Szeptember elsejével összesen 11 kormányzati informatikai szervezet irányítása került a Miniszterelnöki Kabinetirodától a frissen megalakított DMÜ kezébe.

Hivatalosan is megkezdte tevékenységét az idén tavasszal beharangozott Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ). A kormányzati szándék szerint az új ernyőszervezet megalakulása lehetővé teszi az eddigi széttagolt működés racionalizálását, és biztosítja a kijelölt célok megvalósítását.

A DMÜ felügyeli a kormányzati informatikát, valamint az e-közigazgatási, informatikai rendszerek és infrastruktúrájuk üzemeltetéséért, továbbá a kapcsolódó fejlesztések megvalósításáért is felel. Deklarált céljai között szerepel az ügyfélbarát szolgáltatások kialakítása, a digitális állampolgárság megteremtése, egy magyar bázisú felhőszolgáltatás létrehozása, az adatalapú kormányzati döntéselőkészítés és döntéshozatal megvalósítása, és az összehangolt infrastruktúra működtetése. Fontos szándék továbbá, hogy 2025-ig mindenki el tudja intézni a hivatalos ügyeit egy mobiltelefon segítségével.

Az augusztusban megjelent rendelet értelmében 7 gazdasági társaság került a Miniszterelnöki Kabinetirodától a DMÜ tulajdonosi joggyakorlása alá, így utóbbi összesen (közvetlen és közvetett módon) 11 társaság felett látja el a tulajdonosi jogokat. A DMÜ működését a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyeli, a vezérigazgatói feladatokat Guller Zoltán miniszteri biztos látja el.

A rendelet szerint az alábbi állami tulajdonú gazdasági társaságok tulajdonosi jogkörgyakorlása került a Digitális Magyarország Ügynökséghez:

 • Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.
  • Idomsoft Informatikai Zrt.
  • Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt.
  • Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft.
 • Digitális Adattranzakciós Központ Kft.
 • Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.
  • Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Kft.
 • Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.
 • Nemzeti Üzleti Szolgáltató Zrt.
 • Digitális Jólét Nonprofit Kft.
 • Nemzeti Adatvagyon Ügynökség Kft.
Piaci hírek

Terjednek a lehorgonyozható adatközpontok

Az uszályokra épített, teljesen az ügyfelek igényeire szabott egységeket 12 hónapon belül üzemképes állapotban telepítik.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.