Ennek örömére az Oracle pontosította a nagy port kavaró Universal licenc feltételeit.

Teljesítménybeli, stabilitási és biztonsági javítások-fejlesztések sokaságával megérkezett a Java 20, adta hírül az Oracle. A kiadással megjelenő Java Development Kit összesen hét jelentősebb fejlesztést tartalmaz, melyek többsége a korábbi kiadásokban bevezetett funkciók továbbfejlesztése.

A nyelvi fejlesztések között megjelent a Record Patterns és Pattern Matching for Switch. Előbbi révén a record patterneket és a type patterneket is egymásba lehet ágyazni, utóbbi pedig az adatorintált lekérdezéseket teszi hatékonyabbá (tömörebbé és biztosabbá). A Project Loomhoz kapcsolódó új funkciók (Scoped Values, Virtual Threads, Structured Concurrency) egyszerűsítik a nagy teljesítményű, konkurens alkalmazások írásának, karbantartásának és megfigyelésének folyamatát. Emellett két olyan fejlesztés is érkezett, ami a Java Virtual Machine (JVM) és a natív kód összekapcsolását teszi könnyebbé (Foreign Function & Memory API és Vector API).

Az Oracle félévente ad ki ún. Java-funkció verziókat. "Ez a ritmus biztosítja az innovációk rendszeres áramlását, miközben folyamatosan javítja a platform teljesítményét, stabilitását és biztonságát, ezzel hozzájárulva a Java elterjedéséhez a különböző méretű szervezetek és iparágak körében" – magyarázza a kiadások sűrűségét a vállalat közleménye.

Pontosították a durva lincencelési tervet

Az új kiadás kapcsán az Infoworld elővette azt a januári témát is, ami sok informatikai vezetőnek okozott álmatlan éjszakákat. Mint megírtuk, az Oracle módosította a Java SE licencelési metrikáját. Január 23-ától a Java SE és a Java SE Desktop linceceket is leváltotta a Java SE Universal előfizetés. De míg korábban az Oracle a klienseszközöknél ún. NUP (Named User Plus) metrikát, szerveroldalon pedig CPU-alapú metrikát alkalmazott, az Universal előfizetés a szervezet alkalmazottainak számát veszi figyelembe a fizetendő licencdíjnál.

Ez az országonként változó foglalkoztatási szabályok és a különféle egyedi (munka)szerződések miatt elvileg kaotikus helyzetet hozhatott volna, de az Oracle elébe ment ennek. Mindenki után kell licencdíjat fizetni, aki teljes munkaidős, részmunkaidős vagy ideiglenes alkalmazott; sőt minden ügynök, kontraktor, outsourcing-partner és tanácsadó után is, akik "támogatják az ön belső üzleti tevékenységét". Az IPR-Insights Oracle-licencelési szakértője, Repkényi Balázs azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a végső verdikttel érdemes megvárni azt, hogy az Oracle hogyan alkalmazza a szabályt a gyakorlatban.

Az Oracle akkor azt ígérte, hogy a régi modell szerint előfizetők megújíthatják előfizetésüket a bejelntéskor érvényes ÁSZF szerint, de több nemzetközi szaklap és Repkényi is azt feltételezte, hogy a vállalat igyekszik majd átterelni régi ügyfeleit is az Universal előfizetésre.

Most azonban a vállalat határozottan cáfolta, hogy ez lenne a terve. A meglévő ügyfelek dönthetnek, hogy váltanak-e Universal licencre, nyilatkozta Georges Saab, az Oracle fejlesztésért felelős alelnöke, hivatkozva az ezzel kapcsolatban kiadott FAQ szövegére. Saab az Universal bevezetését ügyféligénnyel magyarázta: egyes ügyfelek szerettek volna olyan konstrukciót, amivel egyszerű kalkulálni.

A Saabot idéző Infoworld viszont úgy értesült, hogy sok vállalat nem így értelmezte az Oracle szándékát, ezért a módosítás bevezetése után sokan kezdtek intenzívebben keresni valamilyen alternatív megoldást, és ez jelentős számú új ügyfelelet hoz a konkurens kiadásoknak.

Piaci hírek

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.