A Project Spartan a Windows Insider program regisztrált felhasználói számára elérhető.

A készülő és jelenleg is tesztelés alatt álló Windows 10 egyik, ha nem a legnagyobb újítása, hogy a Microsoft nyugdíjba küldi az oly sokat szidott, gyűlölt Internet Explorert. Az utódmunkaneve Project Spartan, a célja pedig az, hogy úgy reagáljon, jelenítse meg a netes tartalmakat, ahogyan arra az Explorer, illetve talán a többi mostani böngésző sem képes.

Cortana és webes jegyzetelés

A szoftver képességeiről elsőként januárban beszélt a Microsoft, most azonban eljött a pillanat, hogy kipróbálhassuk a képességeit. Ez elsősorban azok számára elérhető lehetőség, akik korábban regisztráltak a Windows 10 Insider programra, letöltötték az oprendszer előzetes verzióját – ők frissítés formájában kapják meg az új böngészőt. Aki eddig kivárt, az továbbra is jelentkezhet tesztelőnek, számára a rendszer már tartalmazni fogja az új browsert.

Ez a verzió csak egy részét tartalmazza a végleges funkcióknak, és van olyan is köztük, amit csak felhasználók egy bizonyos köre érhet el. Ilyen rögtön a Microsoft személyi asszisztense, a Cortana, ami a Windows 10 ezen kiadásában kizárólag az amerikai felhasználók szánára lesz kipróbálható (ez a kör később bővülni fog). A Cortana netezés közben ad majd hasznos és kontextushoz, böngészett tartalomhoz igazodó segítséget a felhasználóknak.

A következő, „inking” névre keresztelt funkció már mindenki számára nyitva áll és arra jó, hogy egy jegyzettömböt faragjon az éppen böngészett tartalomból. Az érintőképernyős készülékeken ez lehetővé teszi, hogy jegyzeteljünk, rajzoljunk a weboldalra, ilyen módon kiemelve bizonyos részeket róla. Az így létrejött „Web Note” ezután e-mailben, vagy a közösségi csatornákon elküldhetők és megoszthatók másokkal.

Tartalomhoz a forma

A Project Spartan legfontosabb jellemzője a Microsoft szerint, hogy egy teljesen újraírt, a modern internethez alkalmazkodni képes motort kapott, ami így sokkal gyorsabb, megbízhatóbb és biztonságosabb netezési élményt ad. Ebbe a körbe tartozik az Olvasási Lista és az Olvasási Nézet (Reading List, Reading View), amelyek közül az első elmenti és listába rendezi azokat a tartalmakat (teljes weboldal, PDF, stb.), amelyeket később szeretnénk feldolgozni. A Reading View aktiválásával a böngésző eltüntet minden figyelmet zavaró elemet a képernyőről, hogy a szövegre tudjunk koncentrálni.

A Microsoft azt ígéri, hogy a mostani verzióban található funkciók csak töredékét képezik a végleges kínálatnak. A cég kéri a felhasználókat, hogy most is osszák meg tapasztalataikat az új böngészővel kapcsolatban, egyúttal felhívják a figyelmet, hogy ez a verzió még messze van a véglegestől, így lehetnek problémák a működéssel. A Windows 10, illetve ezzel együtt a Project Spartan végleges kiadása várhatóan nyárra lesz letölthető állapotban, amivel együtt megjelenik a rendszer mobilos verziója is.

Piaci hírek

A kamu vásárlói véleményekre is ráuszították a mesterséges intelligenciát

Úgy tűnik, hogy a több területen is bizonyított GAN rendszerek a véleményszpemmerek kiszűrésére is kiválóan alkalmasak, ráadásul nincs is szükségük túl sok adatra, hogy megtanulják elkülöníteni a valódi és a hamis információt.
 
A kis és közepes méretű vállalatok körében gyakorlatilag megkerülhetetlen a CMS-ek használata, de számos pozitívumuk ellenére akad néhány sötét folt is a területen. Mik ezek és mit lehet ellenük tenni?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.