Korlátlan számú magán repository hozható létre, de egy projekthez maximum három közreműködő férhet hozzá.
Hirdetés
 

A GitHub alapvetően ingyenes felhasználói fiókokat kínál. Az ingyenes kódtárakban, azaz repositorykban tárolt kódot azonban nyilvánossá kell tenni. Emellett korábban is volt lehetőség magán repositoryk létrehozására, de azért fizetni kellett. Mától azonban megszűnik ez a korlátozás is: korlátlanul lehet létrehozni ingyenes magánprojekteket, de egy-egy zárt repositoryhoz csupán három személy férhet hozzá. Emellett a fizetős szolgáltatásokat is átcsomagolták.

A GitHub közleménye szerint a nyilvános repositorykra vonatkozó szabályokban nincs változás: ezekhez korlátlan számú együttműködő férhet hozzá, és természetesen továbbra is ingyenesek.

Jól indított a Microsoft

A Techcrunch szerint ez jó jel, mivel arra utal, hogy a Microsoft nem a GitHub-ot előszeretettel használó kis fejlesztői csapatokon akarja visszahozni azt az irdatlan összeget (igaz, részvényekben), amit tavaly adott ki a nyílt forráskódú fejlesztéseket vivő közösségek jelenlegi legfontosabb kódtárhelyéért.

A felvásárlás egyébként nem kis aggodalmat keltett az open source közösségben. A Microsoft azonban már a kezdeteknél igyekezett megnyugtatni őket: a lépés nem ellenük irányul. Erre utal az is, hogy a felvásárlás után egy tapasztalt open source-os szakembert, a GitHub egyik alapítóját, a Xamarin egykori vezérigazgatóját, Nat Friedmant nevezték ki a GitHub élére. (Friedman egyébiránt 2016-ban, a Xamarin felvásárlásakor lett Microsoft-alkalmazott.)

A Microsoft más vonalon is erősítette azt a képet, hogy komolyan gondolja az elköteleződését a nyílt forráskód mellett, ami az Azure miatt elemi érdeke. Tavaly például beszállt az OIN-be (Open Invention Network), ahová egy sor szabadalmát is bevitte.

Ugyanakkor – a történeti hagyományok okán – még ezek a gesztusok is kevésnek bizonyultak, amiből a GitHub konkurensei, például a GitLab profitálhattak, mivel voltak fejlesztők, akik elpártoltak a GitHub-tól. Sid Sijbrandij, a GitLab vezére a GitHub döntése kapcsán fel is hívja a figyelmet arra, hogy a GitLab vagy a BitBucket.org a kezdetektől biztosított ingyenes magán kódtárakat.

Az üzletről sem mondtak le Redmondban

A GitHubnak azonban pénzt is kell termelnie. Az értékesítéshez némileg átfazonírozták a szolgáltatáscsomagokat és az árazást is.

A fizetős, magánhasználatra szánt változat neve mostantól GitHub Pro (korábban ez GitHub Developer Suite néven futott). Az ezt használóknak 7 dollárt kell fizetni havonta. Cserébe a magán kódtáraikhoz is korlátlan közreműködőt kapcsolhatnak, emellett egy sor fejlesztői támogatást, például fejlett kódellenőrzési eszközöket is igénybe vehetnek.

A korábban GitHub Business Cloud mostantól Enterprise Cloud néven, a GitHub Enterprise pedig Enterprise Server néven fut. Ezeket a szolgáltatásokat viszont már felhasználó-alapú árképzéssel kínálják: 21 dollárt kell fizetni havonta minden felhasználó után. Ez a két szolgáltatás a megfelelőségi (compliance) igényeket is képes kielégíteni. A munkacsoportok számára van egy olcsóbb – és természetesen kevesebb szolgáltatást nyújtó – változat is, a Team. Ez is felhasználószám alapján árazódik (havonta 9 dollár felhasználónként), de az open source fejlesztőcsapatok számára ez is ingyenes.

Az egyes változatok szolgáltatásait itt lehet összevetni.

Cloud & big data

Japánban tényleg komolyan gondolják a repülő autókat

A SkyDrive nevű startup technológiai befektetők és a japán kormányzat támogatását is élvezi az árában és méretében is a hagyományos autókat idéző légi járművek fejlesztésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.