

Ez a fizetési mód értelemszerűen költségesebb a Google-nek, így meg is kéri az árát. Például azzal, hogy készpénzes fizetés esetén nem biztosít pénzvisszatérítési lehetőséget. Ha valaki elégedetlen a megvásárolt termékkel, kap egy Play Store kupont, amit csakis a Google boltjában költhet el.

Viszont naprakészebb lesz az értékelés

Egy újítás azonban segíti, hogy kevésbé nyúlhasson mellé az a vásároló, aki a korábbi vásárlók értékelése alapján dönti el, hogy egy adott típusból melyik konkrét alkalmazást választja. Ősztől ugyanis súlyozzák az értékeléseket aszerint, hogy mennyire frissek. Így az alkalmazás összesített értékelésében a korábbi verziókra leadott pontszámok kevésbé számítanak bele.

Ez érthető, hiszen az appok fejlesztői gyakran adnak ki új verziót, amiben javítják a korábbi kiadások hibáit. Ezért néhány verzióváltás után egy korábbi verzióra leadott értékelés lényegében irreleváns.

A fejlesztők már most is a súlyozott értékelést látják a Google Play fejlesztői konzolján, a felhasználók azonban csak nyár végétől dönthetnek e szerint.

Cloud & big data

A befektetőknek kezd elegük lenni a Tesla önvezetős marketingjéből

Egy újabb baleset ismét megnyomta a Tesla részvényárfolyamát, a profitról szóló ígérgetést az önvezető technológia bizonytalansága is beárnyékolja.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.