A Boing szerkezete hang és fény effektusok nélkül semmisíti meg a rossz helyre téved drónokat.

A drónok hátköznapi eszközzé válása nem egy iparágat mozgatott meg és több cég is felismerte a benne rejlő lehetőségeket. A Sony, vagy az Intel a távirányítású légi járművek használatában üzleti potenciált lát, de akadnak olyan szervezetek, vagy intézetek, akik távol szeretnék maguktól tudni a légteret lassan ellepő drónokat. Az ő igényeiket elégítené ki a Boeing, egy nemrég bemutatott lézerfegyverrel.

Csendben, feltűnés nélkül pusztít

A repülőgépgyártó vállalat múlt héten, Új Mexikóban (Albuquerque) leplezte le az úgynevezett Compact Laser Weapon System szerkezetét, ami képes akár nagy távolságból is megsemmisíteni a levegőben közlekedő drónokat. A Wired beszámolója szerint egy kisebb bőrönd méretű, állványzatra szerelt dobozról van szó, amit egyetlen munkatárs irányít egy laptop és egy Xbox kontroller segítségével.

Kép: Wired

A célzáshoz egy erre a célra fejlesztett szoftvert használnak, és a leginkább egy túlméretezett kamerához hasonlító eszköz 15 másodperc alatt le tud szedni szinte bármilyen drónt a levegőből. Működés közben sem hang, sem fény nem érzékelhető, mindössze annyi történik, hogy a becélzott ponton egy égő lyuk keletkezik, köszönhetően a pár milliméterre összpontosított energiának. A Boeing azt nem árulta el, hogy mi az a maximális sebesség, amivel elbánik a fegyver, azt azonban igen, hogy ha szabad szemmel, vagy távcsővel látótávolságban van a jármű, akkor az már befogható és lelőhető.

A Boeing szerint a rendszer legnagyobb előnye, hogy kompakt, könnyen szállítható és szinte bárhol, rövid időn belül telepíthető. Az még egyelőre nem világos, hogy az egyértelmű katonai felhasználáson kívül civil szervezetek, repülőterek, börtönök hogyan, milyen szabályok és ellenőrzés mellett használhatják majd a fegyvert. A bemutatóból az azonban egyértelműen kiderült, hogy a technológia készen van, a Boeing mérnökei 1-2 éven belül befejezik a rendszerrel kapcsolatos finomhangolásokat, ami után piacra is kerülhet.

Mielőtt felszállsz

A témához kapcsolódik az FAA (Szövetségi Légügyi Hatóság) bejelentése, mely szerint elkészült a hobbi drónosoknak szánt mobilos alkalmazás. A B4UFLY még nem tölthető le és használható bárki számára, jelenleg egy zárt béta tesztelés folyik nagyjából 1000 iOS készüléken.

Az app egy információs, interaktív felületet ad a drón tulajdonosok kezébe, akik ezzel tájékozódhatnak arról, hogy az adott területen milyen korlátozások vannak életben, van-e a közelben valamilyen légi jármű, azaz engedélyezett-e egy drónt felengedni a levegőbe. Az alkalmazás az első lépés afelé, hogy a kordában, de legalábbis mederben tartsák a drónforgalmat az amerikai légtérben, amit a jövőben további intézkedések és alkalmazások követnek.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.