Egymás után függesztette fel vagy korlátozta a termelését több fontos tajvani félvezetőipari beszállító.

A hétvégén a félvezetőipar több fontos beszállítója függesztette fel a termelését a koronavírus miatt. A közös a helyszín: az érintett üzemek egymás közelében találhatók. És közös az is, hogy zömében a külföldi munkavállalók fertőződtek meg.

A Nikkei még pénteken írta meg, hogy a King Yuan Electronics (KYEC) két napra leállítja két legnagyobb létesítményét, hogy alaposan fertőtlenítsék az üzemet. A világ egyik vezető csiptesztelő szolgáltatója kapacitásának állítólag 80 százaléka kiesett a munkából.

Beindult a láncreakció

Mivel a vállalat leállása kihat a globális csippiacra, kormányzati segítséget is kapott az érintett üzemegységek 7300 alkalmazottjának a letesztelésére.

Mint a Nikkei írja, a kétnapos leállás miatt a KYEC teljesítménye várhatóan nagyjából 4-6 százalékkal csökken ebben a hónapban. Ez értelemszerűen csökkenti a vállalat bevételeit, de sokkal nagyobb problémát okoznak a hiányból adódó, továbbgyűrűző hatások. A vállalat, amely többek között a Qualcomm, az Intel, az Nvidia, a Mediatek és a Novatek kulcsfontosságú szállítója, azt ígérte, hogy igyekszik pótolni a kiesést. A Mediatek ennek ellenére vasárnap bejelentette, hogy valószínűleg lesz hatása a kibocsátására a leállás, és már megkezdték az egyeztetést a KYEC vezetőivel a károk minimalizálásáról.

Csakhogy hamarosan jött a következő csapás. Pénteken este ugyanis egy másik tesztelési szolgáltatónál, a Greatek Electronicsnál (a Powertech leányvállalata) is leállt a termelés. A fertőzöttet épp abban az üzemegységben találták, amely a KYEC egyik súlyosan érintett telephelye közelében van. A Greateknél négyezer embert kell tesztelni. Ez a leállás többek között a Realteket és a Phisont érinti rosszul.

Vasárnap csatlakozott az Accton Technology hálózati eszközöket gyártó vállalat: szintén számos koronavírus-fertőzöttet találtak abban a gyáregységében, amely szintén a KYEC telephelye mellett volt. Az Accton ugyan nem állította le teljesen a termelést, de – szintén kormányzati segítséggel – teszteli az érintett üzemben az összes alkalmazottját.

A tajvani kormány szigorít

Eddig is jelentettek szórványos megbetegedéseket a tajvani félvezetőipari és elektronikai összeszerelő vállalatok, de nem olyan számban, hogy az befolyásolja a termelést. Tajvanon egyébként május első fele óta több mint 8000 fertőzést regisztráltak, és az elmúlt szűk hónapban 187-en vesztették életüket a betegség szövődményei miatt.

A tajvani kormány bejelentette, hogy a KYEC-nél csak a hatóságok engedélyezhetik a termelés újraindítását. Emellett az egészségügyi minisztérium tervezi, hogy felülvizsgálja a külföldi munkavállalók életkörülményeit is. A KYEC-nél az alkalmazottak 30 százaléka külföldi. Az országban egyébként kb. 700 ezer főleg Vietnámból és a Fülöp-szigetekről érkezett külföldi munkavállalót tartanak nyilván.

Nagy probléma az is, hogy a sziget 23,5 millió lakójának mindössze a 2,4 százaléka kapott oltás. Ezen az USA és Japán is oltási adományokkal igyekszik segíteni.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.