Online meetupot tartanak egy olyan témáról, amely épp a vállalatok online térbe kényszerülése miatt vált egyik napról a másikra nagyon fontossá.

Mind az alkalmazásaink, mind az üzemeltetett IT-rendszerek függnek egymástól. Egy modern alkalmazásban akár több száz különböző digitális szolgáltató szolgáltatásait is megtalálhatjuk. Ezek többnyire a programozási interfészeken, az ún. API-kon (Application Programming Interface) keresztül csatlakoznak egymáshoz. Az API-k hatalmas lehetőséget adnak mind az alkalmazásfejlesztőknek, mind az üzemeltetőknek, hogy a lehető legjobb szolgáltatásokat építsék fel az ügyfeleiknek. Ugyanakkor az információbiztonsági szakembereknek komoly fejfájást okoznak. A Balasys április 21-én 18 órától kétórás online meetupot szentelt a témának.

Az előadások sorát Polerecki Andrea, a WITSEC vezetőségi tagja nyitja, aki áttekinti az API-ökoszisztémát. A digitális transzformáció, a kialakult pandémiás helyzet és az ágazati szabályzók módosulásai egyaránt azt eredményezik, hogy az API-k a mindennapok problémáivá váltak. Mivel azonban a köréjük épült ökoszisztéma egyre szövevényesebb, érdemes stabil fogódzókat és iránytűként is használható módszereket keresni benne. Polereczki előadása ebben segít.

Pandémia és API-k? A Budai Egészségközpont CIO-ja, Hazslinszky Ákos egy régóta terítéken lévő témával készül: hogyan tehető hatékonyabbá az egészségügy a digitalizációval? (Egyes szakértők szerint az egészségügy digitális transzformációja lassabban halad, mind például a gyártóiparé.) Hazslinszky Ákos előadásában azt is bemutatja, extrém helyzetben (amilyen a jelenlegi globális járvány is) hogyan segítenek az API-k a gyors reagálásban, akár még olyan területen is, mint a laborkapacitás emelése.

Papp Dávid, a Bitpanda fejlesztési vezetője Kívülről minden API ugyanúgy néz ki című előadásában más nézőpontból közelíti meg az API-k szerepét: hogyan kapcsolódnak össze a használt API-kon keresztül a technikai és szervezeti kérdések? Konkrétan: hogyan érdemes nekikezdeni a monolit rendszerek lebontásának és mikroszolgáltatásokként történő újraépítésének, illetve ennek milyen hatása van a működésre? A Bitpanda még a folyamat elején van, így a tanulságokra még várni kell, de Papp Dávid megígérte, hogy az eddigi küzdelmekről és eredményekről őszintén beszámol.

Az API-k a szerverekkel történő kommunikációban is komoly szerepet kapnak. Pfeifer Szilárd, aki biztonsági témákban a Bitport rendszeres vendégszerzője, az API-k hálózatbiztonsági aspektusáról ad elő. Ehhez elvégzett egy nem reprezentatív, de mindenképpen tanulságos kutatást. Azt vizsgálta, hogy a publikus API-t használó cégek mennyire fókuszálnak a biztonságra, mennyivel jobbak – vagy rosszabbak – az általuk használt API-végpontok biztonsági beállításai, mint egy átlagos weboldalé.

Ha pedig felhő- vagy bármilyen internetes szolgáltatás kerül szóba, ott az API-kkal kapcsolatos technikai alapkérdésekkel is foglalkozni kell, például azzal, hogy milyen API-technológiát használjunk. A kérdés fontos, hiszen minden olyan vállalatnak kell találnia jó-optimális választ rá, amely adatot szolgáltatnak külső szereplőknek. Vannak közel két évtizede használt API-technológiák, például a SOAP vagy a REST. Az elmúlt években években azonban megjelent néhány széles körben használt újdonság, melyek – nem kis részben a mögöttük álló vállalatok miatt – gyorsan elterjedtek az iparban. Ilyen a Google-höz köthető gRPC vagy a Facebook által népszerűvé tett GraphQL. Megyesi Péter a LeanNet társalapító CTO-ja programzáró előadásával abban segít, hogy magabiztosan eldönthessük, hol melyik technológiát érdemes bevetni. Bemutatja az egyes technológiák működését, valamint a használatukkal járó kompromisszumokat is.

A meetupon a részvétel ingyenes, csupán névvel és egy működő mailcímmel kell regisztrálni ezen az oldalon.

Biztonság

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.