A lassúság persze viszonylagos. A hagyományos tárolók nyilván megverik sebességben az egyelőre bétás Nearline Storage-ot. De mi a helyzet a felhős tárolókkal?

Mindössze 1 centet kell fizetni gigabájtonként, az adatokhoz pedig 3 másodperces válaszidővel lehet hozzáférni. Megéri? Annak, aki tőzsdei kereskedésre tette fel az életét, ahol ma már – nem kis részben a szuperfejlett informatikával támogatott elemzési és adatfeldolgozási háttér miatt – a milliszekundumok is számítanak, nyilván nem. De nem is ez a Google célja az új felhős tároló szolgáltatásával.

A Google Cloud Storage Nearline részben azonban ötvözi a hagyományos tárolás és a felhős storage-szolgáltatások előnyét. És mindezért csupán 1 cent/gigabájt költséggel kell számolni.

Túl szép lenne ez így

Az ár igaz, ha csak a puszta tárolási költséget nézzük. És igencsak kedvező, főleg úgy, hogy ez redundás tárolást jelent, amivel a Google az adatok biztonságát védi.

Vannak azonban kiegészítő tételek is. Az 1 cent az adat 1 hónapos tárolására vonatkozik. Minden adatra ki kell fizetni legalább 30 nap tárolási időt, még akkor is, ha azt a feltöltéstől számított 30 napon belül azt törli vagy felülírja frissebb adatokkal a felhasználó. Ezzel az a nem titkolt célja a Google-nek, hogy elsősorban biztonsági mentésre és archiválásra vegyék igénybe ezt a szolgáltatást az ügyfelei. Ha valakinek rendszeres használatra van szüksége, akkor használja inkább gigabájtonként 2,6 centért a Standard Storage szolgáltatást.

További költséget jelent – szintén 1 cent gigabájtonként –, ha valaki letölt a tárol adatokból. Ha tehát valaki meggondolatlanul folyamatosan a Cloud Storage Nearline-ból tölt le adatokat, a szapora centekből hamarosan kövér dollárok lesznek.

Nem pénzben, inkább várakozásban jelentkezik – tehát a feladatütemezéseket befolyásolja –, hogy korlátozott az átviteli sebesség, amit Google a lefoglalt tárkapacitás függvényében határoz meg. 1 terabájt tárterülethez a szédítőnek nem nevezhető 4 megabájt/másodperc átviteli sebesség tartozik, 2 terbájthoz 8 és így tovább. Azaz ha a teljes tárterületet kihasználjuk, az ott tárolt adatok letöltéséhez mintegy 3 teljes nap kell függetlenül attól, hogy mekkora tárterületet veszünk igénybe. Ez is azt a célt szolgálja, hogy a felhasználók inkább azokat az adatokat tegyék ide, melyeket ritkán használnak, például biztonsági mentésként tárolnak el.

Még így is versenyképes

A Google megoldása azonban még ezekkel a megkötésekkel is versenyképes, pedig az Amazon Glacier nevű tároló szolgáltatása szintén 30 naponként 1 centért kínál 1 gigabájt tárhelyet. Havonta az átlagosan tárolt adatmennyiség 5 százalékát lehet letölteni ingyenesen, azon túl gigabájtonként 1 centet kell fizetni a letöltésért. És az Amazonnál is van minimálisan fizethető ár, amit 90 nap után kell megfizetni attók függetlenül, hogy meddig foglaltuk le a tárhelyet. És persze vannak további apróságok is, amikért fizetni kell.

A Google szolgáltatása együttműködik az elterjedtebb backup-megoldásokkal, ezért azokból közvetlenül is lehet menteni a Nearline Storage-ba.

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.