Hogy mennyire nem rétegszórakozás már az elektronikus sportok űzése és nézése, azt ékesen bizonyítja a PwC külön ennek a területnek szentelt friss kutatása is.

Csak pattanásos, alulfejlett, szociálisan nehezen oldódó tinédzserfiúk szórakozása a monitor előtt ülve mindenféle online videojátékok versenyszerű nyüstölése - vélekednek talán még mindig sokan az e-sportról. A PwC Egyesült Államokban végzett, 18 és 64 év közötti felnőtteket szondázó kutatása azonban már azt mutatja, arrafelé már bőven kilépett a téma a marginális szubkultúra kategóriából.

Népek olvasztótégelye

A neves tanácsadócég elemzésében az e-sportokhoz való hozzáállást, a témával kapcsolatos ismereteket igyekeztek feltérképezni. A megkérdezettek ötöde nyilatkozott úgy, hogy játszott vagy nézett már e-sportnak tekinthető játékot. Kiderült, az átlagos amerikai e-sportoló egyáltalán nem tini, hanem 28 éves, neme semleges, etnikailag pedig teljesen vegyes képet mutat. A nemi semlegesség azt jelenti, hogy messze nem tengenek túl a férfiak ezen a területen. Sőt éppen ellenkezőleg, a nők 22 százalékos aktivitásához képest a férfiak el is maradtak a maguk 18 százalékával.

A PwC felmérése kitért a terület üzleti vonatkozására is. A kutatók becslése szerint idén várhatóan világszerte 463 millió dollárt mozgat meg az immár iparágnak tekinthető e-sport. Ez közel másfélszer annyi, mint amennyi tavaly befolyt. És hogy miből tevődik össze a globális forgalom? Hirdetések, szponzoráció, médiajogok, merchandise termékek, jegyeladás és még számtalan egyéb forrás adja a piaci tortát, amire egyre több cég és vállalkozás felfigyel.

Pénz, paripa, pornó

A versenyszerűen űzött videójátékok királya a Defence of the Ancients 2, ismertebb nevén a Dota 2. A játék legutóbbi vébédöntőjén minden volt: borult a papírforma, volt hackertámadás és rekord díjazás is. A 18 millió dollár összdíjazású eseménnyel, pontosabban a hozzá kapcsolt egyéb eladásokkal a játék kiadója több mint 50 milliót keresett.

Miközben ilyen összegekkel dobálózik az újdonsült iparág (a profi játékosok például százezer dollár felett keresnek évente), a hagyományos médiacsatornák felületeire eddig ritkán talált utat. Legalábbis a nyugati világban, mert például a téma fellegvárának számító Dél-Koreában önálló élő közvetítéseket adnak, sőt teljes tévécsatornák működnek erre a tematikára alapozva. Ez azonban változóban van. Idén például az ESPN és a Turner Sports is elindul a témának dedikált műsorfolyamával.

Még a pornóipar is felfigyelt az e-sportra. Egy friss sztori szerint ugyanis egy profi csapatot kizárt a nemzetközi szervezet (merthogy ilyen is van) egy nagy tornáról, mert azok szponzora egy nagy pornóoldal volt. Márpedig a fegyverek és drogok mellett a legtöbb ország a pornográfiát sem szívesen látja a reklámozók táborában.

Közösség & HR

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.