Biztonsági kutatók szerint a több éve üzemelő, szofisztikált módszerekkel operáló banda napi 5 millió veszélyes tartalmú levelet küld szét a világban.

Igencsak komoly aktivitást mutató, régóta működő bűnbanda nyomára bukkant a Guardio Labs két szakértője, amikor a biztonsági cég levelezést védő rendszere szokatlan mintákat azonosított az e-mailek metaadataiban, többek között a feladó hitelesítéséről gondoskodó elemeknél.

Az ezt követő átfogó nyomozás közben rajzolódott ki az a szerteágazó és szofisztikált levelezési csaláskampány, amelynek részleteit, működési mechanizmusát egy terjedelmes bejegyzésben hozták tegnap nyilvánosságra a biztonsági labor munkatársai.

Nagyüzemi csalás

A SubdoMailing néven hivatkozott kampány üzemeltetői összesen több mint 8000 legitim internetes domain és mintegy 13 ezer aldomain mögé bújva indítanak útra naponta több mint 5 millió e-mailt, amelyek jó eséllyel átcsúsznak a védelmi vonalakon, köszöhetően a bevetett trükkököknek és összetett álcázási megoldásoknak.

A fenti adatoknál az sem kevésbé riasztó, hogy ez a csalássorozat a jelek szerint már 2022-ben elkezdődött, miközben a bűnözők olyan ismert cégek, szervezetek és márkák "háta mögé bújva" ébresztenek bizalmat, mint amilyen például a McAfee, a CBS, a PwC, a Pearson, a Symantec, vagy éppen az Unicef.

A legfőbb trükk az, hogy a banda folyamatosan pásztázza a valódi vállalatok által korábban birtokolt, de egy ideje már nem használt domaineket. Ezekre az elhagyott tartományokra lecsapva egy sor átirányítás bevetésével térítik el sikeresen a levelezéseket, átjátszva ezzel a hagyományos spamszűrési technikákat. 

A naponta kiküldött sok millió levél egyrészt reklámokkal teletömött hirdetési oldalakra navigálja az óvatlanokat, de a csalók hirdetési bevételeinek gyarapítása mellett akár további átverések áldozatai is lehetnek azok, akik bedőlnek a levélnek. Például nem létező nyereményjátékok és egyéb adatlopási csalások formájában.
 

Példák a csalók által küldött preparált levelekre (Forrás: Guardio Labs)


Az egész művelet mögött a ResurrecAds nevű bandát sejtik, akik kampányuk fenntartásához folyamatosan és szisztematikusan vizsgálják a netet sebezhető domainek után kutatva. A biztonsági kutatók becslése szerint a SubdoMailing közel 22 egyedi IP-címet használ a kártékony tartalmú levelek terjesztésére.

A Guardio Labs egyébként az eset kapcsán létrehozott egy ellenőrző felületet is, ahol a cégek és szervezetek ellenőrizhetik, hogy a hozzájuk tartozó elnevezések és márkák érintettek-e a csalássorozatban.

Biztonság

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.