Korábbi előrejelzéséhez képest sokat rontott a várható eladási számokon az IDC. A szegmenst a borongós világgazdasági környezet mellett a kínai gyárak problémái is hátráltatják.
Hirdetés
 

Közel kétszámjegyű lehet idén az okostelefon-piac visszaesése - derül ki az IDC nemrégiben közzétett jelentéséből. Az amerikai piackutató üveggömbjében jelenleg 1,24 milliárd darabos éves értékesítési volumen látszi, ami 9,1 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi forgalom. Ez a becslés ráadásul jóval, mintegy 2,6 százalékponttal rosszabb, mint amit az IDC korábban előrevetített 2022-re.

A korrekcióban minden bizonnyal komoly szerepe volt a Kínában érvényben lévő szigorú COVID-szabályoknak, mivel azok az érintett régiókban jelentősen visszafogják az üzemek gyártási kapacitását. Az Apple új készülékeit előállító Foxconn-létesítménnyel kapcsolatos felfordulás pedig újabb nagy lapáttal pakolta meg a gondok szekerét.

A nagyobb zuhanásból ugyanakkor nehezebben is mászhat ki a szektor, mivel a világgazdasági problémák egyre inkább elhúzódó folyamatnak tűnnek, ami jelentősen visszaveti a mobilok iránti keresletet. Ennek megfelelően a piackutató a 2023-ra vonatkozó előrejelzését is lefelé módosította. A 70 millió darabos csökkentés ellenére az IDC jövőre azért már felfelé tartó pályát vizionál, mivel az év második felében várhatóan javulnak a körülmények. Ha beigazolódnak mostani szakértői jóslatok, akkor a szegmens körülbelül 2,8 százalékkal bővülhet.

Lendületben az 5G és a hajtogatás

Az IDC a piac aktuális állapotával kapcsolatban kiemeli, hogy az 5G-képes készülékek aránya fokozatosan emelkedik. Idén már az eladott készülékek több mint fele lesz alkalmas a legújabb mobilhálózati generáció biztosította előnyök kihasználására. Ez az arány pedig várhatóan 80 százalékra emelkedik 2026-ra.

Bár a hajlítható kijelzővel szerelt modellek még mindig egy kicsiny, 1-2 százalékos szeletét adják a teljes piaci tortának, ez a megoldás mára már szemmel látható részesedést tudott magának kihasítani. 2022-ben mindez nagyjából 15-16 millió készüléket jelent, ám a piackutató szakértői arra számítanak, hogy a technológia költségeinek csökkenésével egyre több gyártó jelentkezik majd ilyen megoldással.
 

Okostelefonos eladások várható alakulása operációs rendszer szerint (forrás: IDC)

Konzumer tech

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.