Szeptember elsejével összesen 11 kormányzati informatikai szervezet irányítása került a Miniszterelnöki Kabinetirodától a frissen megalakított DMÜ kezébe.

Hivatalosan is megkezdte tevékenységét az idén tavasszal beharangozott Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ). A kormányzati szándék szerint az új ernyőszervezet megalakulása lehetővé teszi az eddigi széttagolt működés racionalizálását, és biztosítja a kijelölt célok megvalósítását.

A DMÜ felügyeli a kormányzati informatikát, valamint az e-közigazgatási, informatikai rendszerek és infrastruktúrájuk üzemeltetéséért, továbbá a kapcsolódó fejlesztések megvalósításáért is felel. Deklarált céljai között szerepel az ügyfélbarát szolgáltatások kialakítása, a digitális állampolgárság megteremtése, egy magyar bázisú felhőszolgáltatás létrehozása, az adatalapú kormányzati döntéselőkészítés és döntéshozatal megvalósítása, és az összehangolt infrastruktúra működtetése. Fontos szándék továbbá, hogy 2025-ig mindenki el tudja intézni a hivatalos ügyeit egy mobiltelefon segítségével.

Az augusztusban megjelent rendelet értelmében 7 gazdasági társaság került a Miniszterelnöki Kabinetirodától a DMÜ tulajdonosi joggyakorlása alá, így utóbbi összesen (közvetlen és közvetett módon) 11 társaság felett látja el a tulajdonosi jogokat. A DMÜ működését a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyeli, a vezérigazgatói feladatokat Guller Zoltán miniszteri biztos látja el.

A rendelet szerint az alábbi állami tulajdonú gazdasági társaságok tulajdonosi jogkörgyakorlása került a Digitális Magyarország Ügynökséghez:

 • Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.
  • Idomsoft Informatikai Zrt.
  • Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt.
  • Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft.
 • Digitális Adattranzakciós Központ Kft.
 • Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.
  • Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Kft.
 • Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.
 • Nemzeti Üzleti Szolgáltató Zrt.
 • Digitális Jólét Nonprofit Kft.
 • Nemzeti Adatvagyon Ügynökség Kft.
Piaci hírek

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.