Egy friss hazai felmérés szerint a pénz mellett a szakmai továbbképzés is nagyon fontos az IT-szakembereknek egy munkahelyen.

Tudásuk elavulásától félnek legjobban az informatikusok: a válaszadók 85 százaléka a bérezés mellett a szakmai fejlődési, továbbképzési lehetőségeket tartotja a legfontosabbnak, amikor munkahelyet választ. Az IThon.info HR-tanácsadó cég több mint ezer informatikust kérdezett online kérdőívben arról, hogy melyek lesznek az informatikai szakma legnagyobb kihívásai a következő tíz évben, milyen képzéseket részesítenek előnyben az IT-szakemberek, illetve hogy milyen szempontok alapján választanak munkahelyet, és terveznek-e külföldön dolgozni.

A külföld továbbra is opció, de csökken az elvándorlási kedv

Jó hír a hazai vállalatoknak, hogy némileg csökkenni látszik az elvándorlási kedv, de még így jelentős azok aránya, akik akik vállalnának külföldön munkát a következő két-három évben. Elsősorban a magasabb bérek és a jobb szakmai fejlődési lehetőségek miatt választanák ezt az opciót.

Azt mindössze 16 százalékuk válaszolta, hogy a közeljövőben biztosan nem menne külföldre, de a diplomások körében arányuk már 31 százalék. A legtöbben, a válaszadók 57 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy elmenjen. 16 százaléka valószínűleg, 13 százaléka pedig biztosan szerencsét próbál a következő két-három évben. Ha mindezt számszerűsítjük, akkor a mintegy 120 ezer magyar IT-foglalkoztatottra vetítve több tízezer informatikus elvándorlása valószínűsíthető.

Az indokok között első helyen a magasabb bér szerepelt (a válaszadók 84 százaléka említette), de másodikon a célország kultúrája és légköre (62 százalék), majd a tapasztalatszerzés és a szakmai fejlődési lehetőség következett. Minden harmadik válaszadó említette az itthon nem keresett egyedi szaktudás megszerzésének lehetőségét, minden negyedik pedig az érdekes feladatkört. A politikai helyzet azonban minimálisan befolyásolja a döntést a felmérés szerint, mindössze a válaszadók 3 százaléka említette a külföldi munkavállalás okaként.

Fontos a bér, de nem minden

Mint az a külföldi munkavállalással kapcsolatos kérdéskörből is kiderül tehát, fontos a bérezés, ám nem minden. A válaszadók 85 százaléka említette a szakmai továbbképzési lehetőségeket, 79 százaléka a jó megközelíthetőséget, kétharmaduk a távoli munkavégzés (home office) lehetőségét, 59 százaléka pedig a béren kívüli juttatásokat is megjelölte. A rendszeres csapatépítőket viszont csak 38 százalékuk tartotta fontosnak.

A bér fontossága azért is érdekes, mert a Hays idén februárban közzétett bérkörképe szerint a magyar átlagbérekhez képest kiemelkedő az informatikusok jövedelme – és csökkent is a különbség a szakma külföldi és hazai bélszínvonala között. Ennek ellenére a válaszadóknak mindössze a 7 százaléka elégedett teljes mértékben a bérezésével. Ugyanakkor azt, hogy kifejezetten elégedetlen, több mint ötödük mondta. 39 százalékuk csak többé-kevésbé elégedett, míg 40 százalékuk összességében ki van békülve azzal az összeggel, amit hó végén hazavisz.

Az, hogy a bér után a szakmai fejlődési lehetőség jön a fontossági sorrendben, nem véletlen. A magyar IT-szakemberek attól félnek leginkább, hogy elavul a szaktudásuk. Bár a válaszadók több mint fele végzett egyetemet, de közel ennyien válaszolták, hogy tudásukat autodidakta módon is fejlesztik. Harmaduk ingyenes és fizetős tanfolyamokra (is) járt, negyedük céges képzéseken, míg 6 százalékuk bootcampen is részt vett. Bár a többség ma is beiratkozna egyetemre, hogy megfelelő tudást szerezzen, ha választani kellene az egyetem és a gyors gyakorlati ismereteket biztosító bootcampek között, 64 százalékuk inkább az utóbbi képzési formát választaná. Arányuk még az egyetemet végzettek körében is 51 százalék.

Közösség & HR

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.