A Boing szerkezete hang és fény effektusok nélkül semmisíti meg a rossz helyre téved drónokat.
Hirdetés
 

A drónok hátköznapi eszközzé válása nem egy iparágat mozgatott meg és több cég is felismerte a benne rejlő lehetőségeket. A Sony, vagy az Intel a távirányítású légi járművek használatában üzleti potenciált lát, de akadnak olyan szervezetek, vagy intézetek, akik távol szeretnék maguktól tudni a légteret lassan ellepő drónokat. Az ő igényeiket elégítené ki a Boeing, egy nemrég bemutatott lézerfegyverrel.

Csendben, feltűnés nélkül pusztít

A repülőgépgyártó vállalat múlt héten, Új Mexikóban (Albuquerque) leplezte le az úgynevezett Compact Laser Weapon System szerkezetét, ami képes akár nagy távolságból is megsemmisíteni a levegőben közlekedő drónokat. A Wired beszámolója szerint egy kisebb bőrönd méretű, állványzatra szerelt dobozról van szó, amit egyetlen munkatárs irányít egy laptop és egy Xbox kontroller segítségével.

Kép: Wired

A célzáshoz egy erre a célra fejlesztett szoftvert használnak, és a leginkább egy túlméretezett kamerához hasonlító eszköz 15 másodperc alatt le tud szedni szinte bármilyen drónt a levegőből. Működés közben sem hang, sem fény nem érzékelhető, mindössze annyi történik, hogy a becélzott ponton egy égő lyuk keletkezik, köszönhetően a pár milliméterre összpontosított energiának. A Boeing azt nem árulta el, hogy mi az a maximális sebesség, amivel elbánik a fegyver, azt azonban igen, hogy ha szabad szemmel, vagy távcsővel látótávolságban van a jármű, akkor az már befogható és lelőhető.

A Boeing szerint a rendszer legnagyobb előnye, hogy kompakt, könnyen szállítható és szinte bárhol, rövid időn belül telepíthető. Az még egyelőre nem világos, hogy az egyértelmű katonai felhasználáson kívül civil szervezetek, repülőterek, börtönök hogyan, milyen szabályok és ellenőrzés mellett használhatják majd a fegyvert. A bemutatóból az azonban egyértelműen kiderült, hogy a technológia készen van, a Boeing mérnökei 1-2 éven belül befejezik a rendszerrel kapcsolatos finomhangolásokat, ami után piacra is kerülhet.

Mielőtt felszállsz

A témához kapcsolódik az FAA (Szövetségi Légügyi Hatóság) bejelentése, mely szerint elkészült a hobbi drónosoknak szánt mobilos alkalmazás. A B4UFLY még nem tölthető le és használható bárki számára, jelenleg egy zárt béta tesztelés folyik nagyjából 1000 iOS készüléken.

Az app egy információs, interaktív felületet ad a drón tulajdonosok kezébe, akik ezzel tájékozódhatnak arról, hogy az adott területen milyen korlátozások vannak életben, van-e a közelben valamilyen légi jármű, azaz engedélyezett-e egy drónt felengedni a levegőbe. Az alkalmazás az első lépés afelé, hogy a kordában, de legalábbis mederben tartsák a drónforgalmat az amerikai légtérben, amit a jövőben további intézkedések és alkalmazások követnek.

Piaci hírek

SAP NOW Hungary: szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia első napjáról, ahol ebben az évben minden az intelligens vállalat koncepciójáról szólt.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.