Korábbi előrejelzéséhez képest sokat rontott a várható eladási számokon az IDC. A szegmenst a borongós világgazdasági környezet mellett a kínai gyárak problémái is hátráltatják.

Közel kétszámjegyű lehet idén az okostelefon-piac visszaesése - derül ki az IDC nemrégiben közzétett jelentéséből. Az amerikai piackutató üveggömbjében jelenleg 1,24 milliárd darabos éves értékesítési volumen látszi, ami 9,1 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi forgalom. Ez a becslés ráadásul jóval, mintegy 2,6 százalékponttal rosszabb, mint amit az IDC korábban előrevetített 2022-re.

A korrekcióban minden bizonnyal komoly szerepe volt a Kínában érvényben lévő szigorú COVID-szabályoknak, mivel azok az érintett régiókban jelentősen visszafogják az üzemek gyártási kapacitását. Az Apple új készülékeit előállító Foxconn-létesítménnyel kapcsolatos felfordulás pedig újabb nagy lapáttal pakolta meg a gondok szekerét.

A nagyobb zuhanásból ugyanakkor nehezebben is mászhat ki a szektor, mivel a világgazdasági problémák egyre inkább elhúzódó folyamatnak tűnnek, ami jelentősen visszaveti a mobilok iránti keresletet. Ennek megfelelően a piackutató a 2023-ra vonatkozó előrejelzését is lefelé módosította. A 70 millió darabos csökkentés ellenére az IDC jövőre azért már felfelé tartó pályát vizionál, mivel az év második felében várhatóan javulnak a körülmények. Ha beigazolódnak mostani szakértői jóslatok, akkor a szegmens körülbelül 2,8 százalékkal bővülhet.

Lendületben az 5G és a hajtogatás

Az IDC a piac aktuális állapotával kapcsolatban kiemeli, hogy az 5G-képes készülékek aránya fokozatosan emelkedik. Idén már az eladott készülékek több mint fele lesz alkalmas a legújabb mobilhálózati generáció biztosította előnyök kihasználására. Ez az arány pedig várhatóan 80 százalékra emelkedik 2026-ra.

Bár a hajlítható kijelzővel szerelt modellek még mindig egy kicsiny, 1-2 százalékos szeletét adják a teljes piaci tortának, ez a megoldás mára már szemmel látható részesedést tudott magának kihasítani. 2022-ben mindez nagyjából 15-16 millió készüléket jelent, ám a piackutató szakértői arra számítanak, hogy a technológia költségeinek csökkenésével egyre több gyártó jelentkezik majd ilyen megoldással.
 

Okostelefonos eladások várható alakulása operációs rendszer szerint (forrás: IDC)

Konzumer tech

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.